Ik dacht dat zwarte rijst net als wilde rijst eigenlijk geen rijst was. Maar integendeel. Zwarte rijst is ook nog eens een stuk gezonder dan bruine zilvervliesrijst!
De zwarte kleur die deze rijst krijgt komt door het antioxidant stofje anthocyanine. Dat is dezelfde antioxidant als die zwarte en blauwe bessen donker kleurt. Nu weten we denk ik allemaal wel dat zwarte bessen enorm gezond zijn onder andere door deze stof. In zwarte rijst zit zelfs nog een groter aandeel anthocyanine!
Voordeel van de zwarte rijst op de bessen is dat het daarnaast geen suiker bevat en wel meer vezels. Het is bekend dat donkere plantaardige antioxidanten de slagaders beschermen, en er zijn veel onderzoeken gedaan naar donker gekleurde antioxidanten in de strijd om kanker te voorkomen.
Niet onbelangrijk zwarte rijst is ook nog eens veel smaakvoller, notiger, dan de witte en bruine rijst. Let wel op dat je echte zwarte rijst koopt, en niet gewone rijst die gekleurd is met bv inktvisinkt. Behalve dat het niet diervriendelijk is, mis je dan ook de goede voedingswaarde die in echte zwarte rijst zit.
Zwarte rijst salade met tofu, bladgroen en kersendressing
1 cup zwarte rijst
2 handen spinazie of een ander bladgroen (ik heb Groninger snijmoes gebruikt)
½ cup gepelde ongezoute pistachenootjes, grof gehakt
pakje tofu, uitgelekt en uitgeperst
10 kersen
scheutje olijfolie
scheutje azijn (je kan bv rode wijn -, sherry- of witte wijn azijn gebruiken)
handjevol basilicum blaadjes
plantaardige olie om in te bakken
Breng de zwarte rijst aan de kook met 2 cup water en laat heel zachtjes 45 minuten koken (tenzij de verpakking van de rijst iets anders aangeeft).
Snijd ondertussen de tofu in blokjes snijden en in hete olie aan alle kanten krokant bruin bakken.
Ontpit de kersen. 3 stuks kers pureren met een staafmixer in een kommetje samen met een beetje olijfolie en wat azijn. Op smaak brengen met zout en peper. De overige kersen grof snijden.
Wanneer de rijst bijna klaar is het gewassen en grof gesneden bladgroen er doorheen mengen en even op het vuur laten tot alles geslonken is.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten