Stampot met knolselderij, winterpostelein en hartige champignons

Ik ben helemaal geen fan van stampotjes. Nooit geweest. Maar sinds ik een heerlijk stampotje ergens anders heb gegeten ben ik zelf gaan experimenteren en ik merk dat ik het ga waarderen. Onderstaand recept vind ik echt heerlijk en ga ik vaker mee experimenteren met andere knolgewassen. De champignons met hartige "bacon" smaak zijn een blijvertje!

 
Stampot met knolselderij, winterpostelein 3 pers

400-500 gr kruimige aardappels in schil, in blokjes
1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes
200 gr winterpostelein
1½ el plantaardige boter/margarine

zout & peper


Doe de aardappelen in de pan met water en breng aan de kook, doe hetzelfde voor de knolselderij maar in een andere pan. Voeg zout toe en laat beide gaar koken (ongeveer 20 min).

Verwijder ondertussen de stelen van de winterpostelein (gooi ze niet weg maar doe ze bv in een smoothie).

Wanneer de aardappelen en knolselderij klaar zijn, afgieten, samen voegen en lichtjes doorroeren met een vork. Het moet niet gepureerd worden, maar de stukjes moeten wel "breken. Voeg de 1½ el plantaardige margarine toe, goed mengen. Daarna de winterpostelein erdoor roeren. Wanneer het teveel afkoelt kun je de pan nog op een laag vuurtje zetten terwijl je alles door elkaar mengt en de winterpostelein is geslonken (gebeurt snel).

Serveren met de hartige champignons met "bacon" smaak. (Maak de champignons tijdens het koken van de aardappelen en knolselderij).

Hartige champignons (met "bacon" smaak):
1 pakje champignons á 250 gr, in dunne plakjes
scheut sojasaus
1 tl liquid smoke
1 el ahornsiroop
1 el edelgist
mespuntje gerookte of zoete paprika poeder
plantaardige boter/margarine

Verhit wat plantaardige margarine in een koekenpan. Bak hierin de champignons tot ze bruin worden en hun vocht beginnen los te laten.

Besprenkelen met een flinke scheut sojasaus, ahornsiroop en de liquid smoke. Goed doorroeren en de edelgist en paprika poeder toevoegen. Nog voor zo'n 5 minuten doorbakken tot ze mooie gekleurd en aangebakken zijn.Print Friendly and PDF

5 opmerkingen: