Vegetarische Kip Bali

Zoals jullie misschien al door hebben zit ik even in een Aziatische modus :-) Ik kies er niet bewust voor, maar waarschijnlijk heb ik door de intredende herfst en kou toch voor wat meer voorkeur verwarmende pittige gerechten? Alhoewel het de afgelopen dagen eigenlijk uitzonderlijk warm waren voor oktober..

Onderstaand gerecht maakte ik zo'n 10-12 jaar geleden regelmatig, maar dan nog met kip. Helemaal trots dat ik een saus maakte zonder kant en klare pakjes :-) Nu er zulke goede vleesvervangers zijn als de Vegetarische Kipstuckjes van De Vegetarische Slager kon ik deze weer eens lekker maken zonder dierenleed. Het proefde weer zoals vanouds.


Vegetarische Kip Bali
2 pakjes Vegetarische Kipstuckjes van De Vegetarische Slager
1 ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, geperst
1 el vers geraspte gember
2 tl sambal oelek
5-6 macadamianoten (origineel: 4 kemerienoten (gepoft), maar die waren hier in Veendam niet te vinden), grof gehakt
2 el ketjap manis
1 el rietsuiker of bruine suiker
3 el citroensap
1 blik kokosmelk
plantaardige olie
zout & peper

Meng de volgende ingrediënten tot een gladde pasta (met bijvoorbeeld vijzel of staafmixer): ui, knoflook, gember, sambal, macadamianoten en de ketjap manis.

Verhit in een diepere koekenpan wat olie en bak hierin de kipstukjes goudbruin. Haal ze uit de pan en zet even weg.
Doe eventueel wat olie erbij in de pan en verhit. Roerbak hierin de pasta voor ongeveer een minuut.
Voeg de suiker, het citroensap, snufje zout en de kokosmelk toe. Al roerend aan de kook brengen.

Doe de stukjes aangebakken vegetarische kip weer terug in de pan en laat de kip in de saus al roerend meekoken. De saus moet goed indikken, draai de stukjes zo nu en dan om voor zo'n 30-40 minuten tot je de gewenste dikte hebt (moet minimaal voor de helft ingekookt zijn).

Serveren met rijst en groene groentes als bijgerecht.

Ik heb er geroerbakte sperziebonen bij gegeten: sperziebonen stomen tot ze gaar maar nog wel lekker knapperig zijn. In een wok olie verhitten en hierin een ui glazig bakken.
Wat sambal en sojasaus toevoegen en vervolgens de sperziebonen hierin kort roerbakken.
Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

 1. Mijn vraag is totaal off topic bij dit recept ;)
  Maar in een aantal recepten op je website gebruik je chipotle, ik vroeg me af waar je dat kunt kopen? Weet je een winkel in Groningen waar dit te koop is? Tot nu toe heb ik het nog niet gevonden. Bedankt alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Groningen wordt het lastig ben ik bang. Ik hoor het graag als je het hier vindt.

   Chipotle in blik en sauzen: Tjin's toko in Amsterdam, zit vlak bij de Albert Cuyp en ik combineer het altijd met een dagje uit naar mijn studentenstad ;-) Sinds kort hebben ze gelukkig ook een webwinkel! http://www.onlinetoko.eu

   Chiptole poeder: ik ben het in NL nog niet in een winkel tegengekomen. Ik liep er tegen aan op een kerstmarkt in Dortmund en ik heb groot ingeslagen. Online is het volgens mij wel te koop:
   http://www.gekruid.com/chipotle-gemalen.html

   Het is zeker de moeite waard om er achteraan te gaan. Ik gebruik het nu bijna altijd in plaats van chili poeder. Volgens mij heb ik het ook nog nooit gezien bij Le Souk, maar misschien zouden we het eens moeten vragen. Al zijn ze wat meer Midden-Oosten gericht, en dit is echt Zuid Amerikaans.

   Kun je het nu echt niet vinden, de poeder, dan kun je eventueel gerookte paprika samen met scherpe chilipoeder gebruiken.

   Verwijderen
 2. Bedankt voor de tips. Le souk heeft het niet, en de kruidenkraam op de markt wilde het wel graag gaan verkopen maar het was heel lastig verkrijgbaar begreep ik. Nou ja, een uitje naar Amsterdam is zo slecht nog niet! Wilde ik sowieso binnenkort wel weer eens doen! Maar mocht ik het toch nog tegenkomen hier, dan laat ik het weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was vandaag bij Amazing Oriental aan de Korreweg en zag dat ze wel de Salsa de chile chipotle van
   La Costena nu hebben. Helaas niet de c=Chipotle pepers in adobo saus. Maar deze salsa gebruik ik vaak bij Mexicaans eten, en zelfs bij mijn tofu scramble in de ochtend :-)

   Verwijderen