Tortilla met linzengehakt, zwarte bonen en guacamole

Onlangs leerde ik Mexicaans "gehakt" maken met bruine linzen. Dit omdat ik op een forum meedeed aan een cook-a-long met recepten uit Isa Does it. Het linzengehakt van het recept Ancho Lentil Tacos is een blijvertje. Gezonder dan de vegetarische gehakt vervangers en nog voordeliger ook! Maar ook zo simpel en echt heel erg lekker. Ook Vegetus heeft er een recept van op haar blog staan, je kan er dus van alles mee maken.
Wanneer ik nu Mexicaans eet en ik wil er "gehakt" bij dan pak ik de linzen erbij. Van de week had ik weer trek in Mexicaans. Ik twijfel hoe deze serveer methode van tortilla heet. Tostada? Ik frituur het niet..Enchilada? Ik rol het niet..Quesadilla? Ik vouw het ook niet.. Nou ja, dan maar gewoon tortilla :-)


Tortilla met linzengehakt, zwarte bonen en guacamole 3 pers
3 tortilla's
½ tl gedroogde oregano
2 tl (ancho) chilipoeder, of pikante paprika poeder
1 tl gemalen komijn
½ tl gemalen koriander
½ tl zout
1 blik bruine linzen, uitgelekt
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 el tomatenpuree
1 el hot sauce (bijvoorbeeld tabasco, aanpassen naar smaak)
1 blik zwarte bonen, uitgelekt
klein blikje knapperige mais
2 tomaten, in partjes
portie guacamole
salsa (ik gebruik altijd de Taco Saus Hot van Albert Heijn)
plantaardige olie
peper en zout

Meng de volgende kruiden in een kommetje: oregano, chilipoeder, komijn, koriander en zout. Verhit in een grote koekenpan met wat olie en bak hierin de ui voor ongeveer 5 minuten. Doe de laatste 30 seconden de knoflook erbij en roer mee.
Voeg de kruidenmix toe en roer goed om. Voeg de bruine linzen toe samen met de tomatenpuree en de hot sauce. Goed doorroeren en met je spatel hier en daar de linzen kapot drukken. Voeg na 5 minuten de zwarte bonen toe, laat deze goed warm worden. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Verhit ondertussen de tortilla in een pan. Bedek de tortilla's met het linzen-bonen mengsel en verdeel de mais, tomaten, salsa (/taco saus) en guacamole erover.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Vanavond gemaakt en heel erg lekker gevonden door mijzelf en gast :) Gast was in eerste instantie wat terughoudend over linzen... eerdere ervaringen waren niet goed bevallen. Maar deze versie viel gelukkig goed in de smaak en werd voor de tweede keer opgeschept!
    Als hot sauce had ik de chipotle-salsa picante van Chocula gebruikt die ik toen wij destijds in Amsterdam waren had aangeschaft, mjam!!
    Bedankt voor het recept!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat de linzen op deze manier wel goed zijn bevallen :-) Linzen kun je op zoveel verschillende manieren bereiden en kruiden. Bijna niet met elkaar te vergelijken.
      Goed dat je die chipotle-salsa picante van Chocula nog had, past er perfect bij!

      Verwijderen