Tarte tatin met chai stoofpeertjes


Op de kerstmarkt in Hannover vond ik een kraampje met allerlei lekkere losse thee kruiden. Heerlijke samenstellingen en krachtige kruidenmengsels. We gingen naar huis met een zak rooibos vanille en zak chai kruiden. Deze laatste wordt meestal gebruikt in een heet water / (plantaardige) melk mengsel.

Ik had thuis nog een kilo stoofpeertjes liggen die aan het wachten waren op een ingeving van mij om er iets leuks mee te doen. De chai kruiden brachten mij op het idee de peertjes in die kruiden te stoven zodat de kruidige smaak lekker in de peertjes zou trekken. Het was een succes en wil het graag met jullie delen!

Wil je de chai kruiden zelf samenstellen? In mijn thee mix zitten de volgende thee/kruiden: groene thee, kaneel, venkel, anijs, gember, anjer en kardemom.



Tarte tatin met chai stoofpeertjes
200 gram bloem (+ meer voor bestuiven)
2 el bruine / oersuiker
100 koude plantaardige margarine (bv aslan), in klontjes
zout
1 volle tl no egg  losgeklopt met 3 el water

500 gram stoofpeertjes, geschild, ontpit en in schijven
1 el chai (thee)kruiden

50 gram plantaardige margarine (bv aslan)
150 gram suiker
Taartvorm, bodem bedekt met bakpapier

Voor het korstdeeg meng je de bloem, suiker en een snuf zout (ikzelf vind een iets zoutere korstdeeg bij een zoete taart erg lekker). Kneed met handen de boter door het bloemmengsel tot het een zanderige structuur heeft. Kneed het no-egg mengsel erdoor.
Goed kneden, het kan even duren voordat het deeg “pakt”. Wanneer het deeg niet meer plakt vorm je een bal en willen je deze in plastic folie. Leg minimaal een uur in de koelkast.

Zet de stoofpeertjes net onder water op het vuur. Doe de chai kruiden in het water (gebruik een thee ei wanneer je losse kruiden hebt) en breng aan de kook. Kook tot de peertjes zacht zijn. Laat ze goed uitlekken.

Smelt de 50 gr plantaardige boter in een klein pannetje en doe de 150 gr suiker erbij en roer tot je een suikerstroop hebt.  Voeg de stoofperen weer toe aan de siroop wanneer het de gewenste dikte heeft bereikt en wentel de peren goed om in de siroop.
(tip: vervang wat gewone suiker door kokospalmsuiker en voeg wat kaneel toe).

Verwarm de oven voor op 200C
Verspreid de peren op het bakpapier in de taartvorm. Rol het deeg uit tot net iets groter dan de taartvorm en leg over de peren heen. Duw de randen aan de zijkanten naar de bodem. 20-30  minuten de taart in de oven bakken tot de korst knapperig is en gaar.

Even laten afkoelen en de taart omdraaien op een schaal / groot bord.




Print Friendly and PDF

1 opmerking: