Bietjes champignon curry

Vegan MoFo 2013 bericht #1!

Als kind was mijn lievelingseten bietjes, aardappelen en een balletje gehakt. Nog steeds kan ik daar van genieten, nu natuurlijk met een plantaardig balletje gehakt erbij. Toch eet ik nauwelijks verse bietjes die je nog helemaal zelf moet bereiden. Om mijzelf uit te dagen heb ik een halve kilo besteld en zo dwing ik mijzelf om er iets mee te maken.

Na lang zoeken en lang denken (de meeste gerechten met bietjes zijn salades of bietencarpaccio en dat betekent dan ook direct weer je hoofd breken over wat moeten we erbij eten) besloot ik eens te kijken in het boek Vegetarische Gerechten van Madhur Jaffrey.

Een kookboek wat al sinds 2004 in mijn boekenkast staat. Gekocht lang voordat ik vegan en zelfs vegetariër was maar toch al interesse had in gevarieerde groente gerechten en daarnaast al signalen vertoonden van een serieuze kookboekenverslaving.

Regelmatig pak ik dit kookboek erbij als ik spontaan eens een groente heb gekocht en niet weet wat ik er mee moet maken, en toch iets bijzonders wil. Zo vond ik ook dit gerecht: een Indiase curry met champignons en bietjes! Ik kon mij totaal geen voorstelling maken hoe dit zou smaken en ging aan de slag.

En dit gerecht viel absoluut niet tegen. Wel ontzettend vullend, ik kon maar de helft van mijn bord op, maar is zeker een gerecht wat vaker hier op tafel terug komt.

Ik heb het geserveerd met zilvervliesrijst en een komkommer raita. Voor de komkommer raita snijd je een halve komkommer in hele dunne plakjes en deze voeg je toe aan een kom sojayoghurt (ongezoete van bv provamel of sojade) samen met een uitgeknepen teentje knoflook, zout, peper en verse koriander.


Bietjes champignon curry 3 pers
500 gram bietjes
200 gram champignons
1 tl komijnzaad
1 tl geel mosterdzaad
2-3 tl vers geraspte gember
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 groene peper, fijngehakt
1 pak gezeefde tomaten
1 tl zout
150 ml water

plantaardige olie

Schil de bietjes en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 1 cm en halveer de champignons.

Verhit in een pan wat olie en voeg de komijnzaad en mosterdzaad toe. Doe de deksel op de pan en luister of de mosterdzaadjes gaan springen. Zodra dat gebeurt voeg je de champignons toe en roerbak je alles even goed door voor een minuut of 2. Voeg de gember, knoflook en het pepertje aan de pan toe en bak aan.
Doe na een minuut de bietjes erbij, het water, de gezeefde tomaten en het zout. Meng alles goed en breng aan de kook voor ongeveer 40 minuten, of tot de bietjes gaar zijn.

Print Friendly and PDF

17 opmerkingen:

 1. Grappig, dit recept maak ik ook regelmatig! Inderdaad leuk om eens wat anders met bietjes te maken dan de carpaccio. Omdat er in het boek geen foto's staan van de gerechten vind ik het ook lastiger een voorstelling te maken van het eindresultaat, maar dit recept is wel een succes. Soms doe ik er nog wat rozijntjes bij of een frisse salade van veldsla.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rozijntjes erbij, goede tip! En een frisse salade is ook een goed idee, zo'n zwaar gerecht heeft wel iets fris nodig. In dit geval was de raita ook erg lekker als afwisseling.
   Leuk dat het een bekend recept voor je is! Nog tips met bietjes toevallig?

   Verwijderen
  2. Dit gerecht maak ik ook wel eens, ook erg lekker! Met name voor als het straks weer kouder gaat worden.

   http://www.greenkitchenstories.com/beet-bourguignon/

   Verwijderen
  3. Ah, die staat ook al een tijd in mijn pinterest map, ik was deze al weer bijna vergeten. Maar is dus ook erg lekker? Mooi, die ga ik zeker eens proberen.

   Verwijderen
 2. Mooi! Ik ben gek op koken bietjes, al is het alleen al vanwege de kleur :) Curry heb ik er nooit mee gemaakt, maar het klinkt goed, zeker met die raita erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, een curry was voor mij ook nieuw met bietjes. Ik vind het echt zo'n Europese groente vind je niet? Maar zeker het proberen waard deze curry.

   Verwijderen
 3. "To try or not to try?" Ik háátte bietjes vroeger juist en ben er nog steeds niet dol op. Ik heb mijn avondeten liever hartig of pittig, niet zoet. Maar die rode knollen duiken regelmatig op in ons lokale groentepakket dus... Misschien probeer ik dit recept volgende keer wel! Maar ik ben een beetje bang dat het erg lijkt op de Deep-red Rajasthani Vegetables in Poppy-Seed Sauce die ik maakte uit het World Food Café Cookbook.

  Wat ik wel graag maak met bietjes: bietenrisotto. Foto en link naar (Nederlands) recept op mijn blog.

  Veel plezier met VeganMoFo (ik doe dit jaar officieus mee).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey leuk weer wat van je te lezen Gnoe!
   Deze curry smaakt toch wel echt behoorlijk naar bietjes, dus ik weet niet of het wat voor je is.
   World Food Cafe heb ik ook, maar niet in gekeken tijdens mijn zoektocht naar een bietenrecept. Zo te lezen zitten daar wel véél meer andere kruiden bij in dan "mijn" curry, maar er zit ook wel weer zoete pompoen bij. Lastig, denk dat het niets voor je is als ik het zo bekijk. Ik ga de volgende keer zeker die Deep-red Rajasthani Vegetables in Poppy-Seed Sauce maken, dank voor de tip :-))

   Leuk dat je wat berichten tijdens de mofo gaat plaatsen!

   Verwijderen
 4. Ik vind bietjes er altijd super mooi uitzien, maar ik lust ze echt niet. Ik heb er al een paar keer iets mee geprobeerd te maken, maar het is echt niet voor mij. Toch ziet het er wel heerlijk uit. Apart recpet ook :) Ik blog vandaag over ijs voor Vegan MoFo, kan nog net in het staartje van de zomer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi hoi,

  Wij hebben dit vanavond gegeten, met bruine basmatirijst, en het was erg lekker. Voor herhaling vatbaar!
  We hebben wel 2 opmerkingen:
  1: de knoflook, groene peper en gember zien we bij de bereiding niet meer terug
  2: 150 dl water eek ons veel te veel, dus we hebben er 150 ml (dus 1,5 dl) water bij gedaan
  Ik heb het boek niet, maar kun je nakijken wat er over deze 2 dingen in het boek staat?

  Groetjes, Sytske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sytzke,
   Direct het boek er even bijgepakt en opgezocht. Ik heb blijkbaar het recept niet helemaal goed overgenomen, mijn excuses!
   De 150 dl moet iig zijn 150 ml. In het boek staat wel 2.5 dl maar dat vond ik al zelfs teveel.
   Maar fijn dat het toch allemaal gelukkig gesmaakt heeft :-)
   groetjes
   Danielle

   Verwijderen
  2. Hoi Dani,

   En wanneer voeg je de knoflook, gember en groene peper toe?
   Ons lijkt dat je die moet toevoegen NA het springen van de zaadjes en VOOR het toevoegen van de champignons???
   Groetjes, Sytske

   Verwijderen
  3. Oeps; dat heb je al aangepast in het recept.
   Dank je wel voor je snelle reaktie!

   Verwijderen
  4. Het is altijd handiger om niet direct knoflook toe te voegen, voordat alles nog gebakken moet worden. De knoflook wordt dan vaak al bruin en bitter terwijl de rest nog moet garen.

   Als ik champignons met knoflook bak, bak ik zelfs eerst de champignons mooi bruin en veog daarna pas de knoflook toe die ik even meebak.

   Verwijderen
  5. Oké; ik heb het recept opnieuw uitgeprint en de volgende keer gaan we het gerecht op die manier klaarmaken.
   Het was echt wel een recept voor 3 personen, dus ik kan nog een keer genieten van het restant dat ik dan op geroosterd speltbrood ga doen. Bij lekkere gerechten heb ik nooit problemen met restantjes ;)

   Verwijderen
 6. Heel lekker gegeten van dit recept! Kant-en-klare bietjes gebruikt dus water weggelaten, gereserveerd met (soja) yoghurt-knoflooksaus, mjam!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat het weer gesmaakt heeft Pauline en dat je een reactie achterlaat :-)
   Maar ja, had het mis kunnen gaan? Er zitten champignons in.... :P

   Verwijderen