Zoals jullie misschien al door hebben zit ik even in een Aziatische modus :-) Ik kies er niet bewust voor, maar waarschijnlijk heb ik door de intredende herfst en kou toch voor wat meer voorkeur verwarmende pittige gerechten? Alhoewel het de afgelopen dagen eigenlijk uitzonderlijk warm waren voor oktober..
Onderstaand gerecht maakte ik zo'n 10-12 jaar geleden regelmatig, maar dan nog met kip. Helemaal trots dat ik een saus maakte zonder kant en klare pakjes :-) Nu er zulke goede vleesvervangers zijn als de Vegetarische Kipstuckjes van De Vegetarische Slager kon ik deze weer eens lekker maken zonder dierenleed. Het proefde weer zoals vanouds.
Vegetarische Kip Bali
2 pakjes Vegetarische Kipstuckjes van De Vegetarische Slager
1 ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, geperst
1 el vers geraspte gember
2 tl sambal oelek
5-6 macadamianoten (origineel: 4 kemerienoten (gepoft), maar die waren hier in Veendam niet te vinden), grof gehakt
2 el ketjap manis
1 el rietsuiker of bruine suiker
3 el citroensap
1 blik kokosmelk
plantaardige olie
zout & peper
Meng de volgende ingrediënten tot een gladde pasta (met bijvoorbeeld vijzel of staafmixer): ui, knoflook, gember, sambal, macadamianoten en de ketjap manis.
Verhit in een diepere koekenpan wat olie en bak hierin de kipstukjes goudbruin. Haal ze uit de pan en zet even weg.
Doe eventueel wat olie erbij in de pan en verhit. Roerbak hierin de pasta voor ongeveer een minuut.
Voeg de suiker, het citroensap, snufje zout en de kokosmelk toe. Al roerend aan de kook brengen.
Doe de stukjes aangebakken vegetarische kip weer terug in de pan en laat de kip in de saus al roerend meekoken. De saus moet goed indikken, draai de stukjes zo nu en dan om voor zo'n 30-40 minuten tot je de gewenste dikte hebt (moet minimaal voor de helft ingekookt zijn).
Serveren met rijst en groene groentes als bijgerecht.
Ik heb er geroerbakte sperziebonen bij gegeten: sperziebonen stomen tot ze gaar maar nog wel lekker knapperig zijn. In een wok olie verhitten en hierin een ui glazig bakken.
Wat sambal en sojasaus toevoegen en vervolgens de sperziebonen hierin kort roerbakken.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Mijn vraag is totaal off topic bij dit recept ;)
BeantwoordenVerwijderenMaar in een aantal recepten op je website gebruik je chipotle, ik vroeg me af waar je dat kunt kopen? Weet je een winkel in Groningen waar dit te koop is? Tot nu toe heb ik het nog niet gevonden. Bedankt alvast!
In Groningen wordt het lastig ben ik bang. Ik hoor het graag als je het hier vindt.
VerwijderenChipotle in blik en sauzen: Tjin's toko in Amsterdam, zit vlak bij de Albert Cuyp en ik combineer het altijd met een dagje uit naar mijn studentenstad ;-) Sinds kort hebben ze gelukkig ook een webwinkel! http://www.onlinetoko.eu
Chiptole poeder: ik ben het in NL nog niet in een winkel tegengekomen. Ik liep er tegen aan op een kerstmarkt in Dortmund en ik heb groot ingeslagen. Online is het volgens mij wel te koop:
http://www.gekruid.com/chipotle-gemalen.html
Het is zeker de moeite waard om er achteraan te gaan. Ik gebruik het nu bijna altijd in plaats van chili poeder. Volgens mij heb ik het ook nog nooit gezien bij Le Souk, maar misschien zouden we het eens moeten vragen. Al zijn ze wat meer Midden-Oosten gericht, en dit is echt Zuid Amerikaans.
Kun je het nu echt niet vinden, de poeder, dan kun je eventueel gerookte paprika samen met scherpe chilipoeder gebruiken.
Bedankt voor de tips. Le souk heeft het niet, en de kruidenkraam op de markt wilde het wel graag gaan verkopen maar het was heel lastig verkrijgbaar begreep ik. Nou ja, een uitje naar Amsterdam is zo slecht nog niet! Wilde ik sowieso binnenkort wel weer eens doen! Maar mocht ik het toch nog tegenkomen hier, dan laat ik het weten.
BeantwoordenVerwijderenIk was vandaag bij Amazing Oriental aan de Korreweg en zag dat ze wel de Salsa de chile chipotle van
VerwijderenLa Costena nu hebben. Helaas niet de c=Chipotle pepers in adobo saus. Maar deze salsa gebruik ik vaak bij Mexicaans eten, en zelfs bij mijn tofu scramble in de ochtend :-)