Tempeh bacon, aardbeien en quinoa salade

Eindelijk komen de aardbeitjes weer in het seizoen! Ik vind ze zalig, helemaal nu ik weet dat ze in combinatie met hartig eten ook zo ongelofelijk lekker zijn.

Aardbeien en avocado gaan erg goed samen in een gerecht: de vetten en oliën van de avocado gaan goed samen met het zuur uit de aardbeien. Ze worden tijdens de spijsvertering tegelijk afgebroken en zo worden alle goede voedingstoffen goed opgenomen in je lichaam!

Daarnaast zorgt de vitamine C, die volop aanwezig is in de aardbeien, dat het ijzer uit het bladgroen beter wordt opgenomen.



Tempeh bacon, aardbeien en quinoa salade 2 pers
½  cup (zwarte) quinoa
1 cup water
½ bouillonblokje

1 pakje tempeh (van De Hobbit of Lima is erg lekker!)
2 el sojasaus
2 el ahornsiroop
½ el liquid smoke
1 el edelgist
plantaardige olie

½ pak spinazie, of ander groen blad
1 bak aardbeien
1 avocado
handje pompoenpitten
gekarameliseerde balsamico (optioneel)

Breng de quinoa met het water en het bouillonblokje aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken en laat daarna nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.

Verkruimel de tempeh. Meng de sojasaus, ahornsiroop, liquid smoke en edelgist in een kommetje.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin voor 3 minuten de tempeh. Daarna voeg je beetje voor beetje steeds meer soja-ahorn mengsel toe. Bak alles mooi bruin totdat het mengsel op is.

Snijd de aardbeien en avocado in stukjes. Verdeel de spinazie over 2 borden en verdeel de quinoa, aardbeien, tempeh bacon, avocado over de twee borden. Besprenkel met de pompoenpitten en eventueel met de gekarameliseerde balsamico azijn.



Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Dit klinkt zo ontzettend lekker. Jammer dat t nog niet echt aardbeienseizoen is, maar ik ga dit recept deze zomer zeker een keer maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond gelukkig al aardbeien uit Nederland en Duitsland. Die zullen waarschijnlijk niet van de koude grond komen, maar iig wel al lokaler dan de aardbeien uit Spanje die ik nog vaak zie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw, mooie salade en leuk om te lezen hoe alles zowel qua smaak als qua voedingswaarde bij elkaar past. Ik heb ook al aardbeien gehad maar die waren een beetje teleurstellend... Die van jou zien er in ieder geval mooi rood uit. :)

    BeantwoordenVerwijderen