Pastinaak bloemkoolsoep met mosterd

Romige soepen vind ik denk ik het lekkerste. Lekker gepureerd met een paar sneetjes goed brood ernaast. Heerlijk nu de koude avonden er weer aankomen, ik moe van het werken thuis kom en geen zin heb om hele aanwijzingen voor ingewikkelde recepten te volgen of op te schrijven.

Onlangs had Rick een soep gemaakt, hij had een helemaal zelf bedacht recept gemaakt en had hierin mosterd gebruikt. Dit smaakte zo lekker, en dat terwijl ik een mosterd-fan in opleiding ben, dat ik het ook aan deze soep heb toegevoegd. Smaakte zalig! Misschien doe ik er de volgende keer wel 2 eetlepels in :-)Pastinaak bloemkoolsoep met mosterd 2 pers

1 flinke pastinaak (of 2 kleinere)
1 kleine of een ½ grote bloemkool
5-8 teentjes knoflook (in schil)
2 uienbouillonblokjes
1 liter kokend water
1 el mosterd
1 tl zwarte peper
olijfolie
zout
pompoenpitten
optioneel: gerookte olijfolie

Verwarm de oven voor op 180C.
Schil de pastinaak en snijd deze in 5 cm lange stukken van ongeveer een cm breed. Snijd de bloemkool in kleine roosjes/stukjes.

Verdeel de pastinaak, bloemkool en knoflooktenen over een met bakpapier bekleede bakplaat en besprenkel met wat olijfolie en zout. Goed door elkaar husselen en weer verdelen over de plaat. Rooster de groentes ongeveer 30 minuten in de oven (draai alles om halverwege) tot ze beginnen te verkleuren.

Verhit een soeppan met wat olie en doe hierin de pastinaak en de bloemkool. De knoflookteentjes knijp je uit boven de pan, de schilletjes gooi je weg. Voeg het hete water en de bouillonblokjes toe en roer alles goed om.

Doe alles voorzichtig in de blender en pureer de soep (vergeet niet het ventilatieventiel!). Doe terug in de pan en breng op smaak met 1 el mosterd en de zwarte peper.

Serveer met wat pompoenpitten eroverheen en eventueel wat druppeltjes gerookte olijfolie. Lekker met knapperig grof boerenbrood.Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

 1. Deze gaat op mijn 'to make' lijstje. Maar die uienbouillonblokjes, waar haal je die?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Laat je weten hoe het heeft gesmaakt?
   Uienbouillon kun je kopen bij veel natuurwinkels, Ekoplaza en bijvoorbeeld Marqt. Veel succes!

   Verwijderen
 2. Oh grappig, ik at vandaag ook een dikke romige soep (met gele courgette en witte bonen en aardappel) en bedacht tijdens het eten dat ik er ook wel mosterd doorheen had kunnen doen. In combinatie met pastinaak lijkt het me helemaal lekker! Ik hou ook van dit soort soepen (en van mijn staafmixer--ik ben bang dat ik ongelukken zou maken met een blender en hete soep, haha).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw soep klinkt ook lekker! Soep blender angst? Ik doe inderdaad wel heel voorzichtig, maar dat durf ik wel; in tegenstelling tot frituren ;-)

   Verwijderen