Warme couscous salade met waterkers, avocado en tofu "feta"

 

Afgelopen week viel het boek Wild Garlic, gooseberries...and me op de deurmat, geschreven door Denis Cotter. Denis Cotter is de (vegetarische) chef van Cafe Paradiso in Ierland en heeft een passie voor verse groentes en producten. In Wild Garlic, gooseberries..and me neemt hij ons mee op pad naar velden, bossen en naar Ultan Walsh zijn vaste kweker. Hij bespreekt zijn favoriete groentes, fruit en paddenstoelen en geeft op een humoristische wijze uitleg over de groente met hier en daar een stukje historie. Elk hoofdstuk gevolgd door een aantal zalige recepten.

Zo werd er ook geschreven over waterkers. Ik gebruikte het wel eens, maar zag het meer als een leuke toevoeging in een salade dan dat het werkelijk waardevolle voedingsstoffen zou bevatten. Cotter geeft aan dat waterkers als sinds mensenheugenis (Grieken en Romeinen) gezien wordt als een superfood met meerdere miraculeuze eigenschappen als het laten verdwijnen van sproeten en een kater na een avondje teveel drinken tot een afrodisiacum en een stimulans voor je intellect.

Allemaal leuk en aardig, maar waterkers bevat wel ontzettend veel calcium en dat maakt het natuurlijk erg interessant in een veganistisch dieet. Ook Vitamine K, A en C zijn goed vertegenwoordigd in dit smakelijke plantje.

Wat ik verder online vond is dat waterkers zo uniek is omwille van de hoge gehaltes glucosinolaat (PEITC). PEITC geeft de plant haar specifieke pikante smaak en, zoals blijkt uit wetenschappelijke studies, verhoogt het de weerstand van het lichaam tegen bepaalde kanker veroorzakende stoffen. PEITC zou de tumor alle zuurstof en voedingsstoffen ontnemen die nodig zijn voor de groei van de kankercellen (bij met name borstkanker).

Wil je nog veel meer weten over waterkers, kijk dan even op *deze* pagina, daar staat het allemaal erg uitgebreid beschreven.

Onderstaand recept is geinspireerd op een recept uit Wild Garlic, gooseberries...and me. Hoewel een aantal recepten zonder zuivel zijn blijft het wel een vegetarisch kookboek. Onderstaand recept heb ik  "geveganiseerd". Het resultaat was echt ontzettend lekker en een absolute aanrader. Als hoofdgerecht op een zwoele zomeravond voor 2, of als voorgerecht voor 4.


Warme couscous salade met waterkers, avocado en tofu "feta"

Voor de citrus tofu "feta" (maak de avond ervoor en laat een dag marineren):
150-200 gram tofu, uitgelekt, uitgeknepen en in kleine stukjes geprakt
1 el sinaasappelsap
rasp & sap van 1 (biologische) citroen
rasp & sap van 1 (biologische) limoen
2 el edelgist
scheutje olijfolie
zout

Meng alles goed door elkaar, breng stevig op smaak met zout en laat alles afgedekt voor minimaal 8 uur intrekken.

200 gram couscous
200 ml kokend water
3 lente-uien, fijn gesneden ringetjes
2 grote knoflooktenen in schijfjes
1 el komijnzaad
1 el venkelpoeder
1 rode of groene chili peper, fijngesneden
2 el fijngehakte verse munt
2 el fijngehakte verse koriander
1 bakje cherry tomaatjes, gehalveerd
1 zak waterkers, grove stelen verwijderd (meng de stelen in een smoothie!)
2 grote avocado's, geschild en in kleine blokjes
olijfolie
zout

Doe de couscous in een grote lage schaal, bestrooien met wat zout en voeg de 200 ml kokend water erbij. Even doorroeren, en vervolgens 10 minuten onaangeraakt laten staan. Na 10 minuten "opfluffen" met een vork.
In een grote koekenpan wat olijfolie verhitten. Roerbak de lente-ui, knoflook, komijnzaad, venkelpoeder en de chilipeper voor ongeveer 1 minuut op middelhoog vuur.

Voeg de couscous toe en bak even mee voor 2 minuten. Haal de pan van het vuur en voeg de overige ingredienten toe: verse kruiden, waterkers, tomaatjes en avocado.

Bestrooien met flink wat gemarineerde tofu "feta" en eventueel wat extra limoensap.



Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten