Ik werd geïnspireerd door dit recept: ik had aardpeertjes en wilde er toch nog steeds iets anders van maken dan soep. Raar dat je met sommige groentes zo vaak soeprecepten tegenkomt terwijl er zoveel andere mogelijkheden mee zijn.
Ik had die dag ook vegan geitenkaas gemaakt en onlangs een heerlijk grantaalappelsausje gekocht in een Turkse winkel die ik graag wilde uitproberen. Deze kun je gerust weglaten indien je dit niet in huis hebt en ook geen zin hebt om het te maken. Zonder deze twee toevoegingen is het al een heerlijke en erg gezonde maaltijd.
Speltrijst & linzen met geroosterde aardpeertjes 2 pers
1 cup speltrijst (natuurwinkel) of vervang eventueel door zilvervliesrijst
½ cup Franse linzen
1 (uien)bouillon blokje (optioneel)
2 cup in plakjes gesneden aardpeertjes
2-3 uien, in halve ringen gesneden
1/3 cup rozijnen
olijfolie
2 el olijfolie
1 el appelcider azijn
2 el balsamico azijn
1 el ahornsiroop
1 tl mosterd
zout en peper
1/3 cup geroosterde pijnboompitten
platte peterselie (garnering)
3-4 plakjes tofu chevre (optioneel)
granaatappelsaus (optioneel)
Verwarm de oven voor op 200C.
Kook de speltrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit verschilt per merk en product. De ene speltrijst is meer voorbewerkt dan de ander. Maar zorg dat je zo uitkomt dat alles ongeveer tegelijkertijd klaar is.
Kook de Franze linzen in wat water met een bouillin blokje, houd de kooktijd aan welke staat aangegeven op de verpakking. Bij mij was dit 20 minuten.
Besprenkel de gesneden aardpeertjes en uien met olijfolie (en eventueel wat zout) en verspreid ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Bak in de oven voor ongeveer 20-30 minuten tot ze beginnen te verkleuren. Je kan ze eventueel halverwege omkeren, maar dat heb ik niet gedaan.
Meng de ingrediënten voor de spelt-linzen dressing: olijfolie, beide azijnsoorten, ahornsiroop en mosterd en breng op smaak met zout en peper. Meng dit door de afgegoten speltrijst en linzen. Schep de aardpeertjes door de linzen en spelt.
Besprenkelen met pijnboompitjes en platte peterselie. Optioneel zijn de tofu chevre en de granaatappelsaus.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Ha, volgens mij heb ik nog nooit aardpeersoep op (ik vind ze gebakken juist lekker) maar dat is altijd wel een makkelijke oplossing als je niet weet wat je met een groente moet doen. Dit klinkt allemaal heel lekker bij elkaar - komt die chèvre uit een boek of ga je die misschien nog posten? :) En die granaatappelsaus, is dat granaatappelmelasse of weer iets anders? Ben nieuwsgierig. :)
BeantwoordenVerwijderenDe chèvre heb ik uit een boek, maar was eigenlijk niet zo lekker. Was op basis van tofu, tahin en miso en de miso overheerste enorm. Ik ben dus nog zoekende naar HET chèvre recept voordat ik het post.
VerwijderenIk had ooit granaatappelsiroop/melasse en dat stond ook echt zo op de verpakking. Dit is een kleiner flesje en er staat saus op. Ik heb beide niet naast elkaar geproefd, maar beide waren/zijn fris zuur zoetig en hebben natuurlijk een schitterende kleur.
Dankje voor de uitleg! Ik heb überhaupt nog nooit granaatappelsaus gehad maar ik zie die melasse weleens in recepten staan, vandaar. Lastig van die tofukaas. :( Ik vind miso en tahin heel lekker maar in dat soort recepten kunnen ze wel overheersen inderdaad...
VerwijderenDank voor het recept ! Nom nom... :-)
BeantwoordenVerwijderenHeb je het gemaakt? Leuk!
Verwijderen