Soja-rundvlees met mango en Choi sam met gebakken knoflook

Ik had na mijn bezoekje aan Leaf Vegetarian de hele tijd trek in Aziatisch eten. We hebben toen een bezoekje gebracht aan Amazing Oriantal en daar wat lekkere ingrediënten ingekocht en besloten een Aziatisch weekje te houden en te gaan experimenteren. Uiteindelijk viel het tegen wat we aan Aziatisch hebben gemaakt qua eten die hele week, maar 2 keer is het in ieder geval gelukt, waaronder onderstaand gerecht.

Ik vind het altijd een leuke uitdaging om een gerecht wat oorspronkelijk met vlees is te "veganizeren". Zo ook dit gerecht en het is dan altijd even spannend of het qua kruiden en smaken wel allemaal goed uitkomt. Dit gerecht beviel uitstekend! De gedroogde soja-runderfilet paste perfect bij dit gerecht, maar je moet het wel goed op smaak brengen. Je kunt ze online bestellen, maar ook vinden bij toko's en soms in natuurwinkels.


Soja-rundvlees met mango 2 pers
75 gr gedroogde soja runderfilet (½ verpakking)
flinke scheut sojasaus
1 blokje paddenstoelenbouillon

3 el sojasaus
2 el mirin
1 el maizena
1/4 tl suiker
1/4 tl peper
1 el vers geraspte gember
1 el klein gesneden  sjalot
1 mango, geschild en in blokjes
Plantaardige olie

Doe de soja rund lapjes in een pan, overgiet ze met kokend water tot ze net onder staan en breng weer aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe en een flinke scheut sojasaus. Laat alles 15 minuten koken en giet vervolgens af (je hoeft ze niet uit te knijpen).

Meng de 3 el sojaus, mirin, suiker, maizena en peper. Voeg toe aan de runderlapjes en laat ongeveer 10-15 minuten onder af en toe roeren marineren.

Verhit in een wok wat plantaardige olie en bak hierin op hoog vuur de gemarineerde soja runderstukjes en de gember tot de stukjes een kleurtje krijgen (minuut of 2). Haal ze uit de pan en zet even apart.
Voeg, indien nodig, opnieuw wat olie toe aan de wok en bak hierin de mango en sjalotjes al roeren. Ongeveer een minuut. Voeg de soja runderlapjes en gember weer toe en verwarm alles nog even een minuut door.

Serveren met bijvoorbeeld rijst en de Choi Sam (recept hieronder)


Choi sam met gebakken knoflook 2 pers
1 bosje choi sam
3 teentjes knoflook, fijngehakt
plantaardige olie

Zet een ruime pan met water op het vuur en breng aan de kook.
Verhit ondertussen wat olie in een kleine koekenpan en bak hierin de stukjes knoflook goudbruin. Pas op dat je ze niet aanbrandt.

Wanneer het water kookt voeg je de choi sam toe en laat je het ongeveer een halve minuut blancheren (let op dat je het niet te lang doet).

Goed laten uitlekken en besprenkelen met de gebakken knoflook en de olie.





Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

  1. Oooh dat ziet er echt goed uit! Ik ben een fan van tropisch eten op koude winterdagen (en ook op warme zomerdagen, eigenlijk altijd wel..)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel!
      Ja ik kan ook echt tijdenlang trek hebben in exotisch eten. Maar dan ook weer een hele tijd Italiaans, en dan weer Mexicaans :-) Nu zit ik weer even in de Aziatische modus *lol* We trekken de hele wereld rond met het eten.

      Verwijderen
  2. Ik kijk altijd naar jouw blog voor inspiratie (ook eet ik niet vegtarisch vind altijd lekker te varieren) em moet heerlijk zeggen dat niet alleen zijn jouw recepten altijd een aanrader, maar de foto's zijn zoooo mooi :-)

    BeantwoordenVerwijderen