Sommige woorden, daar heb ik moeite mee om het normaal uit te spreken. Een heel goed voorbeeld is dan dus "freekeh". Het komt er dan uit alsof een soulzanger met een hoge stem "freaky!" schreeuwt :-)
Freekeh is een oude tarwesoort die onrijp wordt geoogst. Daardoor is het nog wat groener en zitten er nog extra veel voedingswaarde in. Het bevat behoorlijk wat magnesium, kalium, calcium en ijzer. Er zit een wat rokerige, nootachtige smaak aan, en dat komt omdat de granen licht geroosterd worden; erg lekker! Daarnaast vond ik de verpakking van deze Greenwheat Freekeh ook echt geweldig, dat haalde mij over om het te kopen bij de Albert Heijn. Leuk dat er steeds meer keuze komt in de reguliere supermarkten wat betreft mooie natuurlijke producten.
De avocado tahin saus is geweldig. Die gaat vaker terug komen en past heerlijk bij veel groentes en diverse granen.
Freekeh met groene groentes en avocado tahin saus 2pers
100 gram freekeh
1 grote zoete aardappel, in blokjes (biologisch? Dan hoef je niet te schillen)
½ tl gerookte paprika poeder
1 grote of 2 kleine bossen bladgroen (raapsteeltjes, snijbiet, spinazie etc etc)
1 grote teen knoflook, gesnipperd
plantaardige olie
zout & peper
Avocado tahin saus*
1 avocado
3 el tahin
sap van 1 citroen
mespuntje komijnpoeder
2 el fijngesnipperde koriander
(*recept saus uit Wild about greens van Nava Atlas)
Breng de freekeh aan de kook met ruim water en wat zout. Wanneer het kookt 15 minuutjes zachtjes laten koken. Afgieten en op smaak brengen met wat zout en peper.
Bak in een grote koekenpan met wat olie de zoete aardappelblokjes tot ze rondom mooi gekleurd zijn zacht van binnen. 5 minuten voor het einde op smaak brengen met gerookte paprika poeder, zout en peper.
De knoflook in een beetje olie 30 seconden bakken, voeg daarna de groene groentes toe. Eventueel fijner gesneden (afhankelijk van het type groente welke je hebt gekozen). Goed omroeren zodat alles kan slinken.
Meng de avocado, tahin, citroensap, komijnpoeder en koriander in een kommetje. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de groentes en de freekeh naast elkaar op een bord met een lekkere dot avocado tahin saus.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Nog nooit van gehoord, Freekeh, maar klinkt al goed, haha! Errug leuk om te vertellen "wat eten we vanavond?" "Freaky!!"
BeantwoordenVerwijderenJa precies :-)
VerwijderenEen beetje net als dat ik Zwiebelschmalz ook zo'n geweldig woord vind haha!
Ik lees tegenwoordig overal over freekeh maar volgens mij heb ik het nog nooit op. Die avocadosaus klinkt heel lekker!
BeantwoordenVerwijderenBij gebrek aan freekeh dan bulgur gebruikt, verder je recept gevolgd en ik vond het heerlijk ! Kan beslist vaker op het menu :-)
BeantwoordenVerwijderen