Linzen, venkel en zoete aardappel schotel

Een lekker en gezonde winterse maaltijd. Ik kook eigenlijk nauwelijks met venkelknollen en dat is best jammer. Het heeft een hele eigen smaak maar is ook nog ontzettend gezond. Er worden vele geneeskrachtige eigenschappen aan venkel toegedicht; van beter zicht, rustigere maag en darmen tot een frisse mond, venkel zorgt er voor.

Dit gerecht is min of meer een samenraapsel van wat ik nog had liggen. De tomaatjes geven het een lekkere fris zoete tint en zou ik zeker niet weglaten.



Linzen, venkel en zoete aardappel schotel 2 pers

2 kleine venkelknollen
2 medium zoete aardappelen
kleine pruimtomaatjes aan een takje
1/2 cup beluga linzen
1/2 ui, gesnipperd
1/2 bouillon blokje
1 blik cannelini bonen
sap van een verse citroen (optioneel)
handje platte peterselie, fijngesneden
olijfolie
zout & peper

Verwarm de oven voor op 200C.
Verwijder het blad en de stugge stengels van de knolvenkel. Snijd de venkelknollen in partjes of reepjes. Leg een kwart opzij en verspreid de rest op de helft van een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Schil de zoete aardappel en snijd in plakken van ongeveer een halve centimeter. Leg de zoete aardappel plakjes op de andere helft van de bakplaat. Maak ruimte voor de tomaatjes aan een takje.

Besprenkel de groentes met wat olijfolie en zout en bak ongeveer een minuut of 40 in de oven.

Doe de linzen in een steelpan en zet ze ruim onder water. Breng aan de kook en voeg de apart gelegde venkel, ui en het bouillon blokje toe. Laat 20 minuten koken (of zolang als de verpakking van de linzen aangeeft). Voeg de bonen na deze 20 minuten toe en warm ze even mee.
Giet af, verwijder de knolvenkel en breng op smaak met zout en peper. Verdeel over borden en bestrooi met peterselie en wat verse citroensap.

Verdeel de venkel en de zoete aardappel over de linzen en bonen en maak af met de tomaatjes.





Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. ehm... dus je kookt de ui ? ipv bakken, nog nooit gedaan ben benieuwd! :P

    BeantwoordenVerwijderen