Vegan MoFo 2013 bericht #13
De laatste tijd ben ik weer helemaal in de Mexicaanse "mood". Ik denk dat het toch wel een van mijn favoriete keukens is. Je kan zowel makkelijke als uitgebreide gerechten maken in de Mexicaanse stijl, de smaak is altijd wel goed (voor mij dan ;-)).
Inspiratie voor dit recept haalde ik van de blog van Vegan Richa. Met name de Spaanse rijst en het idee om tempeh te gebruiken. Ik besloot de tempeh echter geheel anders aan te pakken en andere ingrediënten in de tortilla te stoppen.
Chipotle tempeh:
1 pak tempeh
1 tl chipotle poeder
1 tl knoflookgranulaat
1 tl uiengranulaat
2 el tomatenpuree
1 cup water
1 el verse limoensap
2 el agavesiroop (of meer naar smaak)
½ ui, in stukjes
2 tl knoflook, fijngehakt
plantaardige olie
zout en peper
Verbrokkel de tempeh in kleine brokjes (ikzelf snijd altijd de witte buitenste laag ook weg, maar dat is voor iedereen persoonlijk, het is niet nodig). Stoom de tempeh ongeveer 10 minuten (dit haalt het bittere uit de tempeh en zorgt ervoor dat de tempeh de marinade goed opneemt).
Meng alle overige ingredienten bij elkaar en voeg de tempeh hier aan toe. Verhit een koekenpan met een beetje olie en bak hierin de tempeh tot het vocht is opgenomen en de saus is ingedikt (ongeveer 20-30 minuutjes wanneer je het vuur niet al te hoog hebt staan. Op smaak brengen met zout en peper.
Maak ondertussen de rijst.
Spaanse Rijst
½ cup snelkook zilvervlies rijst
1 cup water
2 tomaten, in stukjes
½ ui, in stukjes
½ tl chilipoeder (ik heb Ancho Chili gebruikt)
1 tl oregano
½ tl komijn
1 tl knoflookpoeder
plantaardige olie
Verhit een beetje olie in een (diepe koekenpan) en bak hierin de rijst een paar minuten. Met de staafmixer maal je de tomaat en de ui tot een pasta. Voeg hier de chilipoeder, oregano, komijn en knoflookpoeder aan toe.
Voeg de tomatenpasta toe aan de rijst samen met het water. Goed roeren en laat de rijst met de deksel op de pan voor 15 minuten koken. Controleer na die 15 minuten of de rijst droog en gaar genoeg is, zo niet laat dan nog even zonder deksel verder koken.
Chiptole Tempeh Tortilla's
3 tortilla's
Chipotle tempeh (recept hierboven)
Spaanse rijst (recept hierboven)
1 avocado, geschild, in schijfjes
1 kleine rode ui, gesneden
ijsbergsla, fijngesneden
verse koriander ter garnering
Verhit de tortilla's en vermeng de chipotle tempeh, spaanse rijst, avocado, rode ui en ijsbergsla erover. Oprollen en serveren!
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
ziet er, zoals gewoonlijk, weer heerlijk uit Dani!
BeantwoordenVerwijderenOhh, yum. Tempeh, avocado, Mexicaanse smaken... dit lijkt me echt heerlijk! Ik geloof dat ik ook even moet stoppen met food blogs lezen want ik krijg hier nogal honger van :D
BeantwoordenVerwijderenziet er heerlijk uit - waar vind je dat chipotle poeder? (nog nooit geproefd bij mijn weten maar bij elk recept met chipotle denk ik "ooooh, dat ziet er goed uit", hoog tijd dus om eens te testen :))
BeantwoordenVerwijderenJa dat had ik nou ook voorheen met alle chipotle gerechten, en mijn zoektocht begon. Ergens op een Duitse markt in december vond ik de poedervorm, en ik heb groot ingeslagen. Ik vond chipotle poeder online hier: http://www.gekruid.com/chipotle-gemalen.htm maar ik heb geen ervaring met deze winkel.
VerwijderenWil je ze uit blik, met adobo saus dan kun je dat krijgen bij Tjin's toko: http://tjinstoko.eu/nl/pepers-in-blik/24-la-costena-chipotle-pepers-199gr.html
Met deze winkel heb ik goede ervaringen. Zij hebben sowieso erg veel chipotle producten, alleen niet de poeder.
Poeder heeft overigens mijn voorkeur momenteel, ik vervang het in bijna alle gerechten waar normaal chilipoeder bij staat. Het bewaart ook zo makkelijk.