Raapsteeltjessalade met bulgur, abrikozen en pistachenootjes


Hebben jullie dat ook, dat je bij het woord raapsteeltjes altijd moet denken aan het sprookje repelsteeltje? Of is dat mijn fantasievolle gedachtegang? Ik ben opgegroeid met sprookjes. Zowel sprookjes op langspeelplaten en boeken als een grote muurtekening van een sprookjeskasteel met elfjes, hertjes en konijntjes gemaakt door mijn vader. Heerlijk vond ik het om te verdwijnen uit het dagelijks leven en even weg te dromen in mooie sprookjesbossen, witte paarden en fantasiefiguren.

Dit recept kan zo uit een sprookje van duizend en een nacht komen. Het is een gerecht gebaseerd op een recept uit het Midden Oosten, maar dan met raapsteeltjes. Je kan het maken met elke jonge bladgroen natuurlijk en je kan varieren met de gedroogde vruchten en noten.

De salade is prima als lunch te gebruiken, maar wij hebben het samen met wat falafel balletjes gegeten als avond eten. Ook een prima gerecht om mee te nemen naar bijvoorbeeld een potluck of picknick.Raapsteeltjessalade met bulgur, abrikozen en pistachenootjes
200 gram bulgur
400 ml bouillon
scheutje agavesiroop
2 kleine rode uien in dunne ringen
100 gram gepelde, ongezoute pistache noten
100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden en een half uurtje geweekt
4 el olijf olie
2 el limoensap
rasp van 1 limoen
½ tl chilipoeder
½ tl komijnpoeder
bos raapstelen, grof gehakt (grove stengels verwijderd)
2 handjes verse munt, gehakt
2 handjes verse koriander, gehakt
zout & peper

Verhit de oven voor op 160C.
Meng in een wat diepere ovenschaal de bulgur met de bouillon en een scheutje agavesiroop.
Zet de schaal in de oven voor 10 minuten. Dan even goed doorroeren en vervolgens nog eens 10 minuten in de oven plaatsen.

Ondertussen de volgende ingrediënten mengen: olijfolie, limoensap & rasp, chilipoeder en komijnpoeder.

Meng zodra de bulgur klaar is (deze moet helemaal droog uit de oven komen) de raapstelen door de nog warme bulgur heen en vervolgens alle overige ingrediënten: abrikozen, uien, pistachenootjes, oliemengsel met kruiden en de verse kruiden. Breng op smaak met zout en peper.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten