Open groene asperge lasagna


Van de week kreeg ik de laatste verse groene asperges van De Keukentuin. Ze waren nog speciaal voor 24 juni geoogst werd mij verteld. Lachend keek ik haar aan, ik wist niet dat er een speciale precieze dag was tot wanneer je asperges mocht oogsten!
Dat wordt gedaan omdat anders de asperge plant teveel wordt uitgeput en de plant rust te geven werd mij verteld. Asperges zijn de groeischeuten van de plant. Die worden steeds opnieuw weggesneden, waarop de plant opnieuw een poging doet om te gaan groeien.. Behoorlijk uitputtend en energie vretend. Natuurlijk willen de kwekers dat de plant het overleeft voor het volgende seizoen (het jaar erop) en is er een datum onderling afgesproken. Dat is Sint Jan geworden: 24 juni.

Helaas is het asperge seizoen dus op het einde in Nederland, en moeten we weer wachten tot tweede donderdag van april 2015. Gelukkig kon ik nog net onderstaand gerecht maken welke al een tijdje in mijn hoofd aan het broeien was. Ik had een niet-vegan versie gezien met witte asperges en dille in het boek Greendelicious Kruiden, overigens ontzettend leuk en inspirerend boek! Mocht je nog aan groene asperges uit Nederland komen, probeer dan eens dit recept :-)


Open groene asperge lasagna 2 pers

Vegan verse lasagna:
1-1⅓ cup bloem
 ½ cup kikkererwtenmeel
 ⅔ cup water
 ¾ - 1 tl zout

Meng de bloem, kikkerertwenmeel en het zout in een kom goed door elkaar. Roer het water erdoor en meng alles. Eerst met een vork, maar later heb ik mijn handen gebruikt. Is het nog te plakkerig met 1 cup bloem? Voeg dan beetje bij beetje nog wat bloem toe tot het niet meer erg plakt. Kneed het deeg voor 10 minuten op een licht bebloemd oppervlakte. Pak het deeg in, in vershoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten. Daarna is het deeg klaar om de rollen door de pasta machine. Zie hiervoor filmpjes en tutorials op het internet, die zijn veel beter in het uitleggen :-)
Snijd mooie lasagne vellen en leg ze apart van elkaar.  Voor dit gerecht heb je maar 6 lasagne vellen nodig indien je het maakt voor 2 personen. De overige kun je invriezen voor een andere keer.
Zet een pan met water op en laat deze koken.

Doe de volgende handeling pas op het einde vlak voordat je de borden gaat opmaken: doe per twee de lasagne vellen in de pan en breng het water weer aan de kook. Kook de lasagne vellen ongeveer 20 seconden.

"kaassausje":
2 volle eetlepels Tofutti Creamy Smooth Original
100-150 ml sojaroom of haverroom (afhankelijk hoe dik je de saus het wil hebben hoeveelheid aanpassen)
½ knoflookgranulaat/poeder
½ uiengranulaat/poeder
2 volle tl edelgist
zout en peper

Maak het "kaassausje" door alle ingrediënten samen in een klein pannetje al roerend te verwarmen. Wanneer deze teveel indikt nog een beetje sojaroom toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.

Open groene asperge lasagna
1 bos groene asperges
 ¾ cup diepvries doperwtjes
handjevol basilicum blaadjes (ik heb paarse basilicum gebruikt)
paar eetbare bloemen ter decoratie (ik heb borage en basilicum bloemen gebruikt)

Stoom de asperges en doperwtjes voor enkele minuten (hoe lang is afhankelijk van hoe dik ze zijn, deze waren vrij dun en ik heb ze iets van 4 minuten gestoomd).

Kook nu de lasagne vellen in een grote pan met water. Leg de eerste twee op twee borden. Leg wat asperges en doperwtjes erop en besprenkel met wat "kaassaus". Ondertussen nog twee lasagne vellen koken en deze erboven op leggen. Weer bedekken met wat asperges, doperwtjes en was saus.
Vervolgens de laatste twee vellen koken en erop leggen. Laatste asperges en doperwtjes verdelen. "Kaassaus" eroverheen druipen en garneren met basilicum blaadjes en bloemetjes. Verse peper erover malen.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten