Tomatenjam

Veganmofo2014 #6

Ik had onlangs een grote portie tomaten gekocht die geschikt waren voor pastasaus en soepen. Maar ik had al enige tijd een tomatenjam in mijn hoofd en dit vond ik een goed moment ervoor. Ooit tomatenjam gegeten bij een spinazietaart en dat vond ik zo'n bijzondere combinatie! Nu moet ik zeggen dat deze jam zo niet proeft zoals ik mij deze herinnerde, maar het is wel erg lekker. Een mix tussen zoet en hartig.

Je kan het eten bij bijvoorbeeld stukjes wilmersburgerkaas, of lekker bij een burger, vegan quiches, bladerdeeghapjes of andere hapjes waar je mee kan dippen.  Ik heb er voor gekozen er niet al te veel suiker in te doen in vergelijking met de tomaten, daardoor bleef de jam iets dunner.

De bron van het oorspronkelijke recept vind je hier: tomatenjam Ik heb de verhoudingen alleen aangepast, ketchup toegevoegd en uiteraard de honing vervangen door ahornsiroop.

Benieuwd waarom ik geen honing gebruik? De bijen werken zich een slag in de rondte om een voedselvoorraad aan te leggen voor de winter. Die neemt de mens af d.m.v. vervelende methodes (uitroken) om zelf te consumeren. Als ze een klein beetje mazzel hebben krijgen ze hiervoor glucosewater voor in de plaats terug (wat bij lange na niet de voedingstoffen van honing kan evenaren) als ze geen geluk hebben wordt het hele bijenvolk verbrandt omdat de imker het te duur vindt om ze de winter door te helpen en het goedkoper is een nieuw volk het jaar erop aan te schaffen.
Uitgebreide informatie kun je ook hier lezen: Waarom geen honing? of Leefbare wereld: Honing


Tomatenjam
2 uien, fijngehakt
800 gram tomaten, in stukjes en uitgelekt
200 gram geleisuiker
1 tl 5 spice kruiden
½ tl kaneel
½ tl gember
mespuntje cayennepeper
2 el ketchup
2 el ahornsiroop
plantaardige olie

In een pan een klein beetje olie vehitten en de ui glazig bakken. Doe de tomaten en de geleisuiker erbij. Blijf zachtjes roeren tot het begint te pruttelen. Voeg de overige ingrediënten toe en laat zachtjes koken tot de jam de gewenste dikte heeft.

Giet in schoongemaakte potten en zet na afsluiten direct op de kop dan zijn ze langer houdbaar.Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee om jam van tomaten te maken. Ik kan me niet echt een voorstelling maken van de smaak. Lijkt het op ketchup? Die five spice geeft er vast ook een bijzondere noot aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, komt niet in de buurt van ketchup. Ik vind de smaak best lastig omschrijven, een kruidige tomatensaus met een zoetere smaak komt denk ik het meest in de buurt :-)

   Verwijderen
 2. Wat een leuk idee! Ik ben vooral benieuwd waar je die mooie mason jars (?) vandaan haalt? Die zijn echt zoooooo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die Mason Jars heb ik gekocht bij een leuk fair trade mini warenhuisje hier in Groningen: KokoToko https://www.facebook.com/kokotoko050/info
   Maar er zal vast ook een winkel in België zijn!

   Verwijderen