Spinaziepilav met verse kruiden en pistachenootjes

Nieuw-Zeelandse spinazie, door de naam zou je toch verwachten dat het een spinazie soort is, maar het is er niet eens aan verwant (het behoort tot de ijskruid familie). Toch kun je het heel goed op dezelfde manier gebruiken en verwerken.
Nieuw-Zeelandse spinazie bevat veel vitamine A,  C en de mineralen calcium en magnesium. Ook bevat het veel anti-oxidanten zoals carotenoïden, een goede hulp in het gevecht tegen ouder worden en tegen kanker.
Leuke verhalen en de geschiedenis van Nieuw-Zeelandse spinazie kun je op deze website vinden.

In dit recept kun je zowel spinazie als Nieuw-Zeelandse spinazie gebruiken, maar een andere zachte bladgroen is ook mogelijk.  Ik heb er gehalveerde en gebakken tomaten bij gegeten en een linzenburger (van de AH).


Spinaziepilav met verse kruiden en pistachenootjes 3 pers
200 gram basmatirijst
400 ml uienbouillon of Not-Chick'n bouillon
2 + 2 el plantaardige margarine
1 ui, fijngesnipperd
500 gr spinazie (ik heb Nieuw Zeelandse spinazie gebruikt)
75 gram gepelde, ongezouten pistachenootjes, grof gehakt
1 klein bosje munt, bladeren grof gesneden
1 klein bosje platte peterselie, grof gesneden
1 klein bosje verse dille, grof gesneden
zout en peper

Was de rijst tot het water helder is.
Breng de bouillon aan de kook en houd deze tegen de kook aan.

Smelt 2 el plantaardige boter in een diepe braadpan en fruit de ui tot deze zacht is. Voeg de spinazie toe en roer alles goed om tot de spinazie is geslonken en het vocht verdwenen.
Doe de rijst erbij in de pan en meng door de spinazie. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat heel zachtjes pruttelen met de deksel op de pan voor ongeveer 12 minuten.

Smelt in een klein pannetje de overige 2 el plantaardige boter en bak hierin de pistachenootjes tot ze beginnen te verkleuren. Doe de noten samen met de verse kruiden bij de rijst en spinazie en roer alles goed om en warm even mee voor een paar minuten en de kruiden geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper. (Ik heb er nog wat goudsbloemblaadjes voor een vrolijk effect overheen gestrooid).



Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten