Skordalia is heerlijk als dip voor ruig boerenbrood, ciabatta, rauwkost of als sausje over bijvoorbeeld broccoli en gekookte of gestoomde groene groentes. Hier heb ik het gecombineerd met gekookte en gehakte groene groentes en bij het eten ook nog de saus apart geserveerd zodat we er brood in konden dippen. Erg lekker! Bewaar wat je over hebt nog een paar dagen in de koeling. Ook lekker op een sandwich ipv boter of veganaise.
Horta is een Grieks gerecht en bevat gestoomde of gekookte groentes. Oorspronkelijk gemaakt van wilde groene groentes, maar uiteraard ook zeer goed mogelijk met spinazie, raapstelen, (winter)postelein, snijbietblad, veldsla etc etc. Houd er rekening mee dat deze groentes erg slinken dus koop groot in :-) Traditioneel wordt het geserveerd met een citroentje erbij zodat je de groentes zelf op smaak kan brengen, maar ook erg lekker met de skordalia!
Skordalia (knoflookspread)
1 cup blanke amandelen, 8 uur geweekt
1 cup ongezoete sojayoghurt (yofu van provamel of sojade)
1-2 tenen knoflook, grof gehakt
sap van een ½ citroen
1/4 cup droge witte wijn
2-4 el olijfolie
zout
snuf za'atar
Maal de amandelen, sojayoghurt, knoflook, citroen, wijn en olijfolie tot een zeer gladde massa in een blender of keukenmachine. Het kan even duren voordat de saus echt glad is, schraap zo nu en dan de zijkanten van je machine met een spatel.
Horta (Griekse groene groentes) 2-3 pers
1 groot pak spinazie
1 bundel raapstelen
1 zak veldsla
olijfolie
zout & peper
Breng een grote pan water aan de kook. Blancheer de groentes soort voor soort en haal ze eruit met een schuimspaan. Laat goed uitlekken en hak fijn op een snijplank.
Besprenkelen met wat olijfolie, zout en peper en serveren met wat skordalia.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Klinkt heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenWTF?? Cups??? Wordt hier niet meer met Nederlandse maten etc.. gewerkt?
BeantwoordenVerwijderenMan,Man,Man....
Wat een vriendelijke reactie zeg :-)
VerwijderenVolgens mij is het woordje cup wel zo geintegreerd dat iedereen (nou ja blijkbaar niet..) wel weet wat het betekent. Zelfs in de AH liggen maatbekers met het woordje "cup" erop. Beetje meegaan met de tijd kan geen kwaad ;-)