Geglazuurde "ham" met zoete aardappeltaartje en uienjus


Tarwegluten, zo jammer dat er weinig voedingstoffen inzitten, want je kunt er zulke leuke dingen mee doen. Maar helaas ontbreken de proteïnes en het calcium die je bijvoorbeeld wel in tofu tegenkomt. Dit heb ik gelukkig fout gedacht, in gluten blijken meer voedingstoffen te zitten dan ik had verwacht (zie de opmerking van Martine hieronder en deze link: *klik*).

Onderstaand recept kwam ik eerder tegen en het leek mij zo ontzettend lekker, maar tot vorige week was ik er niet aan toe gekomen om het te maken. Het "hammetje" is nog vrij makkelijk te maken ook, maar houd er rekening mee dat het betrekkelijk klein is, voor ongeveer twee personen.

Ik heb er een zoete aardappel "taartje" met ananas en een uiensausbij gemaakt. Alles bij elkaar was het een heerlijke maaltijd die zeker voor herhaling vatbaar is. De recepten komen uit Caribbean Vegan van Taymer Mason.


Geglazuurde vegan ham:
1 cup tarwe gluten (te koop bij bv molens, maar ook bij Jumbo Euroborg)
1 tl zout
½ tl zwarte peper gemalen
¼ tl paprika poeder
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ cup (65 ml) water
2 tl maple siroop (ahorn siroop)
2 et ananassap of ananassiroop
2 el plantaardige olie
1 el liquid smoke
1 el sojasaus
1 el tomatenpuree
1 tot 2 teentjes knoflook, geperst

Voeg samen in een kom: gluten, zout, paprikapoeder en de gemalen kruidnagel. Alles goed mengen.
In een andere kom het water, ahornsiroop, ananassap (of siroop), olie, liquid smoke, sojasaus, tomatenpuree en de teentjes knoflook.
Voeg het natte mengsel bij het droge mengsel en meng alles goed door. Uiteindelijk heb ik het met mijn handen goed door elkaar gekneed omdat dat een stuk efficiënter ging :-)
Maak er een ronde bal van en wikkel deze in een kaasdoek, of een dunne schone theedoek. Bind vast met keukendraad en stoom de bol voor ongeveer 40 minuten (controleer goed of er steeds voldoende water in de pan zit).

Maak ondertussen de glazuur, zie hieronder:
 

Caribische glazuur: 
10- 15 kruidnagels
⅓ cup ananassap of ananassiroop
1-2 el bruine suiker
1-2 tbs brown sugar
½ el mosterd
1 el maple siroop (ahorn siroop)
1 el zwarte rietsuikermelasse (zoute stroop)
1 el plantaardige boter
scheutje liquid smoke
zout naar smaak

Zet alles in een klein pannetje op een laag vuur en laat het inkoken tot het een dikke stroop is geworden.

Verwarm de oven voor op 200° C.

Snijd wanneer de ham klaar is met stomen voorzichtig de bovenkant kruislings in met een scherp mes.
Doe een kruidnagel op de "kruispunten" in de ham, plaats deze in een ovenschaaltje en overgiet met de ingekookte glazuur.

Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten (ik heb tegelijkertijd onderstaand zoete aardappeltaartje in de oven gezet zodat ze tegelijk klaar zouden zijn).


Caribische zoete aardappeltaart met ananas
Eigenlijk is het niet echt een taart, en de volgende keer doe ik ook geen moeite om een taartvorm te bekleden, maar stop ik het gewoon in een vierkante ovenschaal. De smaak is overigens echt heerlijk, al moet je wel van zoet houden bij je hartige eten.

500-600 gram zoete aardappelen, geschild en in grove stukken
2 el plantaardige boter
½ cup ananas siroop of ananassap
1 el kaneel
zout
2 ananasringen

Kook de zoete aardappels in water tot ze helemaal zacht zijn.
Oven voorverwarmen op 200°C en een taartvorm / ovenschaal invetten of bekleden met bakpapier.
Giet de zoete aardappel af en prak tot een puree, voeg de margarine, ananassap/siroop en kaneel toe, goed roeren, en breng op smaak met zout.
Plaats de zoete aardappel in de vorm en leg de ananas erboven op. Plaats in de oven voor 20-30 minuten.

Lekker met de uiensaus, zie recept hieronder.


Uiensaus
1 el plantaardige boter
1 grote ui, dun gesneden
1 tomaat, in stukjes
2 teentjes knoflook, geperst
½ tl oregano
½ tl tijm
1 tl uienpoeder
½ paprikapoeder

1 cup water
2 el ketchup
½ tl vegan worcestershire saus (Biona - natuurwinkel)
½ tl maizena, gemend met 1 el water
½ tl mosterd

Verhit de plantaardige boter in een pan op middelhoogvuur en bak hierin de ui samen met de tomaat en de knoflook voor zo'n 3 à 5 minuten. Voeg vervolgens de oregano, tijm, uienpoeder, paprikapoeder toe en het water. Alles goed mengen en ook het voor nog eens 5 minuten.
Doe de ketchup, sojasaus, vegan worcestershire saus, maizena papje en de mosterd erbij. Laat alles op een zacht vuur voor zo'n 15 minuten pruttelen.



Print Friendly and PDF

5 opmerkingen:

  1. Dat zien er weer super lekker uit! Die ham staat ook al heel lang op mijn to do lijstje.

    Tarwegluten/seitan zijn volgens mij nog best voedzaam hoor. Het zou denk ik ongeveer dezelfde eiwitten moeten bevatten als tarwemeel, maar dan meer geconcentreerd (hiervoor kan ik geen data vinden). Het zou dan o.a. rijk zijn aan het aminozuur methionine, en samen met peulvruchten een complete eiwitbron vormen.

    Volgens Nutritiondata zit er ook redelijk veel ijzer, calcium en seleen in. http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/7738/1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach echt waar? Ik dacht dat het waardeloos was qua voedingstoffen. Nou dat valt mij weer mee dan, fijn!
      Laat je het weten als je het hammetje hebt gemaakt? Ben benieuwd of deze jullie ook zo smaakt :-)

      Verwijderen
  2. Ik heb eindelijk de ham gemaakt, samen met de rest van je menu. Ik vond het heel lekker, al kon ik van de seitan maar twee plakjes eten, toen zat ik al vol. De zoete aardappelpuree ga ik ook zeker nog vaker maken. Mijn vriend blijkt melasse niet lekker te vinden, dus de seitan was voor hem niet zo'n succes. Heb ik morgen nog seitan voor de lunch :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah echt maar twee plakjes? Ik heb de helft in een keer opgesmuld :-)

      Jammer dat je vriend melasse niet lekker vind, maar inderdaad dan kun jij er dubbel van genieten. Volgende keer anders een andere glazuur voor hem maken?
      Er zullen vast wel andere bijpassende glazuren te vinden zijn (als je die vind, laat het weten ik ben wel in voor wat geëxperimenteer :-)

      Verwijderen
    2. Ja, ik vind seitan heel lekker, maar ik kan er maar weinig van op. Ben nooit een grote vleeseter geweest, en blijkbaar geldt dat nu ook nog voor plantaardig 'vlees' :-) Met die glazuur kunnen we inderdaad nog lekker experimenteren.

      Verwijderen