Tarte tatin met chai stoofpeertjes
Op de kerstmarkt in Hannover vond ik een kraampje met allerlei lekkere losse thee kruiden. Heerlijke samenstellingen en krachtige kruidenmengsels. We gingen naar huis met een zak rooibos vanille en zak chai kruiden. Deze laatste wordt meestal gebruikt in een heet water / (plantaardige) melk mengsel.
Ik had thuis nog een kilo stoofpeertjes liggen die aan het wachten waren op een ingeving van mij om er iets leuks mee te doen. De chai kruiden brachten mij op het idee de peertjes in die kruiden te stoven zodat de kruidige smaak lekker in de peertjes zou trekken. Het was een succes en wil het graag met jullie delen!
Wil je de chai kruiden zelf samenstellen? In mijn thee mix zitten de volgende thee/kruiden: groene thee, kaneel, venkel, anijs, gember, anjer en kardemom.
Tarte tatin met chai stoofpeertjes
200 gram bloem (+ meer voor bestuiven)
2 el bruine / oersuiker
100 koude plantaardige margarine (bv aslan), in klontjes
zout
1 volle tl no egg losgeklopt met 3 el water
500 gram stoofpeertjes, geschild, ontpit en in schijven
1 el chai (thee)kruiden
50 gram plantaardige margarine (bv aslan)
150 gram suiker
Taartvorm, bodem bedekt met bakpapier
Voor het korstdeeg meng je de bloem, suiker en een snuf zout (ikzelf vind een iets zoutere korstdeeg bij een zoete taart erg lekker). Kneed met handen de boter door het bloemmengsel tot het een zanderige structuur heeft. Kneed het no-egg mengsel erdoor.
Goed kneden, het kan even duren voordat het deeg “pakt”. Wanneer het deeg niet meer plakt vorm je een bal en willen je deze in plastic folie. Leg minimaal een uur in de koelkast.
Zet de stoofpeertjes net onder water op het vuur. Doe de chai kruiden in het water (gebruik een thee ei wanneer je losse kruiden hebt) en breng aan de kook. Kook tot de peertjes zacht zijn. Laat ze goed uitlekken.
Smelt de 50 gr plantaardige boter in een klein pannetje en doe de 150 gr suiker erbij en roer tot je een suikerstroop hebt. Voeg de stoofperen weer toe aan de siroop wanneer het de gewenste dikte heeft bereikt en wentel de peren goed om in de siroop.
(tip: vervang wat gewone suiker door kokospalmsuiker en voeg wat kaneel toe).
Verwarm de oven voor op 200C
Verspreid de peren op het bakpapier in de taartvorm. Rol het deeg uit tot net iets groter dan de taartvorm en leg over de peren heen. Duw de randen aan de zijkanten naar de bodem. 20-30 minuten de taart in de oven bakken tot de korst knapperig is en gaar.
Even laten afkoelen en de taart omdraaien op een schaal / groot bord.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Oh wat een goed idee, lijkt me een heerlijke combi!
BeantwoordenVerwijderen