Open groene asperge lasagna
Van de week kreeg ik de laatste verse groene asperges van De Keukentuin. Ze waren nog speciaal voor 24 juni geoogst werd mij verteld. Lachend keek ik haar aan, ik wist niet dat er een speciale precieze dag was tot wanneer je asperges mocht oogsten!
Dat wordt gedaan omdat anders de asperge plant teveel wordt uitgeput en de plant rust te geven werd mij verteld. Asperges zijn de groeischeuten van de plant. Die worden steeds opnieuw weggesneden, waarop de plant opnieuw een poging doet om te gaan groeien.. Behoorlijk uitputtend en energie vretend. Natuurlijk willen de kwekers dat de plant het overleeft voor het volgende seizoen (het jaar erop) en is er een datum onderling afgesproken. Dat is Sint Jan geworden: 24 juni.
Helaas is het asperge seizoen dus op het einde in Nederland, en moeten we weer wachten tot tweede donderdag van april 2015. Gelukkig kon ik nog net onderstaand gerecht maken welke al een tijdje in mijn hoofd aan het broeien was. Ik had een niet-vegan versie gezien met witte asperges en dille in het boek Greendelicious Kruiden, overigens ontzettend leuk en inspirerend boek! Mocht je nog aan groene asperges uit Nederland komen, probeer dan eens dit recept :-)
Open groene asperge lasagna 2 pers
Vegan verse lasagna:
1-1⅓ cup bloem
½ cup kikkererwtenmeel
⅔ cup water
¾ - 1 tl zout
Meng de bloem, kikkerertwenmeel en het zout in een kom goed door elkaar. Roer het water erdoor en meng alles. Eerst met een vork, maar later heb ik mijn handen gebruikt. Is het nog te plakkerig met 1 cup bloem? Voeg dan beetje bij beetje nog wat bloem toe tot het niet meer erg plakt. Kneed het deeg voor 10 minuten op een licht bebloemd oppervlakte. Pak het deeg in, in vershoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten. Daarna is het deeg klaar om de rollen door de pasta machine. Zie hiervoor filmpjes en tutorials op het internet, die zijn veel beter in het uitleggen :-)
Snijd mooie lasagne vellen en leg ze apart van elkaar. Voor dit gerecht heb je maar 6 lasagne vellen nodig indien je het maakt voor 2 personen. De overige kun je invriezen voor een andere keer.
Zet een pan met water op en laat deze koken.
Doe de volgende handeling pas op het einde vlak voordat je de borden gaat opmaken: doe per twee de lasagne vellen in de pan en breng het water weer aan de kook. Kook de lasagne vellen ongeveer 20 seconden.
"kaassausje":
2 volle eetlepels Tofutti Creamy Smooth Original
100-150 ml sojaroom of haverroom (afhankelijk hoe dik je de saus het wil hebben hoeveelheid aanpassen)
½ knoflookgranulaat/poeder
½ uiengranulaat/poeder
2 volle tl edelgist
zout en peper
Maak het "kaassausje" door alle ingrediënten samen in een klein pannetje al roerend te verwarmen. Wanneer deze teveel indikt nog een beetje sojaroom toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.
Open groene asperge lasagna
1 bos groene asperges
¾ cup diepvries doperwtjes
handjevol basilicum blaadjes (ik heb paarse basilicum gebruikt)
paar eetbare bloemen ter decoratie (ik heb borage en basilicum bloemen gebruikt)
Stoom de asperges en doperwtjes voor enkele minuten (hoe lang is afhankelijk van hoe dik ze zijn, deze waren vrij dun en ik heb ze iets van 4 minuten gestoomd).
Kook nu de lasagne vellen in een grote pan met water. Leg de eerste twee op twee borden. Leg wat asperges en doperwtjes erop en besprenkel met wat "kaassaus". Ondertussen nog twee lasagne vellen koken en deze erboven op leggen. Weer bedekken met wat asperges, doperwtjes en was saus.
Vervolgens de laatste twee vellen koken en erop leggen. Laatste asperges en doperwtjes verdelen. "Kaassaus" eroverheen druipen en garneren met basilicum blaadjes en bloemetjes. Verse peper erover malen.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten