Nieuw-Zeelandse spinazie, door de naam zou je toch verwachten dat het een spinazie soort is, maar het is er niet eens aan verwant (het behoort tot de ijskruid familie). Toch kun je het heel goed op dezelfde manier gebruiken en verwerken.
Nieuw-Zeelandse spinazie bevat veel vitamine A, C en de mineralen calcium en magnesium. Ook bevat het veel anti-oxidanten zoals carotenoïden, een goede hulp in het gevecht tegen ouder worden en tegen kanker.
Leuke verhalen en de geschiedenis van Nieuw-Zeelandse spinazie kun je op deze website vinden.
In dit recept kun je zowel spinazie als Nieuw-Zeelandse spinazie gebruiken, maar een andere zachte bladgroen is ook mogelijk. Ik heb er gehalveerde en gebakken tomaten bij gegeten en een linzenburger (van de AH).
Spinaziepilav met verse kruiden en pistachenootjes 3 pers
200 gram basmatirijst
400 ml uienbouillon of Not-Chick'n bouillon
2 + 2 el plantaardige margarine
1 ui, fijngesnipperd
500 gr spinazie (ik heb Nieuw Zeelandse spinazie gebruikt)
75 gram gepelde, ongezouten pistachenootjes, grof gehakt
1 klein bosje munt, bladeren grof gesneden
1 klein bosje platte peterselie, grof gesneden
1 klein bosje verse dille, grof gesneden
zout en peper
Was de rijst tot het water helder is.
Breng de bouillon aan de kook en houd deze tegen de kook aan.
Smelt 2 el plantaardige boter in een diepe braadpan en fruit de ui tot deze zacht is. Voeg de spinazie toe en roer alles goed om tot de spinazie is geslonken en het vocht verdwenen.
Doe de rijst erbij in de pan en meng door de spinazie. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat heel zachtjes pruttelen met de deksel op de pan voor ongeveer 12 minuten.
Smelt in een klein pannetje de overige 2 el plantaardige boter en bak hierin de pistachenootjes tot ze beginnen te verkleuren. Doe de noten samen met de verse kruiden bij de rijst en spinazie en roer alles goed om en warm even mee voor een paar minuten en de kruiden geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper. (Ik heb er nog wat goudsbloemblaadjes voor een vrolijk effect overheen gestrooid).
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten