Tuinen van Weldadigheid

Vegan MoFo 2013 bericht #6


Ditmaal geen recept, restaurant of vegan evenement maar een tuin! Helaas niet mijn eigen tuin, maar de Tuinen van Weldadigheid te Veenhuizen. Nu vraag je je af wat dat met een vegan food blog te maken heeft.. nou eigenlijk heel veel.
Ik ben bijzonder gek op oude vergeten of minder bekende maar toch erg mooie lekkere groentes, aparte fruitsoorten en vooral van de natuur. In de Tuinen van Weldadigheid vind je alle drie!

De tuinen van Weldadigheid zijn in het najaar van 2007 opgezet door Lambert Sijens en Jolanda Loonstra. Op een bijzonder historische plaats, omzoomd door bos, werken ze aan een bijzondere groententuin.

Hier vind je allerlei producten die je niet zomaar in de supermarkt bij de groente en fruit afdeling vindt, of zelfs maar bij je groenteboer. Ik heb gelukkig nog mazzel dat ik mijn dagelijkse boodschappen kan doen bij De Keukentuin vlak bij mij in de buurt, maar verder is er hier bar weinig te vinden op dat gebied.

In zijn totaliteit is de tuin een schitterend geheel met veel bloemen, kruiden, kolen, bonen, fruit struiken en fruitbomen waarin ontzettend veel bijen en vlinders te vinden zijn. Hier worden dan ook geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar wordt er rekening gehouden met onze aarde.

 


Ik vond de uitgeschoten kolen net de grobbebollen van Tita Tovenaar! Palmkool (cavolo nero) en nog een andere voor mij onbekende kool soort, het ziet er naar mijn idee uit als Red Russian Kale. Die zou ik graag eens willen proberen.

De rupsen van het grote koolwitje vlinder kunnen hier hun hart ophalen :-)


We mochten plukken van de bosbessen, rode bessen, bramen en frambozen om ze te proeven. Ze waren heerlijk! Ongelofelijk hoeveel verschillende soorten er nog zijn.

 
 

In Veenhuizen zelf hebben ze een zelfbedieningswinkel staan. Helaas waren er alleen aardappelen en knoflook te vinden, ik had graag wat koolsoorten en bakken fruit mee willen nemen. Wel heb ik een zak met Rote Emma aardappelen en een boeketje meegenomen .Rode aardappeltjes! Wat ik er mee gemaakt heb vertel ik je in de volgende blog ;-)
Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

 1. Grappig, ik heb hier vrijdag gegeten in de Kas! Twee keer per jaar hebben ze een etentje met een Culinaire kunstenares Elles Kiers. Was heel lekker en ook heel veel plantaardig en met allerlei lekkers uit de tuin uiteraard. Ze staan ook op de Ommelander markt in Groningen met groente, is ook wel een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had die gebeurtenis op de agenda zien staan inderdaad, maar was eigenlijk bang dat geheel plantaardig niet mogelijk was. Bij een volgende keer ga ik toch maar eens informeren.
   Leuk dat je er bent geweest!

   Verwijderen
 2. Leuke foto's! Ik zou het leuk vinden om recepten voor bessen te zien. Of heb je die al?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, dankjewel!
   Ik heb nog maar 1 recept met verse bessen geplaatst, dat is deze:
   http://plantaardigheidjes.blogspot.nl/2012/09/blauwe-bessen-balsamico-ijs.html

   Ik vind bessen zo zonder verdere verwerking eigenlijk het lekkerste, en ik ben niet heel erg van de toetjes. Maar wanneer ze weer in het seizoen zijn zal ik er eens aan denken.
   groetjes
   Danielle

   Verwijderen