Veganmofo2014 #6
Ik had onlangs een grote portie tomaten gekocht die geschikt waren voor pastasaus en soepen. Maar ik had al enige tijd een tomatenjam in mijn hoofd en dit vond ik een goed moment ervoor. Ooit tomatenjam gegeten bij een spinazietaart en dat vond ik zo'n bijzondere combinatie! Nu moet ik zeggen dat deze jam zo niet proeft zoals ik mij deze herinnerde, maar het is wel erg lekker. Een mix tussen zoet en hartig.
Je kan het eten bij bijvoorbeeld stukjes wilmersburgerkaas, of lekker bij een burger, vegan quiches, bladerdeeghapjes of andere hapjes waar je mee kan dippen. Ik heb er voor gekozen er niet al te veel suiker in te doen in vergelijking met de tomaten, daardoor bleef de jam iets dunner.
De bron van het oorspronkelijke recept vind je hier: tomatenjam Ik heb de verhoudingen alleen aangepast, ketchup toegevoegd en uiteraard de honing vervangen door ahornsiroop.
Benieuwd waarom ik geen honing gebruik? De bijen werken zich een slag in de rondte om een voedselvoorraad aan te leggen voor de winter. Die neemt de mens af d.m.v. vervelende methodes (uitroken) om zelf te consumeren. Als ze een klein beetje mazzel hebben krijgen ze hiervoor glucosewater voor in de plaats terug (wat bij lange na niet de voedingstoffen van honing kan evenaren) als ze geen geluk hebben wordt het hele bijenvolk verbrandt omdat de imker het te duur vindt om ze de winter door te helpen en het goedkoper is een nieuw volk het jaar erop aan te schaffen.
Uitgebreide informatie kun je ook hier lezen: Waarom geen honing? of Leefbare wereld: Honing
Tomatenjam
2 uien, fijngehakt
800 gram tomaten, in stukjes en uitgelekt
200 gram geleisuiker
1 tl 5 spice kruiden
½ tl kaneel
½ tl gember
mespuntje cayennepeper
2 el ketchup
2 el ahornsiroop
plantaardige olie
In een pan een klein beetje olie vehitten en de ui glazig bakken. Doe de tomaten en de geleisuiker erbij. Blijf zachtjes roeren tot het begint te pruttelen. Voeg de overige ingrediënten toe en laat zachtjes koken tot de jam de gewenste dikte heeft.
Giet in schoongemaakte potten en zet na afsluiten direct op de kop dan zijn ze langer houdbaar.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Wat een leuk idee om jam van tomaten te maken. Ik kan me niet echt een voorstelling maken van de smaak. Lijkt het op ketchup? Die five spice geeft er vast ook een bijzondere noot aan.
BeantwoordenVerwijderenNee, komt niet in de buurt van ketchup. Ik vind de smaak best lastig omschrijven, een kruidige tomatensaus met een zoetere smaak komt denk ik het meest in de buurt :-)
VerwijderenWat een leuk idee! Ik ben vooral benieuwd waar je die mooie mason jars (?) vandaan haalt? Die zijn echt zoooooo mooi!
BeantwoordenVerwijderenDie Mason Jars heb ik gekocht bij een leuk fair trade mini warenhuisje hier in Groningen: KokoToko https://www.facebook.com/kokotoko050/info
VerwijderenMaar er zal vast ook een winkel in België zijn!