Spinazie polenta taart

Veganmofo2014 #4

Sinds ik bij Koffie ende Koeck een polenta quiche heb gegeten ben ik in de ban van de polenta. Eerst begonnen met krokant gebakken polenta, maar nu heb ik mij aan een experimentele taart gewaagd die gelukkig echt heel erg lekker werd. Ik raad het je wel aan het dezelfde dag te eten. Het puntje wat over was heb ik de volgende dag als lunch meegenomen en deze was toen minder lekker. Niet vies hoor! Maar de smaken waren beter toen de taart net de oven uit was.

Ik ben benieuwd wat er in de toekomst nog meer voor een polenta creaties uit mijn handen komen. Ik vind het een erg leuk product.Spinazie polenta taart
1 groot pak spinazie á 500 gram
2 teentjes knoflook, fijngehakt
½-1 rode peper, fijngehakt
6 cherry tomaatjes, in vieren gesneden + 3 stuks in plakjes
3 lente-uitjes, in kleine stukjes
1 pak tofu á 250 gram, uitgelekt
1/4 cup ongezoete amandelmelk, of een andere ongezoete plantaardige melk
3 el edelgist
1 tl uienpoeder
1/3 cup geraspte wilmersburger kaas, of een andere plantaardige kaas + wat extra om te bestrooien
1 tl zout
peper naar smaak
3 cup sterke bouillon
1 cup polenta
plantaardige olie

Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Kook hier de spinazie heel even in tot alles slinkt. Giet af, knijp heel goed uit en hak alles fijn.

Bak in een koekenpan met wat olie de knoflook aan samen met het pepertje en de lente-ui. Laatste moment even de tomaatjes mee bakken zodat ze de smaak een beetje aan zich krijgen.

In een keukenmachine de volgende ingrediënten tot een gladde mousse vermalen: tofu, plantaardige melk, edelgist, uienpoeder, plantaardige kaas en op smaak brengen met het zout en de peper. Doe alles in een grote kom.

Meng hierin de fijngehakte spinazie, en het mengsel van de tomaatjes en lente-ui uit de koekenpan en meng goed.

Bekleed een taartvorm met bakpapier.

Bouillon aan de kook brengen, wanneer het goed kookt de polenta erdoor roeren. Echt maar heel even alles omroeren en wanneer het net wat dikker begint te worden het mengsel toevoegen aan de kom met het tofumengsel en alles goed roeren.

Verdeel in de taartvorm en laat even een half uurtje rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 180-200C. Verdeel nog wat plakjes cherrytomaatjes over de taart en wat plantaardige kaas rasp.

Bak de taart in de oven voor ongeveer 25 minuten. Laat even rusten (10-15 min) voordat je het aansnijdt.Print Friendly and PDF

8 opmerkingen:

 1. Klinkt lekker! Ik maake weleens polenta uit de oven en tofu quiches maar nooit samen in één gerecht. Ga ik ook proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kon niets vinden op je site over polenta uit de oven, jammer :-) Klinkt namelijk best spannend. MIsschien wil je het recept eens delen? I'm into the polenta *lol*

   Verwijderen
  2. Ik ben hard aan het nadenken maar ik weet eigenlijk niet meer wat voor recepten ik had of wat het resultaat was. :/ Beetje stom, maar het is ook alweer jaren geleden. Ik vind wel een heleboel dingen als ik google op "baked polenta" dus nu krijg ik zin om het ook weer te maken. :)

   Verwijderen
 2. Ik heb de polenta quiche van Koffie ende Koeck nog niet geprobeerd, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar. Tot nu toe is mijn favoriet quiche van kikkererwtenmeel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Quiche van kikkererwtenmeel klinkt ook goed! We zijn wel bezig met omeletten te maken van kikkererwtenmeel. Maar ga eens kijken naar een quiche ervan, leuk!

   Verwijderen
 3. Ik heb ooit, heel lang geleden, eens polenta gemaakt en vond het toen echt niet lekker (geen smaak). Sinds toen heb ik het niet meer geprobeerd, maar onlangs nog iets heel lekker met polenta gegeten. Nu ik jouw recept zie, begint het toch weer wat te kriebelen... Deze taart ziet er echt wel lekker uit (en ik denk dat flink wat bouillon toevoegen dé truc is - dat zat ook in de polenta die ik onlangs at).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, de polenta kan best een overheersende smaak hebben, en deze vind ik zo alleen ook niet lekker. Daarom inderdaad goed gekruide bouillon maar ook kruiden en andere ingrediënten toevoegen als ui, knoflook, paprika is erg lekker.

   Verwijderen
 4. Dit klinkt echt heel lekker!
  Ik heb nog nooit iets gemaakt met polenta, maar als jij er zo blij van wordt :), dan is het vast het proberen waard!
  Lekkere ingrediënten gebruik je, dit ga ik zeker een keer maken!
  En wat leuk om te horen dat je het Instagramlijstje zo leuk vindt! Ik word heel gelukkig van Instagram, haha. Wat is jouw account? Ik wil 'm graag bekijken!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen