Gestoomde Indiase koolworstjes



Ik ben altijd op zoek naar leuke en lekkere manieren om kool te verwerken. Het is een enorm gezonde groente, maar de Hollandse keuken vind ik er eigenlijk niet zo creatief mee, en eigenlijk ook niet zo lekker. Tijdens een etentje bij The Golden Temple zag ik in de boekenkast het receptenboek staan "1000 Great Indian recipes". Direct genoteerd want als ze ergens lekker kunnen koken , dan is het daar wel.

Toen ik het boek eindelijk in huis had bleek wel dat dit echte authentieke recepten waren uit India, alleen aan de index heb je helemaal niets. Alles in de index staat omschreven in de Indiase gerecht-namen.
Gelukkig zijn er wel duidelijke hoofdstukken en is er een enorme hoofdstuk gewijdt aan de vegetarische Indiase keuken. Bij de gerechten zelf staan wél Engelse benamingen. Er zit dus niets anders op dan door het grote boek zonder afbeeldingen te bladeren in de hoop iets te vinden.
Wat ik er tot nu toe uit heb gemaakt viel absoluut niet tegen, maar eigenlijk gebruik ik het te weinig vanwege de slechte opzoekmogelijkheden. Erg zonde.

Na een half uur te hebben gezocht vond ik inderdaad een recept met kool, en wel Kobi Na Moothia, Delicious steamed cabbage dumblings. Ik had dan wel alleen Chinese kool in huis, maar dat werkte prima voor dit recept.
Weer eens iets heel anders om kool in te gebruiken, en nog gezond ook. Ik zou er wel een vegan raita bij serveren of een chutney, de rolletjes alleen zijn een beetje saai dan wel wat droger. Wij hebben er naast een raita een dahl bij gegeten (rode linzen soep op Indiase wijze).


Gestoomde Indiase koolworstjes / Kobi Na Moothia  10-12 rolletjes
1 kleine Chinese kool, fijngeraspt (het onderste gedeelte heb ik niet gebruikt, maar aan mijn konijntjes gegeven)
zout naar smaak
1 cup kikkererwtenbloem (besan)
snufje asafoetida
2 rode chilipepers, gesnipperd. zonder zaadjes
1 el gember, vers geraspt
snufje baksoda
sap van 1 citroen (ik had alleen limoen in huis)
2 el olie

kruidenolie:
2 el olie
½ tl mosterdzaad
½ tl komijnzaad
1 tl rode chilipoeder
½ tl kurkuma poeder
snufje asafoetida

Meng het zout door de fijngeraspte kool en zet apart voor zo'n 20 minuten. Knijp de kool uit.
Voeg de kikkererwtenbloem, asafoetida, chilipepers, gember, baksoda, citroensap en 2 el olie toe en beng tot een soepeldeeg, voeg eventueel water toe.

Maak je handen nat en maak worstjes van ongeveer 5 cm lang en 2 cm dik. Stoom de koolworstjes in een stoommandje voor ongeveer 30 minuten.

Verhit in een koekenpan wat olie en voeg de mosterzaad toe. Na ongeveer 2 minuten voeg je de overige ingrediënten toe en bak je de rolletjes in deze olie voor ongeveer 5 minuten.
Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Wat een schattige worstjes! Ik hou erg van worstjes, maar ben niet zo'n fan van kool. Op deze manier durf ik het wel aan om kool te eten, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zijn niet echt worstjes hoor, in de zin van saucijs-achtig. Het is een zacht mengsel dat wordt gestoomd waardoor het dikker wordt. Straks ben je teleurgesteld als je ze eens gaat maken dus dacht meld het even :)

      Verwijderen