Stroganoff, deze van oorsprong Russische saus bevat oorspronkelijk wodka. Eigenlijk lijkt de huidige stroganoff in het geheel niet meer op het eerste "strogonovski" recept die alleen maar bestond uit stukjes vlees, mosterd, bouillon en zure room. Toen waren er nog geen uien, champignons of paprika's te bekennen.
Om dit recept toch iets traditioneels mee te geven heb ik er een beetje mosterd in gedaan. Ik vond het een beetje zonde om een hele fles wodka hiervoor te kopen want dat drinken wij verder niet, dus dat heb ik overgeslagen.
Het werd een heerlijk smakelijke stroganoff, lekker verwarmend en vullend. Uiteraard kun je de tofu ook eens vervangen door de nieuwe plantaardige wok reepjes van Albert Heijn. Ik ga dat zeker een volgende keer proberen, ik moest nu alleen de tofu opmaken en dit was een mooie gelegenheid.
Tofu Stroganoff 2-3 pers
1 blok tofu, uitgelekt en geperst, in reepjes gesneden
1 grote of 2 kleine uien
250 gram (een bakje) champignons, in plakjes gesneden
1 rode paprika, ontdaan van zaden en steel, in blokjes
1 grote teen knoflook, gehakt
2 el tomatenpuree
1 tl mosterd
½ el tijm
1 tl chilipoeder (meer of minder op gevoel, de ene chili poeder is sterker dan de ander, en naar gelang je lekker vindt)
1 el vegan worcestershire saus (Biona - natuurwinkel)
1 pakje haverroom (of een plantaardige room naar keuze, 200 ml )
½ bouillon blokje (uienbouillon of paddenstoelenbouillon)
200 ml kokend heet water
zout & peper
plantaardige olie
optioneel: 1 tl maizena opgelost in een beetje water
garnering: verse versnipperde (platte) peterselie
Serveren met pasta, rijst of aardappels
Bak de tofu reepjes in olie op middelhoog vuur krokant en bruin. Zet apart.
Verhit wat olie in een grote pan, fruit hier de ui in aan voor minimaal 5 minuten tot ze beginnen te verkleuren. Voeg de knoflook, champignons en paprika toe. Bak ze onder regelmatig roeren voor ongeveer 5 minuten tot de champignons gaan slinken en vocht beginnen los te laten.
Doe de tomatenpuree, mosterd, tijm, chilipoeder en worcestershire saus erbij en roer alles goed door.
Vermeng het halve bouillon blokje met het kokend hete water, giet dit samen met de haverroom bij het champignons paprika mengsel in de pan. Goed roeren en minimaal 20-30 minuten laten sudderen tot de saus indikt. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Wanneer de saus niet snel genoeg indikt kun je een theelepel maizena oplossen in een klein beetje water en dit door de saus mengen. Nog even goed door laten koken.
Serveren op pasta, rijst of bij aardappels. Garneren met wat peterselie.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Wat een heerlijke saus! Vanavond gegeten met broccoli. Smullen!
BeantwoordenVerwijderenFijn dat het zo is bevallen :-)
Verwijderen