Zoete aardappel met rode ui & Snijbiet met romige tahin dressing

Ik denk dat een van mijn favoriete chefs toch wel Yotam Ottolenghi is. Hij maakt geen op vegans gerichte  boeken of recepten, maar zijn gerechten zijn altijd puur en laten de smaken van de producten altijd goed tot zijn recht komen.
Zijn boek Plenty is geheel vegetarisch, maar, zo zegt hij zelf ook, is vol met dotten yoghurt hier en daar. Gelukkig kunnen we als veganist zijnde dat makkelijk vervangen en als je een beetje bekend met de plantaardige keuken dan kun je veel recepten makkelijk aanpassen.

Zijn boek Jerusalem is zelfs geen vegetarisch kookboek, maar toch kan ik er veel inspiratie uit halen. De prachtige foto's en vele groente recepten zijn heerlijk om naar te kijken. Onderstaande recepten zijn geïnspireerd op recepten uit dit boek. Ik heb de dressing samengevoegd zodat ze voor beide recepten bruikbaar zijn en de pompoen vervangen door mijn oh zo geliefde zoete aardappel :-)

Geen snijbiet in de buurt? Gebruik dan lekker spinazie, maar dan heb je wel 1,5 kilo nodig omdat de stevige stengels ontbrengen en de bladeren natuurlijk erg slinken.

De dressing had ik als eerste gemaakt en stond mij tijdens het koken van de rest verleidelijk aan te kijken. Ik besloot er een broodje in te dippen (een goede kok proeft toch regelmatig :-))) en dat bleek bijzonder lekker te zijn. Deze is dus ook prima te gebruiken als een lekkere dip!

Het zijn twee groente bijgerechten voor vier personen. Ik heb onderstaande gemaakt als hoofdgerecht voor twee personen. Je kunt er nog een pita of platbroodje bij serveren om in de dressing te dippen die overblijft (of je maakt een keer zoveel).


Romige tahin dressing
3 volle el vloeibare tahin (heb je de minder vloeibare variant verdun de dressing dan eventueel met wat extra water)
5 el ongezoete sojayoghurt (gebruik die van Provamel, Sojade of mild & creamy van Alpro Soja, de naturel yoghurt van Alpro Soja is echt te zoet)
1 teen knoflook, gepers
sap van een halve citroen
water
zout & peper

Meng alles door elkaar en voeg zoveel water toe dat het een vloeibare maar romige massa is. Breng op smaak met zout & peper.




Zoete aardappel met rode ui uit de oven 2 pers
3 medium zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
2 rode uien, geschild en in partjes
za'atar (kruidenmengsel uit het Midden-Oosten)
4 el pijnboompitten, geroosterd met wat zout
olijfolie
zout & peper
peterselie (optioneel)
romige tahin dressing (recept hierboven)

Verhit de oven voor op 220C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid hierover de zoete aardappel en besprenkel met wat olijfolie. Bak voor 10 minuten. Voeg na 10 minuten de rode uien parten toe. Bak tot beide mooi gaar en zacht zijn.

Meng door elkaar, serveer op een bord met eroverheen wat za'atar besprenkeld en vervolgens de tahin dressing erover verdelen. Bestrooien met de pijnboompitjes en eventueel wat gesnipperde peterselie.
 

Snijbiet met romige tahin dressing en pijnboompitjes
2 grote bossen snijbiet (ongeveer 1 kilo samen) (of 1,5 kilo spinazie)
2 el plantaardige boter of margarine (je kunt ook olijfolie gebruiken)
1-2 tenen knoflook, geperst
4 el pijnboompitjes, geroosterd met wat zout
flinke scheut witte kruidenazijn
zout & peper
romige tahin dressing (recept hierboven)

Scheid de stevige snijbietstengels van de bladeren en snijd ze in stukken van 1 cm. Snijd de bladeren ook fijn.
Breng een grote pan gezouten water een de kook en doe de snijbietstengels hierin. Na 2 minuten koken voeg je de snijbiet bladeren erbij. Zet het vuur uit zodra de snijbietbladeren zijn geslonken. Giet af, en spoel af met koud water. Zodra het is afgekoeld goed uitknijpen zodat er geen vocht meer achter is gebleven.

In een grote pan de plantaardige boter verhitten en hierin de knoflook bakken voor ongeveer 30 seconden. Voeg de witte kruiden azijn toe en laat heel even inkoken.

Doe daarna de snijbiet in de pan en roer alles even goed om zodat de snijbiet door en door warm wordt. Op smaak brengen met peper en zout.

Serveren met een dot romige tahin dressing en besprenkelen met de pijnboompitjes.


Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Het ziet erg lekker uit! Ik ga zeker proberen. Volgens mij deze dressing is heerlijk ook bij gewokte spinazie
    Chiara
    Italianindutchkitchen.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zal zeker lekker zijn!
      Deze dressing/dip is volgens mij multi inzetbaar :-) Ik ga er zeker lekker verder mee experimenteren.

      Verwijderen
  2. Bij gebrek aan spinazie/snijbiet heb ik de aardappels uit de oven gemaakt, zuurdesem brood erbij en een paar reepjes paprika om de rest van die heerlijke dressing mee op te dippen. Dit gaat zeker vaker op het menu staan ! :)

    BeantwoordenVerwijderen