Tempeh teriyaki sandwich met miso veganaise

Een paar weken geleden waren we in Amsterdam en hebben we gelunched bij TerraZen. Ik had een broodje tempeh teriyaki en dat smaakte echt zo ongelofelijk goed dat ik er dagenlang nog aan terugdacht. Tja je bent een foodie of niet :-)

Terrazen kan heel knap met smaken en smaak combinaties omgaan, en het zal mij nooit lukken om het zo na te maken, maar het inspireerde mij wel tot onderstaande sandwich.

Ik ben echt een tempeh liefhebber aan het worden, maar ik ben erachter gekomen dat het zo ontzettend veel uitmaakt welk merk je gebruikt. Het liefst koop ik natuurlijk biologisch omdat je dan ook verzekerd bent dat het geen genetisch gemanipuleerde soja bevat (GMO soja wordt meestal gebruikt voor veevoer en niet zo snel voor tempeh of tofu, maar ik neem niet graag het risico).

Alleen de biologische tempeh van Yakso vind ik echt jakkes. Het smaakt naar houtlijm en de structuur is stug en voor mij te stevig. Gelukkig kan ik nu de tempeh van De Hobbit bestellen bij mijn wekelijkse biologische boodschappen. Deze is duurder in verhouding, maar daar staat een betere smaak en kwaliteit tegenover. De Hobbit heeft overigens onlangs aangegeven alleen nog maar vegan producten te produceren, wow!

Maar goed, het broodje, alhoewel de smaken niet overeen kwamen met het broodje bij Terrazen was deze wel echt ontzettend lekker! Kennen jullie dat gevoel dat je na het eten ervan de hele tijd trekt hebt in nog meer van hetzelfde? Dat hadden wij beide met dit broodje :-) Gezien de klodder veganaise niet zo'n goed idee om dit dagelijks te eten, maar zeker voor herhaling vatbaar.


Tempeh teriyaki sandwich met miso veganaise 2 pers
1 pakje tempeh
2 el black rice vinegar
2 el lichte sojasaus of tamari
plantaardige olie
4 el Kikkoman Teriyaki Baste & Glaze (toko's)
3 el ahornsiroop

½ krop ijsbergsla, grof gesneden
10 cm dikke winterpeen, julienne gesneden
5 cm rettich/daikon, julienne gesneden
1 el appel azijn
1 el mirin

1/3 cup veganaise (Mayonaise zonder ei, kant en klaar gekocht of zelf gemaakt)
1 tl lichte miso

2 bruine pistoletjes / broodjes

Snijd de tempeh in dunne plakken en marineer ongeveer een uurtje in de black rice vinegar en sojasaus. Roer af en toe om.

Verhit in een grote pan wat olie en bak hierin de tempeh. Voeg na 2 minuten de Kikkoman Teriyaki Baste & Glaze toe en de ahornsiroop. Roer alles goed door en bak tot het mooi bruin en gekarameliseerd is.

Roer ondertussen de miso door de veganaise. Snijd de ijsbergsla in fijne stukjes, meng de helft van de wortel en rettich samen met wat appel azijn en de mirin door de ijsbergsla en masseer de sla.

Snij de broodjes doormidden, besmeer met de miso-veganaise en bedek met de ijsbergsla. Verdeel te plakjes tempeh erover en leg er nog wat extra wortel en rettich overheen.
Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

 1. Wat een interessante blog! Ik heb hem nog maar net ontdekt en zie meteen dat er nog heel veel te ontdekken valt :) Zelf ben ik ook enorm bezig met gezonde voeding en ik kook het liefst (en eigenlijk altijd) veganistisch. In ieder geval al heel erg bedankt voor de overvloed aan ideeën, inspiratie en tips!

  Liefs, Sofie x
  Natuurlijk blond en gezond
  P.S.: Ik denk dat ik je 200ste volger ben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sofie,
   Dankjewel voor je leuke reactie!
   Ik ga direct je blog bekijken, leuk :-)
   xxx
   Danielle

   Verwijderen
 2. Oooh dat ziet er uit als een heel goed broodje. Ik dacht dat ik niet van teriyaki hield maar je brengt me aan het twijfelen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een misverstand om te denken dat biologische soja niet gemodificeerd is.
  Er zijn alleen geen verkeerde bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt..

  BeantwoordenVerwijderen