Maaltijdsalade met savooiekool en avocado


Lekkere gezonde salade waar je van blijft eten. De maaltijdblokjes met speksmaak die sinds kort bij de Albert Heijn te koop zijn vind ik qua smaak niet echt op spek/bacon lijken (eerder hamblokjes), voor spek zouden ze iets zouter mogen zijn en wat meer gerookter mogen smaken. Ik heb dat opgelost door een klein beetje liquid smoke tijdens het bakken over de blokjes te besprenkelen en wat zout toe te voegen. Lekker krokant en droog bakken en ze zijn een goede afwisseling in deze salade.

De titel van het recept heb ik wel drie keer opnieuw bedacht, ik had bijna alle ingrediënten in de titel genoemd omdat alle elementen eigenlijk net zo belangrijk zijn. Alleen "salade van savooiekool en linzen" dat klinkt niet, volgens mij kijkt dan niemand verder naar het recept; "salade van maaltijdblokjes en avocado"  klinkt weer te vaag, dus vandaar maar "salade met savooiekool en avocado" :-)


Maaltijdsalade met savooiekool en avocado 2-3 pers
1/2 cup bruine of groene linzen
1 laurierblad
1 teentje knoflook, gekneusd
½ krop savooiekool (of groene kool),fijngesneden
1 pakje maaltijdblokjes met speksmaak van ProViand/Albert Heijn
optioneel: scheutje liquid smoke
2 avocado's
plantaardige olie


dressing:
sap van een halve citroen
3 el olijfolie
1 tl mosterd
1 tl bruine of oersuiker
zout & peper

Doe de linzen met het laurierblad en het knoflookteentje in een pan en zet ze 1 cm onder water. Breng aan de kook en laat ze gaar worden (check altijd even de verpakking, maar meestal is dit 25-30 minuten).
Giet af indien nodig en verwijder laurierblad en knoflook.

Bak ondertussen de maaltijdblokjes in een klein beetje olie knapperig en bruin.(eventueel besprenkelen met wat liquid smoke en zout).  Zet apart (mag afkoelen).

Zet een pan met ruim water en wat zout op het vuur en breng aan de kook. Blancheer de savooikool ongeveer een halve minuut in het water en giet af. Laat het goed uitlekken of slinger het droog.

Meng de ingredienten voor de dressing en breng op smaak met zout en peper.

Doe de linzen door de de savooiekool, verdeel over de borden. Schil en ontpit de avocado en snijd in blokjes en verdeel dit samen met de maaltijdblokjes over de salade heen. Overgiet met de dressing. Eventueel nog extra op smaak brengen met peper & zout.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. niet te eten die maaltijdblokjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet er inderdaad wel wat moeite voor doen om ze lekker knapperig en zout te laten smaken.
      Mocht je een tip willen: gerookte tofu knapperig bakken en op het laatst een scheutje sojasaus, ahornsiroop en wat edelgist meebakken. Erg lekker, en inderdaad lekkerder dan de maaltijdblokjes.

      Verwijderen