Bloemkoolrijst met tofu en broccoli in zoetzure saus

Je ziet het op internet ineens overal opduiken: bloemkool als vervanger voor rijst, met name in Amerika. In Nederland begint het ook langzaamaan te verspreiden en omdat ik een prachtige bloemkool had gekocht ging ik dit er mee proberen.

Door de rijst te vervangen krijg je natuurlijk een supergezonde maaltijd vol met fijne voedingstoffen. Op internet vind je recepten die de bloemkool rijst rauw serveren, maar hier heb ik het gebakken met een uitje en wat knoflook.

Het viel erg in de smaak, de bloemkool heeft geen overheersende smaak, en past zich goed aan bij wat er bij geserveerd wordt. Bloemkool zal zeker vaker optreden als rijstvervanger bij ons op tafel.



Bloemkoolrijst met tofu en broccoli in zoetzure saus 2 pers
½ bloemkool
1 ui, gesnipperd
1 pakje stevige tofu, uitgelekt en geperst
1 stronk broccoli, in kleine roosjes
3½ el rijst azijn
2 el suiker
1/3 cup water
1½ el sojasaus
3 el ketchup
1 el ahornsiroop
1/4 tl gemberpoeder
1/4 tl gemalen chipotle poeder of chilipoeder
½ tl zout
3 tl  maizena + 2 el water gemengd
plantaardige olie
sesamzaadjes

Snijd de tofu in blokjes en verhit olie in een grote pan. Bak hierin de tofu blokjes aan alle zijdes mooi krokant en bruin. Zet de broccoli en tofu even apart.

Snijd de bloemkool in kleine delen en maal ze fijn in de keukenmachine tot het de structuur heeft van rijst. Ik heb het zelf in twee batches gedaan om te voorkomen dat het puree werd. Verhit wat olie in een grote koekenpan of wok en bak hierin ongeveer 3 minuten de ui. Voeg de bloemkool toe en bak in ongeveer 8-10 minuten al roerend.

Stoom ondertussen de broccoli roosjes beetgaar.

Ondertussen voeg je de volgende ingrediënten samen in een klein steelpannetje: rijstazijn, suiker, water, sojasaus, ketchup, ahornsiroop, gemberpoeder, chipotlepoeder en zout. Verhit en zorg dat de suiker is opgelost. Voeg vervolgens het maizenamengsel toe en roer goed door. Wanneer het kookt zet je het vuur uit.

Verhit de pan waarin je de tofu hebt gebakken en doe hierin de tofu, broccoli en de saus die je hebt gemaakt. Goed omroeren om alles te verwarmen en de saus in te laten dikken.

Serveer het broccoli tofu mengsel over de bloemkoolrijst en garneer met sesamzaadjes.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen: