Onlangs weer nieuwe miso gekocht, ik wil wat meer miso-soep gaan maken deze herfst om de verkoudheidjes buiten de deur te houden.
Maar je kan nog veel meer doen met miso dan alleen deze puree voor soep te gebruiken! Deze aardappeltjes bijvoorbeeld. Ze zijn heerlijk hartig en kruidig. Voor ons wel heel even wennen omdat ik eigenlijk altijd zonder zout kook en het later pas toevoeg. Zo kan iedereen het naar wens op smaak brengen en voorkom je dat je veel verborgen zout binnen krijgt.
De basis voor miso is gefermenteerde gestoomde soja. Het bevat alle essentiële aminozuren waardoor het volledige eiwitbron is. Daarnaast bevordert het de goede darmflora en ook zou het de kans op borst-, prostaat-, long- en darmkanker verminderen.
Miso is "umami", wat min of meer betekent als "heerlijk" of "hartig" in het Japans. Naast zout, bitter, zuur en zoet zou er nog een vijfde smaaksensatie zijn, er is nog geen duidelijke westerse term voor deze omschrijving dus noemt men het umami.
Miso aardappeltjes 2-3 pers
½ kilo kleine krielaardappeltjes in schil, goed schoongemaakt
2 el miso pasta
1 el mirin
1 el water
2 tl bruine suiker / oersuiker
1 tl sriracha
1 teentje knoflook, geperst
plantaardige olie
1 lente-ui, gesneden
Kook de krielaardappels in ruim water met wat zout tot ze gaar zijn.
Meng in een kommetje de volgende ingrediënten: miso, mirin, water, suiker, sriracha en de knoflook.
In een grote koekenpan een scheut olie verhitten. Voeg de aardappeltjes toe en bak ze aan een kant mooi bruin. Draai ze rond en bak de andere kant bruin.
Voeg de saus toe en ga door met bakken onder veel roeren. Het is klaar wanneer er nauwelijks vocht over is en de saus is gekarameliseerd tegen de aardappeltjes aan.
Serveer de aardappeltjes met de lente-ui eroverheen gestrooid.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten