Haarlem: Vlam in de Pan || Vegan Chef of 2014 Milaan

Via social media kwam mij onder ogen dat er in Haarlem een speciaal diner georganiseerd zou worden. De aanleiding was een kookwedstrijd, wie is de beste vegan chef 2014 van Europa? Een wedstrijd georganiseerd door de bekende topkok Pietro Leemann, eigenaar en chef van het Milanese sterrenrestaurant Joia (het enige vegetarisch restaurant in Europa met een Michelin-ster!).

Femke van den Heuvel van Vlam in de Pan werd door een van haar studenten, Iwan Westdijk, gemotiveerd om zich op te geven. Samen gingen ze de strijd aan en bedachten een geweldig plantaardig menu met de hulp en kennis van vele experts.
De opdracht was pittig: naast plantaardig moest het lokaal zijn uit Nederland (en dus goed te vervoeren / vers houden naar Italië), alles biologisch (het liefst biologisch dynamisch) en mocht er geen gebruik worden gemaakt van knoflook en ui (vanwege de overtuigingen van Pietro Leemann).

Femke en Iwan hadden vlak voor de inschrijving een menu verzorgd voor Steinbeisser’s Experimentele Gastronomie en hebben hierop voortgeborduurd. Om de kosten van dit uitstapje te bekostigen werd er een sponsordiner georganiseerd. Waar een 4 gangen menu zou worden geserveerd en waar de twee gerechten die mee zouden doen aan de wedstrijd ook werden geserveerd.

De wedstrijd vond afgelopen juni plaats en Femke en Iwam werden 2de! De jury beoordeelden niet alleen op smaak en presentatie, maar ook op duurzaamheid en voedingswaarde. Ontzettend knap dus om op zo'n hoog niveau tweede te worden.


Het sponsor diner was afgelopen donderdag, 03 juli 2014. Na een dagje heerlijk Haarlem verkennen gingen we naar Vlam in de Pan. Bij binnenkomst kregen we een amuse in een klein aardewerken potje. Het restaurant zat enorm vol, vol met leerlingen van Femke (Femke verzorgt de VIP Health & Nutrition koksopleiding), leveranciers en familieleden. Het leuke aan dit diner was dat er tussen de gerechten door ook werd verteld hoe ze hier naar toe hebben gewerkt, waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt en met filmpjes van hun belevenissen daar (die noodgedwongen door de drukte maar op het plafond werden geprojecteerd :)


De soep zat vol met wilde kruiden en planten. Welke allemaal heb ik niet meer onthouden, behalve zevenblad. In het opgerolde wijnblad zat een ricotta gemaakt van noten.


Dit voorgerecht was een van de gerechten die meedeed aan de wedstrijd. "Een lava van voorjaarsgroentes" met verse kruiden, zeekraal, zeewier en crackers van Hollands nep lijnzaad. Voor de marinades van de groentes (met name bieten) is gebruik gemaakt van duindoornsap en kombucha. Om de puree op te laten stijven is agar agar gebruikt, maar dan wel natuurlijk van Hollandse zeewier. Het viooltje zit in een doorzichtige ravioli van rettich.


Het hoofdgerecht was ook een gerecht wat geserveerd werd op de wedstrijd alleen zijn er nu courgettes gebruikt in plaats van asperges. De tempeh is gemaakt van oer-Hollandse groene erwten en Friese woudboontjes. Deze tempeh was rokerig en zeer smaakvol.

De courgette was gevuld met hazelnootricotta. Erbij werd een shiitake cracker geserveerd en een risotto van gerst.


Als nagerecht kregen we een mooie combinatie van aardbeien en rabarber. Het was een ontzettend gezellige avond met leuke tafeldames, veel informatie en lekkere smaken. Zeker ons ritje naar Haarlem waard!

Helaas is Vlam in de Pan geen restaurant meer, alle energie van Femke gaat momenteel zitten in de VIP Health & Nutrition koksopleiding maar eens in de zoveel tijd organiseert ze een dineravond. Houd daarom goed de website in de gaten voor een volgende mogelijkheid om de kookkunsten van Femke mee te maken.

VlamIndePan
Smedestraat 13
2011 RE Haarlem
www.vlamindepan.nl

ps wil je de gerechten van de winnares, Daniela Cicioni uit Italië, van de wedstrijd bewonderen kijk dan *hier*


Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten