Rote Emma Hasselback aardappeltjes

Vegan MoFo 2013 bericht #7

Rote Emma is een roodgekleurd vastkokend aardappel ras. Nadat ik deze mee had genomen van de Tuin van Weldadigheden (lees *hier* meer) wilde ik hier natuurlijk direct iets leuks mee maken, en gezien de ideetjes die ik op heb gedaan bij Steinbeisser Experimental Gastronomy werd het een Hasselback aardappel. Hasselback is een methode voor het bereiden van een aardappel. Voor het eerst geserveerd in een Zweeds restaurant, genaamd..jawel.. Hasselback.
Het ziet er ontzettend leuk en moeilijk uit, maar is eigenlijk heel simpel! Het is de bedoeling dat de binnenkant lekker zacht is, en de buitenkant knapperig.

Rode en paarse aardappels zitten vol anthocyanen, het zijn natuurlijke pigmenten die kleuring van groenten en fruit veroorzaken. Diverse onderzoeken laten zien dat deze krachtige antioxidanten ingrijpen in cel-schadelijke processen en kan nuttig  zijn bij het verlagen van een te hoge bloedsuikerspiegel. Anthocyanen helpen bij ook bij het verminderen van bijvoorbeeld ontstekingen in de hersenen die vaak worden geassocieerd met depressie. Daarnaast stimuleert het je korte termijn geheugen. In de schil zit jodium waar je schildklier sneller van gaat werken.
Wil je meer informatie over anthocyanen kijk dan eens hier: www.food-info.net/nl/colour/anthocyanin.htm


Rote Emma Hasselback aardappeltjes
2 pers
3 à 4 kleine of 2 á 3 grote aardappels in schil, schoongeboend (ik heb Rote Emma’s gebruikt voor een leuk kleur effect, hoeveelheid aan te passen aan personen en eetlust natuurlijk)
2 el plantaardige boter / margarine (je kan ook olie gebruiken, gebruik dan 3-4 el olie)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Paar takjes rozemarijn
Snufje (gerookt) zout

Verwarm de oven voor op 200C.
Snijd de aardappels tot zo'n tweederde in, in zo dun mogelijke plakjes. Let goed op dat je niet door de aardappel heen snijd.
Verwarm in een klein steelpannetje de plantaardige boter, wanneer deze gesmolten is doe je de knoflook erbij en laat je deze een ½ minuut mee verwarmen.

Haal de aardappels door de boter en leg ze vervolgens in een ovenschaal. Steek hier en daar wat rozemarijn tussen de openingen, en overgiet de aardappelen met het boter/knoflookmengsel.

Besprenkelen met (gerookt) zout en in het midden van de oven bakken voor ongeveer 40 minuten. Houd een langere tijd aan wanneer de aardappels erg dik zijn.

Ik heb ze geserveerd met courgettes in een krokant laagje (recept komt morgen!) en een tomatensalade.
 Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. I saw these in today's MoFo round up, your potatoes look amazing!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. These purple potatoes do look gorgeous! I'm going to translate the recipe

    BeantwoordenVerwijderen