Vegan blauwe bessen citroen yoghurt cake

Hebben jullie de nieuwe zonder-suiker plantaardige yoghurts van provamel al gezien? Ze zijn er in de smaken amandel en kokos. De amandel heeft een vleugje bitterkoekjes smaak, en de kokos is echt zalig.
Ik had direct zin om er iets lekkers mee te maken, mét suiker, dat dan weer wel :-)
Het werd deze blauwe bessen citroen yoghurt cake. Ik kwam dit recept ergens tegen, maar vol met eieren en echte yoghurt.

Nu ben ik niet zo'n enorme "bakker" en ging aan de slag. Online las ik dat ik eieren kon vervangen door appelmoes:  3 eieren moest je vervangen door 3/4 cup appelmoes. De cake kwam uit de oven en zag er prachtig uit, smaakte heerlijk maar was eigenlijk iets te vochtig. "Natte cake" zoals ik van vroeger kende, maar niet helemaal zoals ik het wilde hebben.

De tweede poging was beter: ik liet de appelmoes weg en gebruikte no-egg in de plaats. Op de foto staat de eerste versie, bij de tweede versie kwam het niet uit om deze helemaal te fotograferen. Beide versies zijn overigens erg lekker, alleen had ik bij de eerste geen idee hoe het te noemen omdat de structuur niet helemaal "cake-ig" was.Vegan blauwe bessen citroen yoghurt cake
1½ cup tarwebloem
1/2 tl baksoda
2 tl bakpoeder
½ tl zout
2 tl no egg, vermengd en goed geroerd met 4 el water
1 cup vegan kokos yoghurt zonder suiker van provamel, of een andere plantaardige yoghurt variatie
3/4 cup suiker
½ cup zonnenbloemolie
1 tl vanille essence
rasp van 1 citroen
1 cup blauwe bessen + 1 el bloem

Verhit de oven voor op 180C
Zeef de bloem, baksoda, bakpoeder in een kom. In een andere kom meng je de no egg, plantaardige yoghurt, citroenrasp, suiker, olie, vanille essence goed door elkaar.
Meng het droge bloemmengsel er doorheen.

Besprenkel de blauwe bessen met wat bloem en wentel ze erin om. Meng ze voorzichtig door het beslag heen. Giet het beslag in een cakevorm en bak in de oven voor 50-55 minuten.

Goed af laten koelen voordat je deze uit de vorm haalt en aansnijdt.Print Friendly and PDF

8 opmerkingen:

 1. Lekker! Ik bak ook graag met yofu. Twee theelepels baksoda is wel veel trouwens. Ik zou het eerder andersom doen, 2 theelepels bakpoeder en 1/2 theepelel baksoda. Misschien dat het dan ook meer een echte caketextuur krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet duidelijk geen berichten plaatsen als ik aan het werk ben, no egg vergeten te melden en baksoda en poeder omgedraaid. Hersteld!

   Verwijderen
  2. Haha, gelukkig. Twee theelepels baksoda leek me niet zo lekker ook :p

   Verwijderen
  3. Erg he! :) Smaak was gelukkig goedgekeurd door collega's. Maar voortaan weer rustig overtikken van mijn notitie blokje 's avonds achter mijn pc zonder afleiding :P

   Verwijderen
 2. Mmm, dit ziet er héérlijk uit! Die nieuwe smaken moet ik toch zeker eens meebrengen van de winkel...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er lekker uit, ga ik zeker proberen aangezien ik wat Provamel heb ingeslagen in de aanbiedingen. Ik moet wel zeggen dat ik de kokos juist erg tegen vond vallen, misschien had ik er teveel kokossige yoghurt van verwacht. Wel was hij erg zacht en smaakte hij me beter dan de naturel yofu's.
  Maar terug naar de cake, die gaat op de lijst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag op zoek naar een recept om Alpro kokosyoghurt op te maken, want we vonden het niet zo lekker en het stond dus in de koelkast over de datum te gaan. Dit recept was precies handig, ik had ook nog een citroen waar geen plannen voor waren en ik had baking soda gekocht ("voor het geval dat") maar nog niet gebruikt.
  Alleen blauwe bessen had ik niet dus die heb ik vervangen door diepvriesframbozen.

  De cake is goed gelukt en Duncan vond het zo lekker dat hij zijn helft zelfs al helemaal heeft opgegeten :-O

  BeantwoordenVerwijderen
 5. kan je de no egg vervangen door chia zo ja hoeveel met hoeveel water :)

  BeantwoordenVerwijderen