Vegan MoFo 2013 bericht #22
Ik denk dat ik sinds mijn 25ste echt een ware kookboekenverslaving heb. In die tijd stopte ik met roken en richtte ik mij helemaal op lekker eten en koken. Ik at echter toen nog niet eens vegetarisch maar boeken weg doen kan ik maar moeilijk. Inmiddels heb ik 1½ billy boekenkast vol met kookboeken, waarvan 2 planken geheel vegetarisch, 1 plank veganistische kookboeken en de overige inclusief vlees, vis etc.
Zo nu en dan ga ik er dan ook eens lekker voor zitten en pak ik een kookboek en kijk ik wat ik eventueel kan "veganiseren". Zo had ik van de week een kookboek met Italiaanse gerechten erin "Aan tafel in Italië" en daar stonden maar liefst 3 gerechten op een rij zo maar zonder dierlijke producten!
De gerechten op zich waren niet echt een volledige maaltijd dus besloot ik er een soort Italiaanse tapas van de maken: gemarineerde courgettes, bonen met salie en tomaten, champignons in tomatensaus en bruschetta met boerenkool.
Omdat het de vegan mofo is, en ik het mijzelf toch wel makkelijk wil maken spreid ik de recepten van de courgettes, bonen en champignons uit over drie berichten :-) De bruschetta met boerenkool staat al op mijn blog.
Zucchine alla scapece (Gemarineerde Courgette)
2 courgettes, in plakken van 1/2 centimeter
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels gehakte verse munt
2 eetlepels gehakte verse basilicum
3 eetlepels rode wijnazijn
zout & peper
plantaardige olie om in te bakken
Maak dit gerecht de avond van te voren of in de ochtend zodat het nog enige tijd kan intrekken.
Verhit in een grote koekenpan de plantaardige olie en bak de courgettes aan beide kanten mooi bruin. Dit lukt waarschijnlijk niet in 1 x, doe de courgettes in delen in de pan en laat de stukjes die klaar zijn uitlekken op keukenpapier.
Meng de munt en de basilicum met de rode wijn azijn. Leg in een schaal de eerste laag courgette plakjes, besprenkel met een deel van het munt-basilicum mengsel, bestrooien met peper en zout. Leg een volgende laag courgette stukjes erboven op en besprenkel weer met het kruidenmengsel en peper en zout. Ga zo door tot de laatste courgettes.
Afdekken met vershoudfolie en tot gebruik koel wegzetten.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Hm, ik heb courgette gekocht om in de soep te doen, maar dit ziet er ook wel erg lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenEen 1,5 boekenkast vol met kookboeken, jeetje! Ik dacht dat ik al veel kookboeken had! Hoe oud ben je nu dan eigenlijk, als ik dat vragen mag ;-)?
Natuurlijk mag je dat vragen ;-) Ik ben 38 jaar, dus ik heb al een tijdje kunnen sparen.
VerwijderenIk heb voordat ik vegan werd ook altijd veel boeken gekocht op rommelmarkten etc. Daar ben ik al een tijdje mee gestopt omdat ik er toch niets uit maak. Maar ik sta mijzelf toe elke maand maximaal twee kookboeken te kopen, en dat doe ik dan bij Bookdepository.com zoveel goedkoper en geen verzendkosten.
De "zucchine alla scapece" zijn echt een traditie in mijn familie (ik kom uit Italie) bij alle feesten en verjaardagen. Vaak aten deze gerecht met geroosterd brood (even laten de marinade in het brood trekken, heel lekker). Jij kan ook proberen de courgette iets dunner snijden, dan krijg je een soort knapperige chips.
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook verlaafd aan kookboeken, maar ik heb maar een plank vol, en daarna tientallen bestanden op mijn pc en recepten uit tijdschriften geknipt.
Chiara (www.sprazzidicreativita.blogspot.com)
Wat leuk dat je het gerecht kent vanuit je familie! Schrijf je het officieel "alla"? In het boek stond gewoon "a", of betekent het dan weer iets anders?
VerwijderenIk denk altijd maar zo, er zijn ergere verslavingen dan kookboeken kopen, niet dan? Mijn vriend vind het prima, die profiteert er ook weer elke maaltijd van :-)))
groetjes
Danielle
Het officiele naam is "zucchine alla scapece" (zucchine is meervoud van zucchina=courgette), gramaaticaal gezien kan ook "a scapece" :-), maar de andere versie wordt het meeste gebruikt. Het is gerecht die uit de buurt van Amalfi (in het zuiden, waar mijn familie nog woont) komt.
BeantwoordenVerwijderenHelemaal mee eens dat ergere verslavingen zijn, ik zeg altijd dat ik rook niet, ik drink niet, ik hou niet zoveel van uitgaan, daarom besteed ik mijn geld aan kookboeken, en kleding, maar dit is een andere verhaal ;-)
Ik heb de titel direct even aangepast, dankjewel hoor :-)
VerwijderenDankjewel voor dit heerlijke recept, ook ik hou echt van koken en vooral nieuwe dingen uit proberen. Wanneer ik dit zie word ik echt vrolijk en dit gaan we zeker proberen!!!
BeantwoordenVerwijderen