Couscoussalade met asperges en tomaatjes

Groene asperges, ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Op moment van schrijven liggen er echter al weer witte asperges in de koeling te wachten op een gerecht. Behalve dat groene asperges door de zon groen zijn gekleurd omdat ze boven de grond mogen groeien (en de witte niet), hebben ze om die reden ook meer vitamines in zich.

Zo bevatten asperges vitamine K (belangrijk voor de bloedstolling en bot opbouw) en zijn ze rijk aan eiwit, zitten ze vol vitamine C en zijn ze een bron van folaat (goed voor hersenen, hart en bloed).
Ook zit er glutathione in asperges, een enzym die een krachtige anti-oxidant is en het immuunsysteem ondersteunt. Deze stof worden ook kanker werende eigenschappen toegedicht (asperges zouden de voeding met de hoogste glutathione aandeel zijn), maar dit is nog niet onomstotelijk bewezen (de farmaceutische industrie ziet hier natuurlijk geen winst in).

Er zit nog veel meer gezonds in asperges, het internet staat vol met lovende woorden, maar niet onbelangrijk ze zijn ook echt ontzettend lekker! (Vind ik.. ;-))


Couscoussalade met asperges en tomaatjes 2 pers
1 cup couscous
1½ cup bouillon (kokend heet)
1 bos groene asperges, in stukjes gesneden
1 portie kleine tomaatjes, gehalveerd
2 knoflookteentjes, geperst
zest van 1 citroen
pijnboompitjes, geroosterd (hoeveelheid naar wens)
peper en zout
olijfolie

Meng de couscous met kokendhete bouillon. Laat staan voor ongeveer 10 minuten en roer daarna alles los.

Verhit in een grote koekenpan de olijfolie met de knoflook. Roerbak hierin voor ongeveer 5-8 minuten de asperges. In een andere pan ook wat olijfolie verhitten met knoflook en hierin de gehalveerde tomaatjes kort verwarmen. Ze moeten niet uit elkaar gaan vallen, maar wel goed verwarmd zijn en wat zachter zijn.

Meng de couscous en de tomaten door de asperges en schep alles met de zest van de citroen goed om. Op smaak brengen met peper en zout. Serveren met de pijnboompitjes eroverheen.


Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Door al je asperge recepten krijg ik nu wel heel erg zin om asperges te eten! Dezer dagen (wanneer ik tijd vind) toch maar eens 1 van die receptjes uitproberen... :)

    BeantwoordenVerwijderen