Volkorenmuffins met blauwe bessen

Woohoo nog een paar dagen en dan begint Vegan MoFo 2014!
Nog even snel een recept met blauwe bessen nu ze nog te koop zijn. Ik vond deze muffins eigenlijk lekkerder worden na een dag. Ze zijn absoluut niet droog en ook niet compact.

Tja, en wat doe je als je geen papieren muffin vormpjes hebt? Dan snijd je simpelweg wat bakpapier in stukjes, net zo handig en ik vind het nog best leuk staan.


Volkorenmuffins met blauwe bessen 12 stuks
1 cup plantaardige melk (ik heb ongezoete sojamelk van de Jumbo gebruikt)
1 el appel cider azijn
1 cup volkoren tarwemeel
1½ cup tarwebloem
iets minder dan ½ cup suiker
1½ tl bakpoeder
½ tl baksoda
½ tl zout
1/4 cup koolzaad of zonnebloem olie
1 rijpe banaan, fijn geprakt
2 el ahornsiroop
1 tl vanille extract
1 cup verse blauwe bessen

Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de plantaardige melk met het azijn en laat even staan (het gaat dan klonteren, dat is de bedoeling).
Meng in een andere kom de bloem, meel, suiker, bakpoeder, baksoda en zout en meng alles goed door elkaar en verwijder de eventuele klontjes.
Meng bij het melkmengsel de olie, banaan, ahornsiroop en vanille extract. Na goed roeren voeg je dit mengsel toe aan het droge mengsel in de andere kom. Alles goed mengen en vervolgens de blauwe bessen toevoegen.
Verdeel het mengsel over 12 muffin vormpjes (ingevet of met een muffinvormpje), en bak in de oven voor 25-30 minuten.



Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Deze lijken me een fijne mix van lekker en gezond. :) Ik ben geloof ik bijna door mijn voorraad muffinpapiertjes heen maar ik vind bakpapier eigenlijk ook heel leuk staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zou dit recept ook werken voor een gewone cake? Ik was net op zoek naar een leuk recept voor vegan cake, met volkoren meel en niet te veel suiker :) Maar die melk laten klonteren met azijn kom ik vaak tegen, waarom is dat eigenlijk juist?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij is het klonteren met azijn bedoelt om het beter te laten samenwerken met de baksoda en de cake lichter/luchtiger te maken.

      Ik denk dat dit wel geschikt is voor een cake, maar dan moet je wel de baktijd aanpassen en goed opletten dat het midden goed doorbakken is. Zeker het proberen waard.

      Verwijderen