Papoutsakia, vegan Little Shoes

Ik had er nog nooit van gehoord, kleine schoentjes, papoutsakia in het Grieks. Maar dit Griekse gerecht is min of meer een eenpersoons moussaka. Het staat erg feestelijk en is zeer smakelijk. Een halve aubergine per persoon met wat aardappeltjes en eventueel een frisse salade is meer dan genoeg.

Graag had ik de bechamelsaus nog wat bruiner willen bakken, maar ik heb dit gerecht na mijn werkdag gemaakt en er ging toch best wat tijd in zitten. Ik kon op een gegeven moment niet meer het geduld opbrengen en heb ik het opgediend.



Papoutsakia, vegan Little Shoes 2 pers
1 grote aubergine
1/4 cup olijfolie
1 kleine rode ui, fijngehakt
1 pakje plantaardig gehakt (bv van De Vegetarische Slager, Vivera of Alpro )
1 teen knoflook, fijngehakt
scheut rode wijn
1 pak/blik tomatenstukjes
2 el peterselie (liefst platte, maar deze had ik niet)
béchamel:
20 gr plantaardige boter
20 gram bloem
150 ml voorverwarmde plantaardige melk (gebruik ongezoete)
snuf nootmuskaat
edelgist of geraspte wilmersburger
zout & peper

Snijd de aubergines in de lengte doormidden en besprenkel de snijhelften met zout. Leg ze met de gesneden kant naar beneden in een vergiet en laat een half uurtje staan (dit haalt het bittere uit de aubergine).

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg de aubergine helften toe. Bak ze aan beide zijdes mooi goudbruin tot de aubergine zacht is. Laat buiten de pan even afkoelen en schep dan met een scherpe lepel het vruchtvlees uit de aubergine, maar laat een beetje aan de randen zitten en laat de schil heel.
Hak het aubergine vruchtvlees fijn.

Maak de koekenpan schoon en verhit opnieuw wat olie en bak de ui tot deze begint te verkleuren. Voeg het vegetarische gehakt toe samen met de knoflook en roer even goed om tot de geur van de knoflook vrijkomt.
Voeg dan een scheut rode wijn toe en laat even een paar minuten sudderen.

Doe de helft van het pak/blik tomatenstukjes, de peterselie en het aubergine vruchtvlees toe en laat alles even goed doorwarmen onder af en toe roeren.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Maak ondertussen de béchamelsaus:
Smelt de plantaardige margarine in een klein steelpannetje op laag vuur. Wanneer gesmolten roer je de bloem erdoor. Voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe en zorg dat er geen klontjes ontstaan. Breng op smaak met nootmuskaat en zout en peper.

Bedek de bodem van een ovenschaal waar de twee aubergine helften netjes inpassen met de andere overgebleven helft van de tomatenstukjes. Leg hier de aubergines in, met de open kant naar boven. Verdeel het gehaktmengsel over de twee helften en bedek met een paar eetlepels béchamelsaus.
Bestrooi met edelgist of geraspte wilmersburgerkaas.

Bak de aubergines ongeveer 30 minuten in de oven tot de béchamelsaus begint te verkleuren.

Wij hebben er een salade en gebakken aardappeltjes bij gegeten.




Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Grappig, zo'n soort gerecht maakte ik regelmatig toen ik nog geen vegan was. Aubergine uithollen, vruchtvlees opbakken met vega gehakt en met kaas in de oven. Kan natuurlijk ook met Wilmersburger :-) ga ik eens proberen, thanks for sharing!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oeh dat ziet er heel goed uit zeg! Ga ik zeker ook eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen