Raapstelen stamppot met cashewnoten en gerookte tofu
Alhoewel we liever naar de lente en zomer vooruitkijken gok ik zo, toch nog even een stamppotje. Afgelopen seizoen was voor mij echt het begin van het ontdekken dat stamppotten toch best lekker kunnen zijn, alleen houd ik niet van de gewone traditionele andijvie- en boerenkoolstamppotten blijkt.
De raapstelen zijn weer verkrijgbaar en die lenen zich ook uitsteken voor een stamppot! De Ierse naam voor stamppot is colcannon, en klinkt in mijn oren eigenlijk veel leuker en spannender dan stamppot. Colcannon betekent "white-headed cabbage" en hoewel raapsteel uiteraard geen witte kool is, is raapsteel wel een koolsoort; het is een vorm van bladkool.
Raapstelen stamppot met cashewnoten en gerookte tofu 2 pers
8 medium kruim aardappelen, in stukjes (ik heb Laura aardappelen gebruikt en ik houd ze in schil)
1 bos raapstelen, schoongespoeld en in stukjes gesneden
2 el plantaardige margarine
1/2 cup geroosterde cashewnoten (ongezouten)
1/2 blok gerookte tofu, in blokjes
scheut sojasaus
scheut ahornsiroop
plantaardige olie
peper & zout
Zet de aardappelen in koud water op het vuur en breng aan de kook. Kook ze tot ze gaar zijn.
Verhit wat olie in een kleine koekenpan en bak hierin de gerookte tofu tot ze beginnen te verkleuren. Voeg een scheutje sojasaus en een klein scheutje ahornsiroop toe en bak alles nog even een minuutje om. Doe de cashewnoten even erbij in de pan om ze te verwarmen en eventueel wat extra smaak te geven.
Wanneer de aardappels gaar zijn giet je ze af, doe terug in de hete pan en voeg margarine en de raapstelen toe (laat het vuur nog zachtjes aan staan om te voorkomen dat het teveel afkoelt).
Goed door elkaar blijven mengen tot de raapstelen gaan slinken. Voeg de cashewnoten en gerookte tofu blokjes toe (houd er een paar achter ter garnering) en meng alles nog even goed en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Serveer met de eventueel achter gehouden gerookte tofu-blokjes en cashewnoten.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Ik hou ook niet zo van traditionele stamppot maar dit ziet er wel lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenZeker omdat er meer groente in zitten... wordt het niet zo'n brei van alleen aardappelen;)
Ik had ook eens een zomerse stamppot gemaakt met o.a. zongedroogde tomaat, olijfjes en rucola. Lekker fris met een beetje citroensap erdoor!
-Joy-
Fashionfoodfunforever.nl/wordpress/
Oehhh...net raapstelen in mijn biopakket gekregen dus morgen maar eens dit recept maken! Groetjes, Astrid (@veganista_girl)
BeantwoordenVerwijderenEr staat ook een nieuwere, lente stamppotje op de blog Astrid :-)
Verwijderen