Warme couscous salade met waterkers, avocado en tofu "feta"
Afgelopen week viel het boek Wild Garlic, gooseberries...and me op de deurmat, geschreven door Denis Cotter. Denis Cotter is de (vegetarische) chef van Cafe Paradiso in Ierland en heeft een passie voor verse groentes en producten. In Wild Garlic, gooseberries..and me neemt hij ons mee op pad naar velden, bossen en naar Ultan Walsh zijn vaste kweker. Hij bespreekt zijn favoriete groentes, fruit en paddenstoelen en geeft op een humoristische wijze uitleg over de groente met hier en daar een stukje historie. Elk hoofdstuk gevolgd door een aantal zalige recepten.
Zo werd er ook geschreven over waterkers. Ik gebruikte het wel eens, maar zag het meer als een leuke toevoeging in een salade dan dat het werkelijk waardevolle voedingsstoffen zou bevatten. Cotter geeft aan dat waterkers als sinds mensenheugenis (Grieken en Romeinen) gezien wordt als een superfood met meerdere miraculeuze eigenschappen als het laten verdwijnen van sproeten en een kater na een avondje teveel drinken tot een afrodisiacum en een stimulans voor je intellect.
Allemaal leuk en aardig, maar waterkers bevat wel ontzettend veel calcium en dat maakt het natuurlijk erg interessant in een veganistisch dieet. Ook Vitamine K, A en C zijn goed vertegenwoordigd in dit smakelijke plantje.
Wat ik verder online vond is dat waterkers zo uniek is omwille van de hoge gehaltes glucosinolaat (PEITC). PEITC geeft de plant haar specifieke pikante smaak en, zoals blijkt uit wetenschappelijke studies, verhoogt het de weerstand van het lichaam tegen bepaalde kanker veroorzakende stoffen. PEITC zou de tumor alle zuurstof en voedingsstoffen ontnemen die nodig zijn voor de groei van de kankercellen (bij met name borstkanker).
Wil je nog veel meer weten over waterkers, kijk dan even op *deze* pagina, daar staat het allemaal erg uitgebreid beschreven.
Onderstaand recept is geinspireerd op een recept uit Wild Garlic, gooseberries...and me. Hoewel een aantal recepten zonder zuivel zijn blijft het wel een vegetarisch kookboek. Onderstaand recept heb ik "geveganiseerd". Het resultaat was echt ontzettend lekker en een absolute aanrader. Als hoofdgerecht op een zwoele zomeravond voor 2, of als voorgerecht voor 4.
Warme couscous salade met waterkers, avocado en tofu "feta"
Voor de citrus tofu "feta" (maak de avond ervoor en laat een dag marineren):
150-200 gram tofu, uitgelekt, uitgeknepen en in kleine stukjes geprakt
1 el sinaasappelsap
rasp & sap van 1 (biologische) citroen
rasp & sap van 1 (biologische) limoen
2 el edelgist
scheutje olijfolie
zout
Meng alles goed door elkaar, breng stevig op smaak met zout en laat alles afgedekt voor minimaal 8 uur intrekken.
200 gram couscous
200 ml kokend water
3 lente-uien, fijn gesneden ringetjes
2 grote knoflooktenen in schijfjes
1 el komijnzaad
1 el venkelpoeder
1 rode of groene chili peper, fijngesneden
2 el fijngehakte verse munt
2 el fijngehakte verse koriander
1 bakje cherry tomaatjes, gehalveerd
1 zak waterkers, grove stelen verwijderd (meng de stelen in een smoothie!)
2 grote avocado's, geschild en in kleine blokjes
olijfolie
zout
Doe de couscous in een grote lage schaal, bestrooien met wat zout en voeg de 200 ml kokend water erbij. Even doorroeren, en vervolgens 10 minuten onaangeraakt laten staan. Na 10 minuten "opfluffen" met een vork.
In een grote koekenpan wat olijfolie verhitten. Roerbak de lente-ui, knoflook, komijnzaad, venkelpoeder en de chilipeper voor ongeveer 1 minuut op middelhoog vuur.
Voeg de couscous toe en bak even mee voor 2 minuten. Haal de pan van het vuur en voeg de overige ingredienten toe: verse kruiden, waterkers, tomaatjes en avocado.
Bestrooien met flink wat gemarineerde tofu "feta" en eventueel wat extra limoensap.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten