Aardperen met tomaatjes en tofu feta


Weer eens een "veganized Ottolenghi inspired" recept. Dit was echt heel erg lekker, alleen zou ik de volgende keer een grotere hoeveelheid maken en daarnaast de witlof vervangen door misschien iets van een pasta. De aardpeer en op hoog vuur gebakken tomaatjes zijn echt zalig!

Aardperen, nog vrij onbekend maar zo ontzettend lekker. De Engelse naam is Jerusalem Artichoke, maar dit knolletje heeft totaal geen connecties met zowel Israël als de artisjok. Het is wel een verwant aan de zonnebloem, maar dan de wortel. De smaak is notig en zoet. De aardpeer is erg rijk aan ijzer, kalium, koper en heeft een bloedsuikerverlagende werking vanwege de inuline (dat is een koolhydraat die niet door mensen te verteren is en vocht vasthoud waardoor deze sneller een verzadigd gevoel geeft).




Aardperen met tomaatjes en tofu feta 2 pers
500 gram aardperen, geschild en in de lengte in plakken van max 1 cm gesneden
paar takjes tijm
sap van een halve citroen
3 el water
olijfolie

1 klein bosje basilicum
1 klein bosje platte peterselie
olijfolie
sap van een halve citroen
peper en zout

1 bakje cherry tomaatjes, gehalveerd
1 pakje gefermenteerde tofu feta (bv Nagel VeggiBelle Provence, gefermenteerde tofu), in platte blokjes
1 stronkje witlof
plantaardige olie


Verwarm de oven voor op 200C. Maak de aardperen schoon en snijd ze in de lengte in plakken. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met citroensap, 3 eetlepels water, een scheutje olijfolie en meng alles goed door elkaar. Leg de tijmtakjes tussen de aardperen en zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 40 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Maak ondertussen de overige onderdelen:

Meng in een blender of keukenmachine (ik gebruik hiervoor gewoon de staafmixer overigens) de platte peterselie, basilicum, citroensap en zoveel olie als nodig is om het een gladde massa te maken. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit wat olie op hoog vuur en bak hierin de tomaatjes op hoog vuur tot ze bijna gaan blakeren. Ze moeten wel in vorm blijven dus maximaal een paar minuten bakken. Zet ze even apart op een bordje.
Verhit in dezelfde pan nogmaals wat olie en bak in 1 minuut aan beide kanten de tofu feta tot het licht begint te kleuren. Niet te lang bakken, het gaat erom dat het even meewarmt.

Leg wat witlof bladeren op een bord. Verdeel hierover de aardperen, tofu feta en tomaatjes. Besprenkel met de basilicum peterselie crème.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. lekker! ik heb ze in huis, dus ga het zaterdag maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er echt zo lekker uit! Ik hou van aardpeer.

    BeantwoordenVerwijderen