Een heerlijk zomers recept die het ook goed doet bij bv een BBQ of een potluck.
Ik had na dit recept nog ¾ watermeloen over en al zoekend kwam ik erachter
dat watermeloen eigenlijk ontzettend gezond is. Ik dacht dat het
nauwelijks voedingswaarde had en bijna alleen maar “vocht" was. En dat
is ook zo, een watermeloen bestaat voor 90% uit water, maar het bevat
ook erg veel goede vitamines en mineralen: vitamine A, C, B, kalium,
mangaan, koper, calcium, magnesium, zink, fosfor en ijzer...en alsof dat
nog niet genoeg is bevat het ook lycopeen, zelfs 40%
meer als in rauwe tomaat! Lycopeen is een krachtige antioxidant die ons helpt beschermen tegen bepaalde vormen van kanker (o.a.
maag-, long- en prostaatkanker) en hart- en vaatziekten. Lycopeen zorgt
voor de rode kleur van de watermeloen en is een van de krachtigste
bestrijders van de vrije radicalen.
Reden te meer om watermeloen ook lekker door een frisse smoothie te gooien en er een heerlijk zomers drankje van te maken.
Watermeloen - tomatensalade met vijgendressing
4 vijgen, een half uur geweekt in 150 ml water (water niet weggooien)
150 ml water waar de vijgen in hebben geweekt
3 el balsamico azijn
scheutje olijfolie
peper en zout
1 bakje rode cherry tomaatjes, gehalveerd
1 bakje gele cherry tomaatjes, gehalveerd
¼ watermeloen, in kleine blokjes
½ cup grof gesneden verse basilicum
½ cup grof gesneden verse munt
Voeg de balsamico en de lijfolie toe aan de vijgen en het weekwater en maak alles fijn met de staafmixer (of doe alles in de blender en blendt tot het een gladde massa is. Breng op smaak met zout en peper.
Vermeng de tomaatjes en de meloen en verdeel de basilicum en munt erdoorheen (bewaar een paar blaadjes om er ook overheen te strooien). Besprenkel de salade met de vijgendressing.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Oeps. wat ziet dat er heerlijk uit! Lekker voor einde van de week, als het weer tropisch warm wordt! Dankjewel voor de inspiratie! De combi tomaat-watermeloen lijkt me lekker, niet alledaags.
BeantwoordenVerwijderenPetra
Hoi Petra, was zeker een verrassende combinatie, maar voor mij is het vooral de vijgendressing die het gerecht heel apart en lekker maakt.
VerwijderenLaat je het weten als je het hebt gegeten en wat je er van vond?
groetjes
Danielle