Vegan MoFo 2013 bericht #11
Granola. Ik zag het zo nu en dan eens voorbij komen en wist dat het iets met noten en zaden te maken had in combinatie met ontbijt. Maar verder ook niet.
Toen ik bij Beter & Leuk ging ontbijten nam ik de sojayoghurt met huisgemaakte granola.
Het leek mij een soort muesli maar dan veel lekkerder! Het is krokanter en een veel rijkere smaak. De eigenaresse legde mij uit dat het inderdaad muesli is, maar die je dan zoet met bijvoorbeeld appelmoes, ahornsiroop of agavesiroop en dan vervolgens langzaam in de oven op 140°C roostert en laat karameliseren (zo'n 20-30 minuten -> opletten het mag niet te bruin worden!).
Voordeel is dat je je eigen favorieten ingrediënten erin kan doen. In de versie die ik had geproefd had ze zelf een bloemige kruidenthee mix erin gedaan.
Tip die ik je wel mee kan geven is de gedroogde vruchten er als laatste bij te doen. In mijn eigen granola had ik rozijnen zitten en die waren enorm taai en hard uit de oven gekomen. De rest was heerlijk!
Wat kun je allemaal erin doen?
Granen: havervlokken, tarwevlokken, gerst, speltvlokken,
Pitten: zonnebloempitten, pompoenpitten,
Noten: hazelnoot, amandelen, walnoot, pecan, cashews
Zaden: sesamzaad, hennepzaad, chiazaad, lijnzaad, quinoa, maanzaad,
Kruiden: kaneel, speculaaskruiden, gember, anijs, kardemom, zeezout of zelfs kruidenthee!
Gedroogd fruit: rozijnen, cranberries, acaibessen, vijgen, dadels en kokos. Maar let er dus goed op dat je die pas op het allerlaatste toevoegt.
Zoet het met een of een combinatie van de volgende ingrediënten: appelmoes, agavesiroop, ahornsiroop, kokossuiker of zelfs jam!
Als beginner zou ik je aanraden een pak van je favoriete muesli te nemen (zonder vruchten, of je moet zin hebben om die er tussenuit te halen) en daar nog extra ingrediënten aan toe te voegen die jij lekker vindt.
Meest gebruikte verhoudingen:
3 cups granen
1½-2 cups noten en zaden
2 el plantaardige olie
6 el vloeibaar zoetmiddel
1-2 tl kruiden
¾ cup gedroogd fruit
Maar wees vrij om lekker te experimenteren wat jij lekker vindt!
Zorg ervoor dat de ingredienten goed gemengd zijn met het zoetmiddel, olie en de kruiden. Uitspreiden over een met bakpapier bekleden bakplaat en in een voorverwarmde oven van 140°C ongeveer 20-30 minuten roosteren. Je kan het zo nu en dan even omroeren. Let goed op dat het niet te bruin wordt. Elke oven is toch weer een beetje anders dus het kan zijn dat je oven wat warmer moet of dat je het korter bakt. Laat het afkoelen op de bakplaat (die je uit de oven haalt). Het wordt krokanter naarmate het afkoelt.
Schep het over je sojayoghurt samen met wat gesneden vers fruit. Wanneer je het goed afgesloten bewaart kun je het wel een maand lang bewaren.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Ziet er mooi en lekker uit! Ik ben ook gek op granola, vooral met ahornsiroop. Jammer dat dat zo duur is, anders zou ik het heel vaak maken!
BeantwoordenVerwijderenBinnenkort wil ik nog eens proberen zelf yoghurt te maken (misschien als de sojamelk in de aanbieding is...) en dan wil ik ook weer eens granola maken. Met appelmoes erin vind ik geloof ik ook wel lekker (en goedkoop!)
In de koekenpan gaat het ook prima, veel omscheppen. Als zoetstof oerzoet doet het prima.
BeantwoordenVerwijderen