Zucchine alla scapece (Gemarineerde Courgette)

Vegan MoFo 2013 bericht  #22

Ik denk dat ik sinds mijn 25ste echt een ware kookboekenverslaving heb. In die tijd stopte ik met roken en richtte ik mij helemaal op lekker eten en koken. Ik at echter toen nog niet eens vegetarisch maar boeken weg doen kan ik maar moeilijk. Inmiddels heb ik 1½ billy boekenkast vol met kookboeken, waarvan 2 planken geheel vegetarisch, 1 plank veganistische kookboeken en de overige inclusief vlees, vis etc.

Zo nu en dan ga ik er dan ook eens lekker voor zitten en pak ik een kookboek en kijk ik wat ik eventueel kan "veganiseren". Zo had ik van de week een kookboek met Italiaanse gerechten erin "Aan tafel in Italië" en daar stonden maar liefst 3 gerechten op een rij zo maar zonder dierlijke producten!

De gerechten op zich waren niet echt een volledige maaltijd dus besloot ik er een soort Italiaanse tapas van de maken: gemarineerde courgettes, bonen met salie en tomaten, champignons in tomatensaus en bruschetta met boerenkool.

Omdat het de vegan mofo is, en ik het mijzelf toch wel makkelijk wil maken spreid ik de recepten van de  courgettes, bonen en champignons uit over drie berichten :-)  De bruschetta met boerenkool staat al op mijn blog. 


Zucchine alla scapece (Gemarineerde Courgette)

2 courgettes, in plakken van 1/2 centimeter
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels gehakte verse munt
2 eetlepels gehakte verse basilicum
3 eetlepels rode wijnazijn
zout & peper
plantaardige olie om in te bakken

Maak dit gerecht de avond van te voren of in de ochtend zodat het nog enige tijd kan intrekken.

Verhit in een grote koekenpan de plantaardige olie en bak de courgettes aan beide kanten mooi bruin. Dit lukt waarschijnlijk niet in 1 x, doe de courgettes in delen in de pan en laat de stukjes die klaar zijn uitlekken op keukenpapier.

Meng de munt en de basilicum met de rode wijn azijn. Leg in een schaal de eerste laag courgette plakjes, besprenkel met een deel van het munt-basilicum mengsel, bestrooien met peper en zout. Leg een volgende laag courgette stukjes erboven op en besprenkel weer met het kruidenmengsel en peper en zout. Ga zo door tot de laatste courgettes.

Afdekken met vershoudfolie en tot gebruik koel wegzetten.Print Friendly and PDF

7 opmerkingen:

 1. Hm, ik heb courgette gekocht om in de soep te doen, maar dit ziet er ook wel erg lekker uit!
  Een 1,5 boekenkast vol met kookboeken, jeetje! Ik dacht dat ik al veel kookboeken had! Hoe oud ben je nu dan eigenlijk, als ik dat vragen mag ;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk mag je dat vragen ;-) Ik ben 38 jaar, dus ik heb al een tijdje kunnen sparen.
   Ik heb voordat ik vegan werd ook altijd veel boeken gekocht op rommelmarkten etc. Daar ben ik al een tijdje mee gestopt omdat ik er toch niets uit maak. Maar ik sta mijzelf toe elke maand maximaal twee kookboeken te kopen, en dat doe ik dan bij Bookdepository.com zoveel goedkoper en geen verzendkosten.

   Verwijderen
 2. De "zucchine alla scapece" zijn echt een traditie in mijn familie (ik kom uit Italie) bij alle feesten en verjaardagen. Vaak aten deze gerecht met geroosterd brood (even laten de marinade in het brood trekken, heel lekker). Jij kan ook proberen de courgette iets dunner snijden, dan krijg je een soort knapperige chips.
  Ik ben ook verlaafd aan kookboeken, maar ik heb maar een plank vol, en daarna tientallen bestanden op mijn pc en recepten uit tijdschriften geknipt.
  Chiara (www.sprazzidicreativita.blogspot.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je het gerecht kent vanuit je familie! Schrijf je het officieel "alla"? In het boek stond gewoon "a", of betekent het dan weer iets anders?
   Ik denk altijd maar zo, er zijn ergere verslavingen dan kookboeken kopen, niet dan? Mijn vriend vind het prima, die profiteert er ook weer elke maaltijd van :-)))
   groetjes
   Danielle

   Verwijderen
 3. Het officiele naam is "zucchine alla scapece" (zucchine is meervoud van zucchina=courgette), gramaaticaal gezien kan ook "a scapece" :-), maar de andere versie wordt het meeste gebruikt. Het is gerecht die uit de buurt van Amalfi (in het zuiden, waar mijn familie nog woont) komt.
  Helemaal mee eens dat ergere verslavingen zijn, ik zeg altijd dat ik rook niet, ik drink niet, ik hou niet zoveel van uitgaan, daarom besteed ik mijn geld aan kookboeken, en kleding, maar dit is een andere verhaal ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel voor dit heerlijke recept, ook ik hou echt van koken en vooral nieuwe dingen uit proberen. Wanneer ik dit zie word ik echt vrolijk en dit gaan we zeker proberen!!!

  BeantwoordenVerwijderen