Boekweit met broccoli en courgette met een soja-tahin dressing

Ik had de laatste tijd niet zon zin in ingewikkelde recepten, maar wilde wel gezond eten en daarbij genieten van groentes met veel smaak. Ook wilde ik graag eens iets doen met boekweit. Ik eet het bijna elke ochtend als onderdeel van mijn overnight oats. Daarom besloot ik ze gewoon onderdeel te maken van een bordje vol met kleur en afwisselende smaken, Mocht de boekweit tegenvallen dan zouden de andere smaken wel voor compensatie zorgen.
Boekweit kan wat bitter smaken en dat heb ik opgelost door ze te besprenkelen met citroensap. Het was allemaal erg lekker, en super gezond zo bij elkaar.


Boekweit met broccoli en courgette met een tahin dressing 2-3 pers
1 cup boekweit (rauw)
2 cup water
sap van een halve citroen

1 broccoli, in kleine roosjes
rookzout (optioneel)
1 courgette, in plakken
knoflookolie (optioneel)
1 oranje paprika, in stukken
8 cherry tomaatjes, gehalveerd

kiemen
plantaardige olie
peper& zout

dressing:
3 el edelgist
2 el shoyu / sojasaus
2 el appelazijn
1 teentje knoflook, geperst
2 el tahini
1-2 el ahornsiroop (naar smaak)

Zet de boekweit op met koud water en breng aan de kook. Zodra het kookt met de deksel op de pan 15 min zachtjes laten sudderen. Daarna van vuur af halen en uit laten stomen zodat het droger wordt.

Ondertussen in een grote pan/wok de  broccoli roosjes roerbakken in wat olie tot ze beetgaar zijn. Besprenkel met rookzout.

Besprenkel de courgette plakjes met knoflookolie en grill de plakjes in de grillpan. Leg de stukjes paprika ook in de grillpan. Grill totdat er mooie grillstrepen zijn ontstaan aan beide zijdes.

Voeg de ingrediënten voor de dressing samen in een kommetje.

Breng de boekweit op smaak met zout, peper en het citroensap. Serveer met de broccoli, courgette, paprika en de tomaatjes. Besprenkel met een beetje dressing (deze is vrij hartig dus serveer de rest ernaast zodat je kan doseren) en dresseer af met wat kiemen.
Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk ! Ik heb de broccoli en paprika weggelaten ( kookte ook maar voor 1 persoon ) en zongedroogde tomaatjes gebruikt, verder je recept gevolgd en ik vind het absoluut voor herhaling vatbaar !

    BeantwoordenVerwijderen