Zwarte rijst salade met tofu, bladgroen en kersendressing

Ik dacht dat zwarte rijst net als wilde rijst eigenlijk geen rijst was. Maar integendeel. Zwarte rijst is ook nog eens een stuk gezonder dan bruine zilvervliesrijst!

De zwarte kleur die deze rijst krijgt komt door het antioxidant stofje anthocyanine. Dat is dezelfde antioxidant als die zwarte en blauwe bessen donker kleurt. Nu weten we denk ik allemaal wel dat zwarte bessen enorm gezond zijn onder andere door deze stof. In zwarte rijst zit zelfs nog een groter aandeel anthocyanine!
Voordeel van de zwarte rijst op de bessen is dat het daarnaast geen suiker bevat en wel meer vezels. Het is bekend dat donkere plantaardige antioxidanten de slagaders beschermen, en er zijn veel onderzoeken gedaan naar donker gekleurde antioxidanten in de strijd om kanker te voorkomen.

Niet onbelangrijk zwarte rijst is ook nog eens veel smaakvoller, notiger, dan de witte en bruine rijst. Let wel op dat je echte zwarte rijst koopt, en niet gewone rijst die gekleurd is met bv inktvisinkt. Behalve dat het niet diervriendelijk is, mis je dan ook de goede voedingswaarde die in echte zwarte rijst zit.Zwarte rijst salade met tofu, bladgroen en kersendressing
1 cup zwarte rijst
2 handen spinazie of een ander bladgroen (ik heb Groninger snijmoes gebruikt)
½ cup gepelde ongezoute pistachenootjes, grof gehakt
pakje tofu, uitgelekt en uitgeperst
10 kersen
scheutje olijfolie
scheutje azijn (je kan bv rode wijn -, sherry- of witte wijn azijn gebruiken)
handjevol basilicum blaadjes
plantaardige olie om in te bakken

Breng de zwarte rijst aan de kook met 2 cup water en laat heel zachtjes 45 minuten koken (tenzij de verpakking van de rijst iets anders aangeeft).

Snijd ondertussen de tofu in blokjes snijden en in hete olie aan alle kanten krokant bruin bakken.

Ontpit de kersen. 3 stuks kers pureren met een staafmixer in een kommetje samen met een beetje olijfolie en wat azijn. Op smaak brengen met zout en peper. De overige kersen grof snijden.

Wanneer de rijst bijna klaar is het gewassen en grof gesneden bladgroen er doorheen mengen en even op het vuur laten tot alles geslonken is.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten