Vegan MoFo 2013 bericht #7
Rote Emma is een roodgekleurd vastkokend aardappel ras. Nadat ik deze
mee had genomen van de Tuin van Weldadigheden (lees *hier* meer) wilde
ik hier natuurlijk direct iets leuks mee maken, en gezien de ideetjes
die ik op heb gedaan bij Steinbeisser Experimental Gastronomy werd het een
Hasselback aardappel. Hasselback is een methode voor het bereiden van
een aardappel. Voor het eerst geserveerd in een Zweeds restaurant,
genaamd..jawel.. Hasselback.
Het ziet er ontzettend leuk en moeilijk
uit, maar is eigenlijk heel simpel! Het is de bedoeling dat de
binnenkant lekker zacht is, en de buitenkant knapperig.
Rode en
paarse aardappels zitten vol anthocyanen, het zijn natuurlijke pigmenten
die kleuring van groenten en fruit veroorzaken. Diverse onderzoeken
laten zien dat deze krachtige antioxidanten ingrijpen in cel-schadelijke
processen en kan nuttig zijn bij het verlagen van een te hoge
bloedsuikerspiegel. Anthocyanen helpen bij ook bij het verminderen van
bijvoorbeeld ontstekingen in de hersenen die vaak worden geassocieerd
met depressie. Daarnaast stimuleert het je korte termijn geheugen. In de
schil zit jodium waar je schildklier sneller van gaat werken.
Wil je meer informatie over anthocyanen kijk dan eens hier: www.food-info.net/nl/colour/anthocyanin.htm
Rote Emma Hasselback aardappeltjes
2 pers
3 à 4 kleine of 2 á 3 grote aardappels in schil, schoongeboend (ik heb Rote Emma’s gebruikt voor een leuk kleur effect, hoeveelheid aan te passen aan personen en eetlust natuurlijk)
2 el plantaardige boter / margarine (je kan ook olie gebruiken, gebruik dan 3-4 el olie)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Paar takjes rozemarijn
Snufje (gerookt) zout
Verwarm de oven voor op 200C.
Snijd de aardappels tot zo'n tweederde in, in zo dun mogelijke plakjes. Let goed op dat je niet door de aardappel heen snijd.
Verwarm in een klein steelpannetje de plantaardige boter, wanneer deze gesmolten is doe je de knoflook erbij en laat je deze een ½ minuut mee verwarmen.
Haal de aardappels door de boter en leg ze vervolgens in een ovenschaal. Steek hier en daar wat rozemarijn tussen de openingen, en overgiet de aardappelen met het boter/knoflookmengsel.
Besprenkelen met (gerookt) zout en in het midden van de oven bakken voor ongeveer 40 minuten. Houd een langere tijd aan wanneer de aardappels erg dik zijn.
Ik heb ze geserveerd met courgettes in een krokant laagje (recept komt morgen!) en een tomatensalade.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
I saw these in today's MoFo round up, your potatoes look amazing!
BeantwoordenVerwijderenThanks! Thanks for visiting my blog :-)
VerwijderenThese purple potatoes do look gorgeous! I'm going to translate the recipe
BeantwoordenVerwijderen