Aardbeien rabarber crumble


Aardbeien en rabarber zie je vaak gecombineerd. Nu houd ik enorm van aardbeien, maar iets minder van rabarber. Maar het is natuurlijk supergezond. Het is een groente en geen fruit alhoewel het wel vaak als zodanig wordt verwerkt. Rabarber is rijk aan ijzer, calcium, kalium en bevat veel vitamines B (B1, B2 en B6) en vitamine C.

Een nadeel is het hoge aandeel oxaalzuur. Oxaalzuur bindt in je lichaam met calcium (voel hoe ruw je tanden aanvoelen als je rabarber eet). Niet te veel van eten dus want veel oxaalzuur kan calcium aan het lichaam ontrekken en voor botontkalking zorgen en verhoogt de kans op nierstenen. Hoe jonger de rabarber hoe minder het gehalte oxaalzuur, eet dus zo mogelijk jonge stengels. Je zou een stukje krijt mee kunnen koken wanneer je rabarber kookt om het te neutraliseren, maar dat is natuurlijk niet met elk gerecht mogelijk.

Rabarber bevat ook luteïne. Luteïne is een gele kleurstof die onder de carotenoïden valt en fungeert als anti-oxidant. Het gaat vrije radicalen te lijf en beschermt je ogen en huid tegen de invloeden van buitenaf.

Niet zo'n fan van rabarber? (Je behoort tot een groot percentage van de Nederlanders..) Gebruik dan 2 cup aardbeien, of experimenteer lekker met ander rood fruit! Dit gerecht was ondanks mijn niet zo open houding ten opzichte van rabarber erg lekker! De rabarber was niet te zuur en paste mooi bij de rest van de smaken.


Aardbeien rabarber crumble
1 cup aardbeien, in stukjes
1 cup verse rabarerstukjes
2 el kokossuiker (of gewone suiker)
sap van een halve citroen

Voor de crumble:
½ cup fijne havervlokken
¼ cup havervlokken meel  (havervlokken gemalen in bv een koffie/kruidenmolen)
½ cup hazelnoten, grof gehakt
¼ cup bruine suiker of oersuiker
¼ cup bloem
1 tl bakpoeder
snuf zeezout
3 el neutrale plantaardige olie
2 el ahornsiroop

Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de aardbeien, rabarber en de (kokos)suiker en besprenkel met het sap van de citroen. Verdeel het geheel over een ovenschaal. (Je kan eventueel maizena of bloem bij de vruchten doen om te voorkomen dat er veel vocht los laat, maar ik heb dat niet gedaan).

Voor de crumble:
Meng alle ingrediënten voor de kruimellaag in een schaal en vermeng het goed met bijvoorbeeld een grove vork of je vingers. Verdeel de kruimellaag over de aardbeien en rabarber. Bak in de oven voor ongeveer 40 minuten of tot de kruimellaag mooi goudbruin is geworden.

Geef er een beetje limoen/citroen sojayoghurt bij van Alpro Soja of een andere plantaardige yoghurt die je lekker vindt.

tip: je kan ook kleine oven vaste schaaltjes gebruiken en ze zo opdienen.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten