Miso aardappeltjes

Onlangs weer nieuwe miso gekocht, ik wil wat meer miso-soep gaan maken deze herfst om de verkoudheidjes buiten de deur te houden.

Maar je kan nog veel meer doen met miso dan alleen deze puree voor soep te gebruiken! Deze aardappeltjes bijvoorbeeld. Ze zijn heerlijk hartig en kruidig. Voor ons wel heel even wennen omdat ik eigenlijk altijd zonder zout kook en het later pas toevoeg. Zo kan iedereen het naar wens op smaak brengen en voorkom je dat je veel verborgen zout binnen krijgt.

De basis voor miso is gefermenteerde gestoomde soja. Het bevat alle essentiële aminozuren waardoor het  volledige eiwitbron is. Daarnaast bevordert het de goede darmflora en ook zou het de kans op borst-, prostaat-, long- en darmkanker verminderen.

Miso is "umami", wat min of meer betekent als "heerlijk" of "hartig" in het Japans. Naast zout, bitter, zuur en zoet zou er nog een vijfde smaaksensatie zijn, er is nog geen duidelijke westerse term voor deze omschrijving dus noemt men het umami.


Miso aardappeltjes 2-3 pers
½ kilo kleine krielaardappeltjes in schil, goed schoongemaakt
2 el miso pasta
1 el mirin
1 el water
2 tl bruine suiker / oersuiker
1 tl sriracha
1 teentje knoflook, geperst
plantaardige olie
1 lente-ui, gesneden

Kook de krielaardappels  in ruim water met wat zout tot ze gaar zijn.

Meng in een kommetje de volgende ingrediënten: miso, mirin, water, suiker, sriracha en de knoflook.
In een grote koekenpan een scheut olie verhitten. Voeg de aardappeltjes toe en bak ze aan een kant mooi bruin. Draai ze rond en bak de andere kant bruin.

Voeg de saus toe en ga door met bakken onder veel roeren. Het is klaar wanneer er nauwelijks vocht over is en de saus is gekarameliseerd tegen de aardappeltjes aan.

Serveer de aardappeltjes met de lente-ui eroverheen gestrooid.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten