Herfstovenschotel met linzen, aubergine en zoete aardappel

Tijdens het koken breek ik altijd al mijn hoofd over hoe ik het op de foto ga zetten. Ik heb meestal geen vooropgezet plan, en ter plekke met een heet stomend bord moet ik nog de ondergrond kiezen (ik heb er maar heel weinig, dat scheelt). Wanneer ik een ovenschotel maak schiet de stress meestal extra hard omhoog, want om een gerecht mooi uit een ovenschaal netjes op het bord te krijgen is bij mij een ramp. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo handig in de keuken, en klieder altijd best veel.

Ook toen ik dit gerecht aan het bereiden was dacht ik al misschien te moeten kiezen om deze schaal in zijn geheel te fotograferen. Eenmaal een poging doen het er uit te krijgen en het mislukt en je optie "hele schaal fotograferen" is al vervlogen. Maar tot mijn verassing liet dit gerecht zich echt prima snijden en op een bordje te leggen! Helemaal trots liet ik de mooie laagjes aan Rick zien :-)

Dit gerecht is geïnspireerd op een recept uit Green Kitchen Travels. Daar geven ze er een Grieks tintje aan, ik heb er een herfstschotel van gemaakt!

Erbij hebben we stoofpeertjes gegeten, erg lekker!Herfstovenschotel met linzen, aubergine en zoete aardappel 4 pers
1 cup groene linzen, minimaal 1 uur geweekt
1 ui, in stukjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 el tomatenpuree
2 tl oregano
1 tl tijm
1 pakje/blik tomatenstukjes
2 cup water
2 aubergines
350-500 gram geschilde stukjes aardappel
scheut oongezoetesojamelk
nootmustkaat
1 grote zoete aardappel
plantaardige olie
peper & zout

Verhit in een pan met een deksel wat olie en bak hierin de ui glazig, doe de knoflook, linzen, tomatenpuree en kruiden erbij en bak even goed om. Doe de linzen en het water erbij en laat op een zacht vuurtje ongeveer 40 minuten koken, tot de linzen gaar zijn.

Verhit de oven op 200C.
Snijd de aubergines in zeer dunne plakken. Leg ze op wat bakpapier en bak ze in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze bruin beginnen te verkleuren (ik heb dit in twee batches gedaan).

Breng water met de aardappelstukjes aan de kook en kook ze gaar. Giet af en stamp het tot een puree samen met wat sojamelk. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Snijd de zoete aardappel in zeer dunne plakken (bv met een mandoline). Als ze niet erg dun zijn kun je ze beter eerst even blancheren in kokend water.

In een grote ovenschaal leg je een derde van de aubergineplakken, hierop de helft van de zoete aardappelplakken. leg hierop de helft van de linzensaus. Hierop weer een laag aubergine, de laatste laag zoete aardappel en dan weer linzensaus. Sluit af met een laag aubergine en verdeel hierover de aardappelpuree.

Zet in de oven voor ongeveer 40 minuten, tot de zoete aardappel zacht is geworden (even erin prikken).Print Friendly and PDF

8 opmerkingen:

 1. Oh mjam! alhoewel vriendlief hier niet voor te porren zal zijn, die is nog erg op vlees gesteld :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan bij de linzen ook wat vegetarisch gehakt erbij doen! En dan gewoon serveren en niet zeggen dat het nepgehakt is ;-)

   Verwijderen
 2. Dit klinkt als het perfecte recept voor deze herfstige dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het ook! Lekker vullend en hartig, terwijl het koud en stormachtig is buiten :-)

   Verwijderen
 3. Ik kom net voor het eerst op je blog, wat ziet het er mooi uit! Idealistisch eten vind ik heel belangrijk, ik ga je volgen :-) en dit recept gaat op mijn lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen