Een paar weken geleden waren we in Amsterdam en hebben we gelunched bij TerraZen. Ik had een broodje tempeh teriyaki en dat smaakte echt zo ongelofelijk goed dat ik er dagenlang nog aan terugdacht. Tja je bent een foodie of niet :-)
Terrazen kan heel knap met smaken en smaak combinaties omgaan, en het zal mij nooit lukken om het zo na te maken, maar het inspireerde mij wel tot onderstaande sandwich.
Ik ben echt een tempeh liefhebber aan het worden, maar ik ben erachter gekomen dat het zo ontzettend veel uitmaakt welk merk je gebruikt. Het liefst koop ik natuurlijk biologisch omdat je dan ook verzekerd bent dat het geen genetisch gemanipuleerde soja bevat (GMO soja wordt meestal gebruikt voor veevoer en niet zo snel voor tempeh of tofu, maar ik neem niet graag het risico).
Alleen de biologische tempeh van Yakso vind ik echt jakkes. Het smaakt naar houtlijm en de structuur is stug en voor mij te stevig. Gelukkig kan ik nu de tempeh van De Hobbit bestellen bij mijn wekelijkse biologische boodschappen. Deze is duurder in verhouding, maar daar staat een betere smaak en kwaliteit tegenover. De Hobbit heeft overigens onlangs aangegeven alleen nog maar vegan producten te produceren, wow!
Maar goed, het broodje, alhoewel de smaken niet overeen kwamen met het broodje bij Terrazen was deze wel echt ontzettend lekker! Kennen jullie dat gevoel dat je na het eten ervan de hele tijd trekt hebt in nog meer van hetzelfde? Dat hadden wij beide met dit broodje :-) Gezien de klodder veganaise niet zo'n goed idee om dit dagelijks te eten, maar zeker voor herhaling vatbaar.
Tempeh teriyaki sandwich met miso veganaise 2 pers
1 pakje tempeh
2 el black rice vinegar
2 el lichte sojasaus of tamari
plantaardige olie
4 el Kikkoman Teriyaki Baste & Glaze (toko's)
3 el ahornsiroop
½ krop ijsbergsla, grof gesneden
10 cm dikke winterpeen, julienne gesneden
5 cm rettich/daikon, julienne gesneden
1 el appel azijn
1 el mirin
1/3 cup veganaise (Mayonaise zonder ei, kant en klaar gekocht of zelf gemaakt)
1 tl lichte miso
2 bruine pistoletjes / broodjes
Snijd de tempeh in dunne plakken en marineer ongeveer een uurtje in de black rice vinegar en sojasaus. Roer af en toe om.
Verhit in een grote pan wat olie en bak hierin de tempeh. Voeg na 2 minuten de Kikkoman Teriyaki Baste & Glaze toe en de ahornsiroop. Roer alles goed door en bak tot het mooi bruin en gekarameliseerd is.
Roer ondertussen de miso door de veganaise. Snijd de ijsbergsla in fijne stukjes, meng de helft van de wortel en rettich samen met wat appel azijn en de mirin door de ijsbergsla en masseer de sla.
Snij de broodjes doormidden, besmeer met de miso-veganaise en bedek met de ijsbergsla. Verdeel te plakjes tempeh erover en leg er nog wat extra wortel en rettich overheen.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Wat een interessante blog! Ik heb hem nog maar net ontdekt en zie meteen dat er nog heel veel te ontdekken valt :) Zelf ben ik ook enorm bezig met gezonde voeding en ik kook het liefst (en eigenlijk altijd) veganistisch. In ieder geval al heel erg bedankt voor de overvloed aan ideeën, inspiratie en tips!
BeantwoordenVerwijderenLiefs, Sofie x
Natuurlijk blond en gezond
P.S.: Ik denk dat ik je 200ste volger ben!
Hoi Sofie,
VerwijderenDankjewel voor je leuke reactie!
Ik ga direct je blog bekijken, leuk :-)
xxx
Danielle
Oooh dat ziet er uit als een heel goed broodje. Ik dacht dat ik niet van teriyaki hield maar je brengt me aan het twijfelen. :)
BeantwoordenVerwijderenHet is een misverstand om te denken dat biologische soja niet gemodificeerd is.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn alleen geen verkeerde bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt..