Kookboek: Plant Power review


Direct toen het boek verscheen leek het een wedstrijdje wie de eerste review zou plaatsen van het nieuwe boek van Lisette Kreischer: Plant Power. Hoe graag ik het boek ook direct had willen bestellen, ik had die maand al twee kookboeken gekocht en om mijn verslaving te handhaven mochten dat van mijzelf er geen drie worden.

Ik kocht het boek dus wat later, en ik vind een review ook pas echt waardevol als men er ook echt uit heeft kunnen koken. Alleen van een mooie lay out kunnen we niet eten ;-) Ik ben de afgelopen weken dan ook lekker in de weer geweest met Plant Power.

Het is inderdaad een heerlijk vormgegeven boek, lekker fris en kleurrijk. De indeling is handig, er staan ontbijt, lunch, diner en snack gerechten in, ingedeeld per seizoen. Dat vind ik wel zo prettig zodat je automatisch met de seizoenen mee kookt en je niet laat verleiden tot het kopen van groentes en fruit die nu niet op een natuurlijke manier verkrijgbaar zijn.

De gerechten zijn zo gemaakt dat ze je op je natuurlijke gewicht zouden moeten brengen. Daar zeg ik geen nee tegen, er mogen er bij mij nog heel wat kilootjes af. Nu maar niet hopen dat de natuur vind dat ik nu prima ben zoals ik nu ben :-) Wat mij opvalt is dat er wel normaal met olie gekookt wordt, dat had ik niet verwacht, en dat er geen slanke versie van ei-vrije mayonaise wordt aangedragen.

De recepten zijn niet moeilijk, zeker de lunch en diner gerechten zullen vaak bij ons op tafel komen. De ontbijt recepten zien er stuk voor stuk prachtig en heerlijk uit, maar die zie ik mijzelf niet zo snel maken. 's Avonds gaat de tijd harder dan ik zou willen en moet ik mijzelf dwingen naar bed te gaan. Nadenken over het ontbijt de volgende dag zit er dan ook niet in. En ik ben geen ochtendmens. Ik wil niet moeilijk doen en lopen frunniken en bakken in de ochtend. Voorlopig houd ik het bij mijn good old overnight oats met banaan. In het weekend zou ik er meer tijd voor hebben, maar dan zit ik liever met mijn lief gezellig met van alles op tafel. Gerechten voor dat soort weekend ontbijtjes zie je helaas niet in dit boek.


Het prettige aan het boek is dat er allemaal gebruik wordt gemaakt van verse groente en fruit, en nauwelijks lastig te vinden producten, of bewerkte producten. Door naar de recepten te kijken voel je je al wat gezonder :-) Er zitten grappige combinaties in van groentes en fruit die je creativiteit stimuleren.

Er zijn twee nadelen aan het boek: Het ene is wel te overkomen: alles is voor 1 persoon beschreven. Nu zijn Rick en ik best grote eters. Ik maak vaak iets voor 4 personen en dat eten we het met z'n tweetjes, en het restant is dan meestal mijn lunch de volgende dag. De recepten moet ik dus minimaal verdubbelen wil er een beetje een normale hoeveelheid uitkomen voor twee personen.

Het grootste nadeel is de index, deze is nagenoeg waardeloos Zoeken op courgettes levert niet alle recepten met courgettes op, alleen dat ene recept waar het ook toevallig in het begin van de naam is opgenomen. Erg jammer, want ik heb vaak groentes of fruit in huis en dan ga ik mijn de registers van mijn kookboeken langs om te kijken waar het lekkerste recept zit. Plant Power zal ik in dat geval gewoon overslaan.

Wat heb ik gekookt de afgelopen week?


Als eerste maakte ik het zomerse soepje met zoete bruschetta. Een soep vol courgette, broccoli en spinazie (wat dus niet in het register onder die groentes te vinden is) die erg lekker is. Ik heb er zelf wat kiemen bijgedaan voor wat extra vitamines.

De bruschetta was helemaal geweldig. Leuk om fruit door tomaatjes te doen! Het smaakte echt verrassend lekker en een leuke afwisseling samen met de soep. Ik vind het altijd wel prettig om iets naast een soep te hebben anders vind ik het al gauw saai worden.


Vervolgens maakte ik de courgettepasta met waterkerspesto. Geïnspireerd door het vorige gerecht maakte ik hier een bruschetta bij, maar dan met gele cherrytomaatjes en aardbeitjes. Erg lekker. De courgettepasta was zalig en de waterkerspesto natuurlijk ontzettend gezond.
Heerlijk fris en vrolijk gerecht waar de gezondheid vanaf spat, een aanrader.


Als laatste maakte ik de Amerikaanse aardappelsalade (niet onder aardappel te vinden in de register) en de bijbehorende courgettesalade (ook niet in het register onder courgette).
Beide gerechten waren erg lekker en vulde elkaar goed aan. Ik heb wel opgebakken gerookte tofu toegevoegd aan de salade, dat gaf wel een lekkere extra touch.

Al met al een heerlijke boek met kleurijke en gezonde recepten, maar niet altijd praktisch in gebruik. Toch raad ik het boek aan, het is een van de weinige geheel plantaardige receptenboeken in het Nederlands die zo gericht zijn op gezond en kleurrijk eten waar je toch vrolijk van wordt.


Print Friendly and PDF

12 opmerkingen:

 1. Dat competitie review schrijven erger ik me ook mateloos aan hahaha... we blijken precies hetzelfde te denken want die opmerking staat ook vermeld in mijn review die later deze week online komt (van het boek Oh She Glows). Een stille hint naar anderen toe hihi.

  Vind je dit boek tot nu toe haar beste of niet? Ik heb al 2 boeken van haar in mijn bezit en twijfel eigenlijk nog of ik deze ook wel zou aankopen, vandaar. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker, ik heb eigenlijk alleen Wat de pot schaft, maar daar heb ik nog nooit iets uit gemaakt. De andere heb ik een paar keer in mijn handen gehad, maar trekken mij niet zo heel erg. Juist omdat deze zo gericht is op gezondheid en mooie producten als ingrediënten een aanrader.
   Ik ben benieuwd naar je review van Oh She Glows. Iedereen is daar zo lyrisch over, maar ik heb er bar weinig uit gemaakt eigenlijk. Ik houd je blog in de gaten ;-)

   Verwijderen
  2. De Amerikaanse aardappelsalade uit 'Wat de pot schaft' is erg lekker.

   Verwijderen
 2. Combinaties met groente en fruit vind ik ook altijd heel leuk en verrassende smaken geven! Leuk dat je al best veel er uit gekookt hebt. Wel jammer idd van de index, dat vind ik ook altijd heel irritant!
  Compliment nog voor de nieuwe look van je site! Erg mooi met al die lieve tekeningen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mo! Ja groente en fruit, erg leuk en lekker. Ben er ook veel meer mee bezig en van bewust door dit boek ook. Dank voor het compliment :-)

   Verwijderen
 3. Ik vind het uiterlijk van je blog heel tof geworden! Ik ben opgehouden met kookboeken te kopen. Ik heb er zat, maar ik kook er echt nooit wat uit. Nooit! Misschien dat ik volgende maand tijdens de Vegan MoFo eens wat recepten ga proberen. Zo zonde, die ongebruikte kookboeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan nooit teveel boeken hebben, maar ik moet er inderdaad wel uit koken of inspiratie uit halen. Daarom een limiet per maand, want anders verdwijnen ze direct in de kast. Jammer dat je er zo weinig mee doet, vegan mofo is inderdaad een leuke aanleiding.
   En ook jij bedankt voor het compliment uiteraard, leuk :-)

   Verwijderen
 4. Bedankt voor de revieuw! Ik heb 'm al een aantal keer zien langs komen en het boek ziet er zo mooi uit, dat trekt me al aan. Je recepten zien er mooi en lekker uit. En wat goed dat je ook minpunten hebt beschreven! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Plant Power is ook één van mijn nieuwe aanwinsten, tijdens de MoFo zal ik er ook een recensie over schrijven. Mijn kookboekenkast is ondertussen ook aan het uitpuilen, vorige week bestelde ik weer drie nieuwe kookboeken. Onlangs maakte ik lijstjes van alle recepten die ik nog wil proberen uit al m'n kookboeken (een hels werk!), zo hoop ik wat meer gebruik te maken van mijn boeken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, ik ben benieuwd naar jouw review!
   Drie nieuwe kookboeken, wow. Heb je nog leuk tips om aan te schaffen?

   Verwijderen
  2. Ik heb een hele wishlist :-).
   Gelukkig verhuizen we eind dit jaar, ik zal denk ik wel een grotere (kook)boekenkast nodig hebben...
   Binnenkort komen de nieuwe boeken op mijn blog!

   Verwijderen