Chipotle Tempeh Tortilla's

Vegan MoFo 2013 bericht  #13

De laatste tijd ben ik weer helemaal in de Mexicaanse "mood". Ik denk dat het toch wel een van mijn favoriete keukens is. Je kan zowel makkelijke als uitgebreide gerechten maken in de Mexicaanse stijl, de smaak is altijd wel goed (voor mij dan ;-)).

Inspiratie voor dit recept haalde ik van de blog van Vegan Richa. Met name de Spaanse rijst en het idee om tempeh te gebruiken. Ik besloot de tempeh echter geheel anders aan te pakken en andere ingrediënten in de tortilla te stoppen.


Chipotle tempeh:
1 pak tempeh
1 tl chipotle poeder
1 tl knoflookgranulaat
1 tl uiengranulaat
2 el tomatenpuree
1 cup water
1 el verse limoensap
2 el agavesiroop (of meer naar smaak)
½ ui, in stukjes
2 tl knoflook, fijngehakt
plantaardige olie
zout en peper 

Verbrokkel de tempeh in kleine brokjes (ikzelf snijd altijd de witte buitenste laag ook weg, maar dat is voor iedereen persoonlijk, het is niet nodig). Stoom de tempeh ongeveer 10 minuten (dit haalt het bittere uit de tempeh en zorgt ervoor dat de tempeh de marinade goed opneemt).

Meng alle overige ingredienten bij elkaar en voeg de tempeh hier aan toe. Verhit een koekenpan met een beetje olie en bak hierin de tempeh tot het vocht is opgenomen en de saus is ingedikt (ongeveer 20-30 minuutjes wanneer je het vuur niet al te hoog hebt staan. Op smaak brengen met zout en peper.
Maak ondertussen de rijst.

Spaanse Rijst 
½ cup snelkook zilvervlies rijst
1 cup water
2 tomaten, in stukjes
½ ui, in stukjes
½ tl chilipoeder (ik heb Ancho Chili gebruikt)
1 tl oregano
½ tl komijn
1 tl knoflookpoeder
 plantaardige olie

Verhit een beetje olie  in een (diepe koekenpan) en bak hierin de rijst een paar minuten. Met de staafmixer maal je de tomaat en de ui tot een pasta. Voeg hier de chilipoeder, oregano, komijn en knoflookpoeder aan toe.
Voeg de tomatenpasta toe aan de rijst samen met het water. Goed roeren en laat de rijst met de deksel op de pan voor 15 minuten koken. Controleer na die 15 minuten of de rijst droog en gaar genoeg is, zo niet laat dan nog even zonder deksel verder koken.

Chiptole Tempeh Tortilla's
3 tortilla's
Chipotle tempeh (recept hierboven)
Spaanse rijst (recept hierboven)
1 avocado, geschild, in schijfjes
1 kleine rode ui, gesneden
ijsbergsla, fijngesneden
verse koriander ter garnering


Verhit de tortilla's en vermeng de chipotle tempeh, spaanse rijst, avocado, rode ui en ijsbergsla erover. Oprollen en serveren!
Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

 1. ziet er, zoals gewoonlijk, weer heerlijk uit Dani!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohh, yum. Tempeh, avocado, Mexicaanse smaken... dit lijkt me echt heerlijk! Ik geloof dat ik ook even moet stoppen met food blogs lezen want ik krijg hier nogal honger van :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ziet er heerlijk uit - waar vind je dat chipotle poeder? (nog nooit geproefd bij mijn weten maar bij elk recept met chipotle denk ik "ooooh, dat ziet er goed uit", hoog tijd dus om eens te testen :))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat had ik nou ook voorheen met alle chipotle gerechten, en mijn zoektocht begon. Ergens op een Duitse markt in december vond ik de poedervorm, en ik heb groot ingeslagen. Ik vond chipotle poeder online hier: http://www.gekruid.com/chipotle-gemalen.htm maar ik heb geen ervaring met deze winkel.

   Wil je ze uit blik, met adobo saus dan kun je dat krijgen bij Tjin's toko: http://tjinstoko.eu/nl/pepers-in-blik/24-la-costena-chipotle-pepers-199gr.html
   Met deze winkel heb ik goede ervaringen. Zij hebben sowieso erg veel chipotle producten, alleen niet de poeder.

   Poeder heeft overigens mijn voorkeur momenteel, ik vervang het in bijna alle gerechten waar normaal chilipoeder bij staat. Het bewaart ook zo makkelijk.

   Verwijderen