Zo nu en dan koop ik een rode kool, niet omdat ik er een idee bij heb wat ik wil maken, maar omdat ik mijzelf wil dwingen af en toe te eten. Het is een prachtige groente, enorm gezond, maar ik ben simpelweg niet zo creatief met deze groente. En dat terwijl het toch altijd een van mijn lievelingsgroentes was toen ik nog klein was.
Hier heb ik er een combinatie van gemaakt met quinoa en tofu gekruid met sesamolie. Alle smaken vielen goed samen en de wortel maakt het qua kleur ook nog eens een feestje op je bord.
Rode kool met quinoa en sesamtofu 3-4 pers
1 cup quinoa
1 pakje tofu, in blokjes
2 el sesamolie
½ tl knoflookpoeder
½ tl uienpoeder
1 ui, gesnipperd
1 tl – 1 el komijnpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 kleine rode kool, of ½ grote rode kool, in dunne reepjes gesneden
1½ cup uienbouillon
1 winterpeen, in dunne slierten of julienne gesneden
Peper & zout
Plantaardige olie
Platte peterselie voor de garnering
Geroosterde pijnboompitjes voor de garnering
Spoel de quinoa onder stromend water. Doe in een steelpan en zet een halve centimeter onder water.
Breng aan de kook en laat zachtjes koken voor 15 minuten. Laat na het koken de deksel op de pan voor 15 minuten. Daarna pas losroeren met een vork.
Bak ondertussen in een grote koekenpan de tofublokjes in de sesamolie tot ze mooi goudbruin zijn. Breng op smaak met knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper. Proef of de sesamolie goed te proeven is, anders nog een scheutje toevoegen.
Ondertussen in een andere diepe grote koekenpan wat olie verhitten en hierin de ui glazig bakken. Voeg de komijn en kaneel toe en roer alles even om. Doe de rode kool en bouillon erbij. Al roerend de rode kool zacht bakken.
Voeg de quinoa en de wortel toe aan de rode kool en bak even mee. Op het allerlaatst de tofu erbij doen. Serveer met platte peterselie en de pijnboompitjes over de rode kool heen gestrooid.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Klinkt lekker ! Mocht je trouwens nog rode kool over hebben gehouden; ik vond de 'bourgondische stoof' uit PlantPower ook wel een aanrader ..
BeantwoordenVerwijderenLeuke tip! Nee inmiddels is de rode kool helemaal op; ik had een hele kleine biologische, precies genoeg voor dit recept. Maar ik zal eens naar Plant Power kijken, dankjewel :-)
VerwijderenGraag gedaan :-)
BeantwoordenVerwijderenHoe & waarom spoel je de quinoa eigenlijk ? Ik had het braaf in een zeef gegooid, maar daar ging zo een gedeelte doorheen de gootsteen in... heb de rest dan ook maar gewoon ongespoeld gekookt..
Om de eventuele saponine die nog op de quinoa zit weg te spoelen. Saponinen geven een wat bittere smaak die zo nu en dan sterk aanwezig is bij quinoa.
VerwijderenIk herken het probleem met de zeef, bij mij glipt er ook altijd wat doorheen. Ik houd mijn ogen dan ook open voor een nog fijnere zeef :-)
Wauw, dat ziet er mooi uit! Lijkt me een lekkere combinatie. Rode kool met appel en walnoten is trouwens een heel simpel en lekker (bij)gerecht, zo eet ik het vaak.
BeantwoordenVerwijderenEn houd je de rode kool dan rauw? Of doe je er nog wel iets mee? Combinatie klinkt inderdaad zalig :-)
VerwijderenErg lekker dit! De rode kool en sesamtofu combineert goed. Ik heb er ook nog een appel in blokjes doorheen gedaan. Ga er zo over bloggen. ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk ga direct even kijken, leuk :-)
VerwijderenIk maak nooit iets met rode kool.. hoe wel ik het inderdaad ook erg lekker vind! Maar hoe ik het zelf moet klaarmaken? Geen idee..
BeantwoordenVerwijderenDit recept lijkt me heerlijk, en het ziet er goed uit! Ook de tofu op deze manier bakken lijkt me lekker :).
Misschien moet ik mezelf ook dwingen tot het kopen van rode kool.... ;)
Liefs
O dat klinkt goed zeg! Ik vind rode kool ook vaak lastig. Laatst geblogd over een hartige taart met rode kool, dat was een succes :-) heb er deze week weer één in mijn groentepakket zitten, dat wordt een salade met pompoen en pindadressing. In de VS maken ze er vaak salade mee en daar ben ik altijd wel enthousiast over!
BeantwoordenVerwijderen