Granola

Vegan MoFo 2013 bericht  #11


Granola. Ik zag het zo nu en dan eens voorbij komen en wist dat het iets met noten en zaden te maken had in combinatie met ontbijt. Maar verder ook niet.

Toen ik bij Beter & Leuk ging ontbijten nam ik de sojayoghurt met huisgemaakte granola. 
Het leek mij een soort muesli maar dan veel lekkerder! Het is krokanter en een veel rijkere smaak. De eigenaresse legde mij uit dat het inderdaad muesli is, maar die je dan zoet met bijvoorbeeld appelmoes, ahornsiroop of agavesiroop en dan vervolgens langzaam in de oven op 140°C roostert en laat karameliseren (zo'n 20-30 minuten -> opletten het mag niet te bruin worden!).

Voordeel is dat je je eigen favorieten ingrediënten erin kan doen. In de versie die ik had geproefd had ze zelf een bloemige kruidenthee mix erin gedaan.

Tip die ik je wel mee kan geven is de gedroogde vruchten er als laatste bij te doen. In mijn eigen granola had ik rozijnen zitten en die waren enorm taai en hard uit de oven gekomen. De rest was heerlijk!


Wat kun je allemaal erin doen?
Granen: havervlokken, tarwevlokken, gerst, speltvlokken,
Pitten: zonnebloempitten, pompoenpitten,
Noten: hazelnoot, amandelen, walnoot, pecan, cashews
Zaden: sesamzaad, hennepzaad, chiazaad, lijnzaad, quinoa, maanzaad,
Kruiden: kaneel, speculaaskruiden, gember, anijs, kardemom, zeezout of zelfs kruidenthee!
Gedroogd fruit: rozijnen, cranberries, acaibessen, vijgen, dadels en kokos. Maar let er dus goed op dat je die pas op het allerlaatste toevoegt.
Zoet het met een of een combinatie van de volgende ingrediënten: appelmoes, agavesiroop, ahornsiroop, kokossuiker of zelfs jam!


Als beginner zou ik je aanraden een pak van je favoriete muesli te nemen (zonder vruchten, of je moet zin hebben om die er tussenuit te halen) en daar nog extra ingrediënten aan toe te voegen die jij lekker vindt.

Meest gebruikte verhoudingen:
3 cups granen
1½-2 cups noten en zaden
2 el plantaardige olie
6 el vloeibaar zoetmiddel
1-2 tl kruiden
¾ cup gedroogd fruit

Maar wees vrij om lekker te experimenteren wat jij lekker vindt!

Zorg ervoor dat de ingredienten goed gemengd zijn met het zoetmiddel, olie en de kruiden. Uitspreiden over een met bakpapier bekleden bakplaat en in een voorverwarmde oven van 140°C ongeveer 20-30 minuten roosteren. Je kan het zo nu en dan even omroeren. Let goed op dat het niet te bruin wordt. Elke oven is toch weer een beetje anders dus het kan zijn dat je oven wat warmer moet of dat je het korter bakt. Laat het afkoelen op de bakplaat (die je uit de oven haalt). Het wordt krokanter naarmate het afkoelt.

Schep het over je sojayoghurt samen met wat gesneden vers fruit. Wanneer je het goed afgesloten bewaart kun je het wel een maand lang bewaren.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Ziet er mooi en lekker uit! Ik ben ook gek op granola, vooral met ahornsiroop. Jammer dat dat zo duur is, anders zou ik het heel vaak maken!
    Binnenkort wil ik nog eens proberen zelf yoghurt te maken (misschien als de sojamelk in de aanbieding is...) en dan wil ik ook weer eens granola maken. Met appelmoes erin vind ik geloof ik ook wel lekker (en goedkoop!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de koekenpan gaat het ook prima, veel omscheppen. Als zoetstof oerzoet doet het prima.

    BeantwoordenVerwijderen