Kookboek: Thug Kitchen


Thug Kitchen is een blog die in een klap viral ging doordat Gwyneth Paltrow de blog noemde in de The Rachael Ray Show. Hun motto "Food so good we swear by it" is heel erg van toepassing, de fuck this and shit that vliegen je om de oren. Het is weer eens heel anders dan alles netjes keurig beschreven hoe je alles moet roeren en "julienne" snijden :-) En ze hebben nu een boek uitgebracht!

Een grappig promo filmpje:



Ondanks het grove, grappige taalgebruik en leuke bevelen (read the fucking recipe first I told you!) die ze geven zijn de recepten ook simpelweg goed. Het is geen flutkookboek die er alleen maar uit is op provoceren, er zitten ook echt hele lekkere gerechten in die gericht zijn op whole foods en verse groentes zonder het aspect gemak uit het oog te verliezen.

Bij nagenoeg elk recept zit een foto en de lay out is jong en typisch Thug Kitchen zoals op de blog. Grappig is dat je gewoon echt geen idee hebt wie er nu achter Thug Kitchen zitten. Nergens worden hun namen voluit genoemd, en de foto's verhullen niet meer dan een getatoeëerde arm. Toch schijnen ze te zien te zijn op bovenstaand filmpje rond 1.26 (en dan blijken de armen uit het boek er niet eens bij te horen).

Het boek is ingedeeld in een voorspelbare volgorde maar met onvoorspelbare titels: Carpe Fucking Diem (ontbijtrecepten), Short Order Shit (salade, boordjes, kleine maaltijden), Bigg-Ass Cup of Cozy (soepen en stoofschotels), The Munchies (salsa's en snacks), The Main Event (hoofdgerechten), Sweet Talk (desserts en andere zoetigheden).

Leuk boek! Absoluut een aanrader met gezonde, leuke en verrassende recepten. Ik zou het alleen niet aan je moeder geven indien ze je al vermanend toespreekt als je "shit" zegt ;-) Maar iedereen die daar geen moeite mee heeft kan hier ongetwijfeld hard om lachen en het juist verfrissend vinden.

Uiteraard heb ik al wat gekookt uit het boek:


Savory Tempeh and Carrot Sandwiches
Een sandwich met tempeh en wortel die een paar uur hebben gemarineerd in sojasaus, rijstwijn en liquid smoke. Daarna bak je ze in een pan en leg je ze op een broodje met avocado en tomaat. Heel simpel om te maken, een heerlijke smaak en erg vullend. Wel is het aan te raden dat je het op een snee brood doet, in plaats van zoals ik heb gedaan, op een knapperig broodje: alles valt er tussen uit als je het wil eten :-)



Grilled Eggplant with Soba Noodles
Dit recept was echt ontzettend lekker maar ook heel makkelijk, daar houd ik wel van :-) Aubergine, zo belangrijk hoe je het bereid, iets te kort en het is niet te eten. In dit recept marineer je de aubergine en grill je het daarna in de oven. Erg smakelijk!



Mango Curry
Een paar weken eerder had ik in Duitsland bij een Aziatisch eettentje een mango curry gegeten. Dat was zo lekker dat deze in mijn hoofd bleef hangen. Toen ik later aan het bladeren was in Thug Kitchen en zag dat daar een recept voor mango curry instond ben ik deze uiteraard gaan maken. Eigenlijk verschilt het niet van andere curries op basis van rode curry pasta, behalve dat je hier stukjes mango erbij doet. Lekker met knapperig gebakken tofu. Makkelijk door de week gerecht.



Coconut-Lime rice with red beans and mango
Dit gerecht leek Rick erg lekker toen hij met een oog mee aan het kijken was in het boek. Aangezien ik mango over had (uit de vriezer en al ontdooid) was dit een goed moment om dit recept te maken. In dit recept wordt ronde zilvervliesgebruikt en wordt gekookt in water en kokosmelk. Je moet het goed op smaak brengen anders is het een beetje saai. Helaas was de mango niet zo lekker meer, dus viel het gerecht daardoor een beetje tegen. Rick vond het echter heel erg lekker!


Ik heb helemaal geen zoets uit het boek gekookt. Dat komt waarschijnlijk omdat ik naast mijn werk niet ook nog echt puf heb om uitgebreid toetjes en taarten te maken. Ik ben al blij als ik een gezonde avondmaaltijd op tafel heb elke dag :-) Maar als ik iets nog zou willen maken uit het boek dan is het wel de Strawberry Shortcake met Coconut Whipped Cream.

Thug Kitchen

Print Friendly and PDF

7 opmerkingen:

  1. Oh, dit klinkt toch wel heel erg goed! Volgde hun blog en ik probeer niet te veel kookboeken te kopen watn ik heb er al zo veel, maar dit ziet er toch wel erg goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ik neem het mij bijna elke week voor wat minder kookboeken te kopen maar het lukt gewoon niet!
      Dit is een leuke hoor, om te hebben. Niet te ingewikkeld en een leuk algemeen vegan boek met gezonde recepten (niet health focused, maar je snapt wat ik bedoel).

      Verwijderen
  2. Wauw wat een prachtige gerechten heb je gemaakt. Echt hele mooie foto's! Ik moet zeggen dat ik niet echt van 'grof' taalgebruik houd en dat het boek me daardoor niet echt aanspreekt, maar door deze blogpost ben ik er wel iets anders over gaan denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Had het boek al hier en daar zien opduiken. Is veel om te doen geweest.
    Overweeg nog om het te kopen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je iets makkelijk wilt bakken dan kan ik je de carrot cake cookies aanraden. Ze zijn zo klaar en hoeven niet zo lang in de oven. Ik heb de afgelopen 4 weken elk weekend een lading gebakken voor de rest van de week mee naar werk. Ook lekker als je de hoeveelheid suiker halveert en er wat meer rozijnen of gedroogde cranberry's in doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik weet dat smaken verschillen, maar ik heb nu (pas) twee recepten gemaakt uit het boek Thug Kitchen en alle twee de prullenbak in. Eerst pasta met romige bloemkoolsaus en verse kruiden (pg 163) en daarna de gegrilde aubergine met soba noedels (pg 61). Dit boek voor mij geen aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh echt!? Wat zonde! De pasta met bloemkoolsaus nog niet geprobeerd; maar die aubergine met sobanoodles wel zoals je kan zien. Die vond ik echt erg lekker. Inderdaad, smaken verschillen, misschien dat je iemand anders blij kan maken met het boek?

      Verwijderen