Aardperen met tomaatjes en tofu feta
Weer eens een "veganized Ottolenghi inspired" recept. Dit was echt heel erg lekker, alleen zou ik de volgende keer een grotere hoeveelheid maken en daarnaast de witlof vervangen door misschien iets van een pasta. De aardpeer en op hoog vuur gebakken tomaatjes zijn echt zalig!
Aardperen, nog vrij onbekend maar zo ontzettend lekker. De Engelse naam is Jerusalem Artichoke, maar dit knolletje heeft totaal geen connecties met zowel Israël als de artisjok. Het is wel een verwant aan de zonnebloem, maar dan de wortel. De smaak is notig en zoet. De aardpeer is erg rijk aan ijzer, kalium, koper en heeft een bloedsuikerverlagende werking vanwege de inuline (dat is een koolhydraat die niet door mensen te verteren is en vocht vasthoud waardoor deze sneller een verzadigd gevoel geeft).
Aardperen met tomaatjes en tofu feta 2 pers
500 gram aardperen, geschild en in de lengte in plakken van max 1 cm gesneden
paar takjes tijm
sap van een halve citroen
3 el water
olijfolie
1 klein bosje basilicum
1 klein bosje platte peterselie
olijfolie
sap van een halve citroen
peper en zout
1 bakje cherry tomaatjes, gehalveerd
1 pakje gefermenteerde tofu feta (bv Nagel VeggiBelle Provence, gefermenteerde tofu), in platte blokjes
1 stronkje witlof
plantaardige olie
Verwarm de oven voor op 200C. Maak de aardperen schoon en snijd ze in de lengte in plakken. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met citroensap, 3 eetlepels water, een scheutje olijfolie en meng alles goed door elkaar. Leg de tijmtakjes tussen de aardperen en zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 40 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Maak ondertussen de overige onderdelen:
Meng in een blender of keukenmachine (ik gebruik hiervoor gewoon de staafmixer overigens) de platte peterselie, basilicum, citroensap en zoveel olie als nodig is om het een gladde massa te maken. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit wat olie op hoog vuur en bak hierin de tomaatjes op hoog vuur tot ze bijna gaan blakeren. Ze moeten wel in vorm blijven dus maximaal een paar minuten bakken. Zet ze even apart op een bordje.
Verhit in dezelfde pan nogmaals wat olie en bak in 1 minuut aan beide kanten de tofu feta tot het licht begint te kleuren. Niet te lang bakken, het gaat erom dat het even meewarmt.
Leg wat witlof bladeren op een bord. Verdeel hierover de aardperen, tofu feta en tomaatjes. Besprenkel met de basilicum peterselie crème.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
lekker! ik heb ze in huis, dus ga het zaterdag maken!
BeantwoordenVerwijderenDit ziet er echt zo lekker uit! Ik hou van aardpeer.
BeantwoordenVerwijderen