Boodschappen in Duitsland

Sinds we in de provincie Groningen wonen doen we regelmatig boodschappen in Duitsland. Niet eens zozeer omdat daar sommige dingen goedkoper zijn, maar omdat ze vaak een uitgebreid assortiment hebben, erg vegan friendly zijn, maar ook omdat ik er een beetje een vakantie gevoel van krijg. Het doet mij een klein beetje denken aan de grote hypermarches in Frankrijk waar we vroeger op vakantie naar toe gingen, en allerlei merken en producten te zien die je "thuis" niet hebt.

Omdat ik regelmatig vragen voorbij zie komen wat je echt moet kopen als je naar Duitsland gaat dacht ik dat het leuk zou zijn om mijn boodschappen uit Duitsland eens te tonen. Niet elke keer koop ik alles, dus ik heb dan ook niet alles wat ik aanraad op de foto kunnen zetten.

DM Drogerie
De eerste winkel die ik aanraad als je naar een Duitse stad of winkelcentrum gaat is een DM Drogerie op te zoeken. Het is een drogisterij, maar wel een veel uitgebreidere dan zoals wij ze in Nederland kennen met ook hele rijen met voeding, thee, wasmiddel en schoonmaak producten. Ze hebben een uitgebreide keus aan biologische producten, en daarvan is de prijs toch wel een stuk voordeliger dan in Nederland.

Alverde is een lichaamsverzorgings producten waarvan het grootste deel een vegan keurmerk heeft. Van dit merk koop ik de shampoo's (max EUR 2,00!) en haar verzorgingsproducten. Ook is er een mannenlijn met een uitgebreid assortiment. Ik had deze keer geen shampoo nodig, dus niet op de foto gezet.

Alnatura is een natuurvoedings merk dat verkocht wordt bij DM en ik ben daar helemaal weg van ben. Ze hebben echt heel veel, en nog enorm betaalbaar ook. Het meeste is buiten de koeling houdbaar (denk aan vegan burgers en worstjes) en de meest uiteenlopende soorten tarwes, zaden, granen etc. Biologisch en veel voordeliger dan in NL.

Ik koop er altijd de rauwe boekweit (lekker voor door de overnight oats), amandel noten tofu, zilvervliesrijst, hele haver etc etc. Vaak nemen we ook de burgers mee.

Ook hebben ze een uitgebreide thee lijn, en theeleut als ik ben kan ik daar altijd moeilijk kiezen. Dit keer nam ik een verzameling mee met nieuwe soorten, een groene thee met gember en citroengras en een voorjaarsthee (die echt heel erg lekker is..)

    
(biologische boekweit 500gr € 1,95, biologische zilvervliesrijst 1000gr € 2,45, biologische amandel noten tofu 200gr € 1,65 , biologische voorjaarsthee 20 zakjes € 1,95 , nieuwe biologische thee assortiment 20 zakjes € 2,45 , biologische groene thee met gember en citroengras 20 zakjes € 1,45 )



ALDI (Nord)
We lopen altijd ook even binnen bij de Aldi Nord. Hier verkopen ze namelijk van het merk Gut Bio (van Aldi zelf) diverse heerlijke soja producten.  De "veggie-aufschnitt" doet mij denken aan het vroegere Ardernne boterhamworst en de veggie burger is verassend goed. En dan voor maar € 1,85 per pak! (en nog biologisch ook!). Let op, het staat altijd allemaal in 1 doos door elkaar. Zie je een product niet, kijk dan goed achterin de doos, met name de veggie aufschnitt is altijd snel op.

(alles € 1,85 per verpakking)

Supermarkten (algemeen):
Meestal bezoeken we de Multi, Real, of Famila. Niet alles is bij elke supermarkt te verkrijgen maar wat je bijna altijd wel vindt is de margarine van Deli Reform. Niet alle varianten zijn vegan van dit merk, maar het keurmerk staat erop als het wel zo is. Das Original is echt een van mijn favoriete vegan "boter": je kan er brood mee besmeren, bakken maar ook in braden. Nu doe ik dat laatste niet zo snel, maar het is altijd handig in huid te hebben! Daarnaast is de smaak van deze margarine ook echt heel erg lekker. En wat ik heb begrepen: zonder transvetten!

Ze hebben onlangs ook nieuwe broodsmeersels uitgebracht, en deze zijn erg lekker als broodbeleg: met uien (lekker!) en een volgens "Grieben" ambacht. Die heb ik nog niet geopend, ik ben benieuwd!

Mocht je het niet vinden: het staat bijna nooit in de koeling, maar bij de lang houdbare producten.

(Deli Reform Das Original 500gr € 1,39 , Deli Reform Schmalz € 1,29 )


Ook kun je in bijna alle supermarkten wel deze pakjes met stukjes tomaat vinden. Ik wil geen tomaten in blik gebruiken vanwege de BPA die wordt gebruikt in de binnenkant van de blikken. Toen ik zocht naar alternatieven kon ik deze in Nederland niet vinden (inmiddels zie ik van Heinz ook pakken met stukken tomaat, maar of die bpa vrij zijn weet ik niet). Ik heb de fabrikant gemaild van Oro di Parma en zij bevestigen geen bpa te gebruiken in hun verpakking.  

Stukjes tomaat heb ik altijd ruim op voorraad, zo handig om achter de hand te hebben voor een Indiase stoofschotel, Italiaanse pasta of soep. 


Bij de plantaardige proteines kun je duidelijk zien welke producten vegan of vegetarisch zijn: meestal staat het er op, of het wordt duidelijk met het vegan keurmerk aangegeven. Ze verkopen ook vaak Wilmersburger (plantaardige jonge kaas), sowieso bij de Multi en ik zag het de laatste keer ook eindelijk bij REAL. Wat ik dit keer heb meegebracht zijn de plantaardige balletjes welke ik kocht bij REAL. Ik mis nog steeds lekkere plantaardige balletjes voor bij de pasta en dergelijke. Ik heb verder niet veel kant en klare plantaardige proteine producten meegenomen, maar er is altijd best veel keus! En volgens mij snappen ze het daar beter dan in NL, het ligt vaak niet naast het vlees ;-) 

Tip: de gerookte tofu is een stuk goedkoper, maar ik vind deze ook echt veel lekkerder!

     
(Vegetaria balletjes € 3,99 , Edeka biologische gerookte tofu 2x 175 gr € 1,98)

Duitsland loopt altijd voor wanneer er nieuwe producten geintroduceert worden. Zo zag ik daar de Alpro Cremoso al een paar maanden eerder dan in Nederland. Ook hebben ze er vaak een wat uitgebreider assortiment wat betreft plantaardige yoghurt en toetjes.

Deze kleine verpakkingen heb ik in Nederland nog niet gezien, maar ze zijn wel onwijs lekker! Net als de danoontjes van vroeger :-) Maar lekkerder zonder dierenleed!

(Alpro 4 kleine toetjes € 1,59)

Tot slot, loop altijd even langs de tijdschriften! Vooral REAL heeft een enorm assortiment tijdschriften voor vegetariers en vegans. Ik heb er nog twee moeten laten liggen maar deze drie nam ik mee. Slowly Veggie is niet 100% vegan, maar er staan prachtige foto's en ideetjes in en het staat duidelijk aangegeven wat vega en wat vegan is.





Print Friendly and PDF

8 opmerkingen:

  1. Oooooh bedankt! Ikga die amandeltofu eens proberen! Dat is zoiets dat ik zonder aanraden niet snel zou kopen ;) marineer je die nog? Ikzelf sla altijd havervlokken in (39 cent voor 500g, Rewe en Aldi süd), verkies zelf de 'kernige', die zijn grover ... http://www.discounter-preisvergleich.de/bilder/produkte/6339/6339_2012-06-24-08-42-37.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die grovere haver heb ik nog niet op gelet, ik heb ze wel eens van het merk Smaakt, maar vind ze iets te taai voor overnight oats.

      Amandeltofu, kun je zo eten (lekker op een stokbroodje, rauwkost en veganaise) , of in een salade:
      http://www.plantaardigheidjes.nl/2015/03/linzensalade-met-gerookte-kruiden-tofu.html
      Maar je kunt ze ook iets opbakken met bv sojasaus, ahornsiroop om het wat hartiger en smaakvoller te maken:
      http://www.plantaardigheidjes.nl/2014/04/snijmoes-met-bonen-en-amandelsesam-tofu.html
      http://www.plantaardigheidjes.nl/2014/08/broccoli-gegrilde-courgette-met-cashews.html
      Veel succes ermee!

      Verwijderen
  2. Goh, het is me wat met die BPA....
    Het lijkt er op dat je dus echt niks meer 'veillig' kunt eten :-(
    Zelf gebruik ik ook af en toe tomaten uit blik, soms ook al eens bonen.
    Hoog tijd om uit te kijken naar een ander alternatief...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee precies Marie. Ik kook daarom eigenlijk het liefste met verse producten zonder verpakking, maar soms ontkom je er gewoon niet aan als je daarnaast een drukke baan of zoiets dergelijks hebt. Het schijnt dat met name het zuur van de tomaten in combinatie met de BPA een onveilige combinatie is. Richtlijnen worden in Europa niet aangepast omdat kleine hoeveelheden niet schadelijk zijn, maar dat er zoveel onderzoeken naar gedaan zijn laat naar mijn idee al doorschemeren dat er iets niet aan de haak is. En ik denk maar zo, het is niet voor niets dat het verboden is te gebruiken in babyflesjes en servies.

      Verwijderen
  3. Ah, wat onwijs tof, die tijdschriften! In NL is dat zo karig, super jammer. Ze zien er ook nog eens heel mooi uit, vormgeving en fotografie vind ik echt onwijs belangrijk en maakt of breekt een tijdschrift (of website, wat dan ook) voor me. Vooral dat Vegan Magazin zou ik zo al in m'n kamer willen neerleggen om alleen maar naar te kijken. Denk je dat ik het online kan bestellen?
    Echt leuk, in een ander land boodschappen doen. Als veganist kun je in London ook echt heeeerlijk shoppen :) zo fijn daar! Ik heb daar onwijs veel uitgeprobeerd toen ik er vorig jaar in de zomer was, wat was dat fijn zeg. Ik zei vandaag nog tegen m'n vriend dat ik wel weer in Londen boodschappen wilde doen (haha, nee niet 'ik wil even langs het Tate Modern of ik wil even naar Camden Lock', nee 'ik wil naar de supermarkten in Londen) omdat het daar zo leuk is. Naar Duitsland moet ik dus zeker ook eens gaan en als ik ga, dan bezoek ik nog een keer dit blogberichtje. Helaas woon ik echt heel ver van Duitslands (Rotterdam) en kom ik er dus werkelijk nooit!
    Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi ik kwam weer op dit bericht uit toen ik googelde op vegan Duitsland, want in de zomervakantie ga ik er een paar weken op vakantie! Dus dit is onwijs handig :) ik ben hier nog zo nieuw in haha :) inmiddels herken in wel Nederlandse producten, maar de Duitse zeker niet. Ik ga dit (nog eens) even rustig doorlezen!
      Liefs

      Verwijderen
  4. Bij de Aldi in Duitsland koop ik graag ongezouten noten. Een stuk voordeliger dan in Nederland. En de aufstrich (soort tartex). Helaas al een paar jaar niet meer boodschappen gedaan in Duitsland. Wordt hoog tijd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deli Reform margarine wordt bij Amazon.de verkocht en ook naar Nederland verstuurd:

    http://www.amazon.de/Deli-Reform-Margarine-500g/dp/B003TUDEK6

    BeantwoordenVerwijderen