T-BLT Sandwich (Tofu-Bacon, Lettuce and Tomato Sandwich)

Toen ik nog alles-eter was in mijn studententijd had ik een bijbaantje in het centrum van Amsterdam. Om de koopavond door te komen haalden we altijd een broodje. Mijn favoriet was dan altijd de BL'nT, Bacon Lettuce 'n Tomato. De geur en smaak van bacon is voor vleeseters een van de moeilijkste dingen om los te laten, maar als je de juiste ingrediënten in huis hebt kun je de smaak prima nabootsen: iets zouts, iets rokerigs en iets zoets.

Van de week had ik enorme trek voor lunch, en ik had nog tomaat liggen. De tofu had ik in de vriezer, dit hoeft niet perse ontdooit te zijn, des te makkelijker snijden de plakjes.

Voor geheel plantaardige mayonaise zijn er diverse opties. Zo heb ik het lang zelf gemaakt (*link recept*), en kun je het kopen in de natuurwinkel van bijvoorbeeld het merk Smaakt, Machandel, Yakso, Plamil of Vetara. Sinds kort echter kun je ook gewoon in de supermarkt gelukkig weer een vegan mayonaise vinden die bovendien ook nog eens superlekker is! Het is de mayolijn van Remia. Let wel op dat je de 100% plantaardige versie pakt, er zijn twee soorten van remia die zo heten.


T-BLT Sandwich (Tofu-Bacon, Lettuce and Tomato Sandwich) 2 broodjes
½ pakje stevige tofu, in hele dunne plakjes gesneden
plantaardige olie
2 el sojasaus / tamari
1 el ahornsiroop
1-2 tl liquid smoke
mespuntje paprika poeder
2 el edelgist

2 speltbroodjes
tomaten
sla
veganaise

Verhit in een ruime koekenpan wat olie. Bak hierin de plakjes tofu (ze moeten elkaar niet overlappen, maar naast elkaar liggen) aan beide zijdes mooi bruin. Dit kan wel 10 minuten duren tot ze mooi gekleurd zijn, wees niet ongeduldig.
Wanneer ze aan beide zijde gekleurd zijn meng je de sojasaus, ahornsiroop, liquid smoke en de paprika poeder met elkaar en verdeel je het mengsel over de tofu plakjes. Even goed mengen zodat alle plakjes wat van het mengsel op zich hebben. Maak gerust nog meer aan indien je te weinig hebt (ik doe de hoeveelheden meestal uit te losse pols).
Keer de tofu plakjes nog eens om en bestrooi met edelgist. Nog een minuut bakken en omkeren en de tofu bacon is klaar.

Snijd twee broodjes open, besmeer met veganaise, leg er wat sla op, plakjes tomaat en de bacon tofu.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten